The bleeding edge

The bleeding Edge

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:3599
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:New Earth Destiny

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Gezondheid

(Earth Matters) Dat de farmaceutische industrie machtig is weet iedereen. Maar dat dat ook geldt voor de branche die medische hulpmiddelen maakt is minder bekend. De documentaire The bleeding edge richt de schijnwerpers op dit vaak onderbelichte segement van deze industrie.

Kunstheupen, tongspatels, pacemakers en buikmatjes: medische hulpmiddelen zijn voor veel mensen nodig om te kunnen functioneren. In deze branche gaan inmiddels miljarden om. En voor bedrijven die medicijnen zijn al weinig kritische geluiden, maar voor hun collega’s in de hulpmiddelenbranche is dat nog veel minder.

The bleeding edge

De makers van deze documentaire onderzoeken de branche en stuiten op schrijnende zaken. Patiënten die onnodig doodziek worden door een zo’n product, producenten die plotseling de hoofdprijs vragen voor een nieuw product dat eigenlijk helemaal niet beter is dan het oude: het komt allemaal langs in het programma.

Honger naar nieuwe technologie

“Er is een onverzadigbare honger naar nieuwe technologie”, vertelt een van de geïnterviewden. Een arts voegt daaraantoe: “Nieuw betekent dat de werking ervan nog niet goed bewezen is.” En dat de kassa’s bij de producenten gaan rinkelen: “Een product dat 25 dollar kost om te maken, gaat voor 2000 dollar de markt op.”

Amerika heeft het meest technologisch geavanceerde gezondheidszorgsysteem ter wereld, maar medische interventies zijn de op drie na belangrijkste doodsoorzaak geworden. De overgrote meerderheid van geïmplanteerde apparaten met een hoog risico heeft nooit één klinische proef nodig. 

In Nederland is dat niet anders, ook hier zijn vele duizenden slachtoffers van de hulpmiddelenbranche. 

Trailer:

Bekijk de docu op Netflix: https://www.netflix.com/es-en/title/80170862

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De historische groei van de mensheid kan, alles bijeen genomen, worden samengevat als en opeenvolging van overwinningen van het bewustzijn op blinde krachten - in de natuur, in de samenleving, in de mens zelf.

Leon Trotski, Russisch staatsmanBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.