Drink jij het? 90% suikerwater, minder dan 1% aardbei

wicky

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4286
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Foodwatch

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding

(foodwatch) Aardbeidrink voor kinderen met 90% suikerwater, 9,4% appelsap en 0,6% aardbeisap. Dat is toch niet normaal? Helaas wel: het schap staat vol met dergelijke misleidende vruchtendrinkpakjes voor kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van onze nieuwe medewerkster Elif Stepman naar 174 drinkpakjes bij de grote 5 supermarkten.

Meer dan de helft van de vruchtendrinkpakjes (58%) bevat één vijfde of minder vruchtensap tot soms zelfs minder dan één procent sap. De drankjes zijn veelal suikerwater met aroma.

Ondanks dat er weinig fruit in de drinkpakjes voor kinderen zit, is het gezonde imago van fruit dé verkooptruc voor de drinkpakjesfabrikanten: ruim driekwart van de drinkpakjes heeft fruit in de naam.

Neem bijvoorbeeld Jumbo Fruitdrink aardbei. Het is vooral suikerwater, aangevuld met 10% vruchtensap. Dit sap bestaat uit 9,4% appelsap en slechts 0,6% aardbei. 

Veel drinkpakjes zijn vooral suikerwater met een paar druppeltjes ‘excuussap’.

 
 
 
 
 

Lokvruchten versus vulvruchten

Bij 16 van de 80 vruchtendrinkpakjes (20%) zat de in de naam vermelde vrucht er 1% of nog minder in. Dit betrof vooral aardbei (6x), framboos (4x) en perzik (4x). Voorbeelden van drinkpakjes met weinig ‘naamgevende’ vruchten zijn naast de hierboven vermelde Jumbo Fruitdrink aardbei, bijvoorbeeld Wicky Aardbei met 10% vruchtensap waarvan 0,6% aardbei, Roosvicee Fruitig drankje aardbei met 2% aardbei van de 15% vruchtensap, Dubbelfris Framboos cranberry met appel met 1% framboos en 1% cranberry van de 15% vruchtensap en Plus Tintelfruit appel perzik met 21% appelsap en 1% perzik.

 
 

Gezond imago sap zet consument op verkeerde been

Maar zelfs als het geheel vruchtensap is dan is dat niet gelijk gezond. Als van fruit vruchtensap wordt gemaakt blijven veel goede voedingsstoffen, zoals de vezels, achter in de fruitpers. Je drinkt dus vooral het suikerwater uit de vrucht. Een stuk fruit is daarom veel gezonder dan vruchtensap.

Gelukkig kiezen steeds meer scholen en ouders voor water in de pauze, met een stuk echt fruit.

 

Minister erkent: vruchtendranken niet altijd eerlijk

Ook oud Minister Schippers stelde destijds in het Actieplan Etikettering: “De informatie op verpakkingen is niet altijd eerlijk en objectief, bijvoorbeeld de suggesties op de verpakkingen van vruchtendranken.”

En “Verder is bepaald dat de productbenaming bestaat uit de opsomming van de gebruikte vruchtensoorten in afnemende volgorde. De productbenaming kan zowel op de voorzijde als op de achterzijde van een verpakking vermeld zijn.” Dus hoewel de minister erkent dat de informatie op de verpakking van vruchtendranken vaak niet eerlijk is, stelt ze ook dat het wettelijk volstaat om een ‘eerlijke’ benaming – waarbij de meest gebruikte vruchten worden genoemd - op de achterkant weg te stoppen.

 
E-mailactie tegen misleiding

foodwatch is deze maand een e-mailactie gestart tegen de ‘vrijbrief’ van de NVWA aan voedselfabrikanten om consumenten te misleiden. Het winkelschap ligt boordevol producten die consumenten op het verkeerde been zetten; fruitige drankjes met minder dan 1% fruit, volkoren producten vol bloem en gezonde claims op suikerrijke producten.

In de Europese wetgeving is vastgelegd dat misleiding van de consument verboden is en lidstaten hierop moeten toezien. Toch is het vaak nog onduidelijk waar de grens ligt tussen marketing en misleiding en bovendien wordt er in Nederland ook amper handhavend opgetreden. Symbolisch hiervoor is dat de NVWA letterlijk op haar website aangeeft: “Meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid.” Dat is een vrijbrief aan misleidende voedselfabrikanten. Én het is ook in strijd met het beleid van de overheid dat er juist op gericht is ‘de gezonde keus makkelijker’ te maken. foodwatch vindt dit onacceptabel en is een e-mailactie gestart. 

 
 Bron: foodwatch

Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je kunt je afvragen of de droom van hemel en grootsheid in ons graf op ons zou moeten wachten - of dat we die hier en nu en op aarde moeten neerzetten.

Ayn Rand, Amerikaans filosofeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.