Jaarcursus "Het Kruidenpad" met Saskia Nieboer | Groningen

De Groene Zon

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5957
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De Groene Zon

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Agenda, Gezondheid, Natuurgeneeswijzen

(De Groene Zon | door Saskia Nieboer) Geneeskrachtige kruiden worden al sinds de oertijd door mensen en dieren gebruikt om hun gezondheid te ondersteunen. Ook in onze tijd hebben ze nog niets van hun werking ingeboet en is het heerlijk om bezig te zijn met planten, hun aard te leren doorgronden en de hulp te ervaren die zij ons kunnen bieden.

DOEL VAN DE CURSUS:

Doel van deze cursus is een grondige kennismaking met de veelzijdige geneeskracht van kruiden als ondersteuning van je eigen helende vermogens.

START: 21 SEPTEMBER 

De eerstvolgende jaarcursus wordt gegeven op 34 donderdagochtenden en -avonden van 9.45 tot 12.15 en van 19.30 tot 22.00. Daarnaast zijn er 3 verdiepingszaterdagen van 10 to t16 uur. Totaal krijg je 100 uur les.

HET LEVEN IS EEN REIS MET VELE MOGELIJKHEDEN. GA EEN STUKJE MET ONS MEE LANGS HET KRUIDENPAD. DE BAGAGE DIE JE VERGAART ZAL GOED VAN PAS KOMEN OP JE VERDERE LEVENSWEG.

INTRODUCTIE:

Aan het einde van het jaar

  • kennen de cursisten de belangrijkste West-Europese kruiden in al hun facetten
  • kunnen cursisten diverse kruidengeneesmiddelen bereiden
  • zijn de cursisten in staat om zichzelf en de mensen om hen heen te ondersteunen met geneeskrachtige kruiden en om eenvoudige aandoeningen zelf te behandelen.
  • hebben de cursisten een persoonlijke groei doorgemaakt met het accent op intuïtie.

DE THEORIE:

- de inhoudsstoffen en de directe werking op het lichaam:

· ieder kruid bevat stoffen die invloed hebben op wat er in het lichaam gebeurt. Zo kan een kruid met veel slijmstoffen bijvoorbeeld hoest verzachten of de stoelgang stimuleren. Andere kruiden werken weer reinigend, versterkend, rustgevend etc.

- de energetische kwaliteiten die inspelen op de vier temperamenten van de mens:
· al vanaf het begin van onze jaartelling onderscheidt men vier verschillende typen: de cholericus, de sanguinicus, de melancholicus en de flegmaticus. Aan ieder type wordt een element toegekend evenals kwaliteiten zoals heet of koud en nat of droog. Diezelfde eigenschappen zijn ook weer in kruiden terug te vinden. Met het passende kruid komt het lichaam weer in balans.

- de betekenis voor (met name) de psyche die te herleiden is vanuit de signatuur en de typologie van ieder kruid op zich:
· Aan de hand van de kleur, de geur, het uiterlijk, de groeiwijze, de standplaats etc. valt veel over de werking van de plant te ontdekken. Gedeeltelijk is hier literatuur over, maar op een ander niveau gebeurt dit ook intuïtief.

- de rol van het kruid of de plantenfamilie binnen de astrologie:
· Ieder kruid wordt op basis van uiterlijke of innerlijke kenmerken gekoppeld aan één of meer planeten. Met behulp van elementaire astrologie kun je interessante verbanden gaan zien tussen mensen en kruiden.

DE PRAKTIJK:

In deze jaarcursus komt het echte kruidenhandwerk regelmatig aan bod: olie, tinctuur, siroop, zalf, crèmes en kruidenkussentjes maken, kruiden plukken en drogen, thee mengen etc. Verder maken we onder andere een intuïtieve bloesemremedie en (als het kan) een remedie uit de gemmotherapie. Ook leer je werken met eenvoudige middelen zoals zout en klei.

Aangezien de cursus door de seizoenen heen loopt, komen alle aspecten vanzelf naar voren. Regelmatig gaan we naar buiten om de kruiden in hun natuurlijke omgeving te leren kennen en hun eigen aard te bewonderen. Ook volgen we de jaarfeesten en de rituelen die daarbij horen.

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING:

Als laatste aspect van de cursus wil ik de persoonlijke groei van jou als cursist noemen. Het is een hele uitdaging om een jaar lang intensief met een onderwerp bezig te zijn. Je krijgt af en toe (facultatief) huiswerk en het is goed mogelijk dat je ook buiten de cursus meer met kruiden zult gaan doen.

Door het intuïtieve werk met de kruiden en de contacten binnen de groep zelf, bereik je een verdieping van je persoonlijke kwaliteiten.

Naast het lesprogramma heb je recht op een sessie bloemenpsychometrie, waarbij je met behulp van een bloem kunt zien, waar je in het leven staat en hoe jouw weg eruit kan zien.

DE KOSTEN

De kosten voor deze jaarcursus bedragen 895 euro inclusief cursusmap, al het materiaal, thee, koffie (en koekjes...) en een individuele bloemlezing. Gespreid betalen is mogelijk.
Minima kunnen in overleg deelnemen tegen een gereduceerd tarief. Je kunt je aanmelden via de mail, schriftelijk of telefonisch. Je ontvangt dan een speciaal aanmeldingsformulier. Je aanmelding wordt definitief zodra het cursusgeld binnen is of een betalingsregeling is getroffen.

DE DOCENTE, SASKIA NIEBOER:

Ik zie het als mijn taak de kennis over geneeskrachtige kruiden levend te houden en door te geven. Juist in een jaarcursus kan dat heel goed. Je komt dan ook in een zeker ritme met elkaar en met de natuur. Ik geniet er iedere keer weer van om te horen dat mensen anders naar de natuur gaan kijken, dankbaar worden voor alles wat om ons heen groeit en bloeit, meer contact voelen met de natuur en zichzelf en mensen uit hun omgeving met natuurlijke middelen kunnen ondersteunen... 

START VAN DE VOLGENDE CURSUSSEN:

Op 21 september 2017 start er weer een groep op de donderdagochtend en -avond, de lessen duren van 9.45 tot 12.15 of van 19.30 tot 22.00.

Er is wekelijks les behalve in de vakanties en op feestdagen. 34 Keer is er les op donderdag en verder zijn er 3 verdiepingsdagen op zaterdag gepland. 

MEER WETEN:

Op 7 september kun je kennismaken met de lesruimte en de docent tijdens de kennismakingsochtend tussen 10 en 12 uur en de -avond tussen 19.30 en 21 uur. Ook is het mogelijk om een persoonlijk gesprek aan te vragen,  
tel 050-5491848 of via de mail: [email protected].

Je kunt ook het aparte informatieboekje over de jaarcursus aanvragen.

OVER DE VERVOLGCURSUS 2017 / 2018:

START 12 september

Voor studenten die de jaarcursus hebben afgerond en mensen die al veel van kruiden afweten, is er een voortgezette cursus van 17 lessen waarin onderwerpen meer verdiept worden en kennis en ervaring kunnen groeien. In de les is extra aandacht voor zowel de psychische als de medische kant van klachten, eventuele oorzaken en preventie, leef- en voedingsadviezen en uiteraard de kruiden. 
Het programma kun je bij mij opvragen. 
De lessen vinden plaats om de week op woensdagochtend van 9.45 tot 12.15 en ook op woensdagavond van 19.30 tot 22.00. 

De kosten: 350 euro voor het hele jaar

OVER DE OPFRISCURSUS

START 20 september, 1 X PER MAAND

Voor iedereen die al veel over kruiden weet maar er net niet toe komt het echt te gaan doen... en natuurlijk ook voor wie nog geen afscheid van de Groene Zon wil nemen en daarnaast actief wil bijven met kruiden.
Het accent ligt in deze cursus op de kruidenpraktijk; we maken verschillende zalven, crèmes, bodymilk etc. Ook is er telkens aandacht voor de seizoensactiviteiten, zodat je thuis direct aan de slag kunt. 
De lesen vinden 1 x per maand plaats op  woensdagochtend

De kosten: 180 euro voor 9 lessen.

en dan is er nog 

Het vierde jaar!
 
voor wie nog niet klaar is met de kruiden: 
1 x per maand alle nieuwste ontdekkingen en oudste verdiepingen 
op dinsdagmiddag of woensdagochtend, start 3 en 4 oktober
de kosten: 180 euro voor 9 lessen.

Bron: De Groene Zon


Geplaatst door Saskia Nieboer

Saskia Nieboer

Kruidenvrouw Saskia Nieboer (1958) onderwijst al meer dan 30 jaar over de eeuwenoude kennis over geneeskrachtige kruiden zodat deze kennis levend blijft. Voor haar een spannende weg door het leven die haar steeds dichter bij de aard en de kracht van kruiden en van zichzelf bracht...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Saskia NieboerLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful.

Herman CainBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.