Zomertijd, muggentijd! Wat kun je doen aan muggenjeuk

Mosquito

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Genezing

(MIR-Methode | Mireille Mettes) Nnnnnnnnnnnnnn…. Nnnnnnnnnnnnnnn…. Nnnnnnnnnnnnn…. Oh nee, mug die om je hoofd zoemt, terwijl je net lekker lag te slapen. Lamp aan, zoeken. Wat zijn die muggen toch slim. Als je ziet waar ze zich in die ene seconde verstoppen!? Vaak niet te vinden. Lamp uit. Weer liggen. Nnnnnnnnnnnnn…. Nnnnnnnnnnnnn…. Pats! Klap op je eigen wang, in de hoop dat je de mug ook te pakken hebt.

Maar nee: Nnnnnnnnnnnnnnn…. Kussen over je hoofd, je benen en armen onder de lakens, ook al is het warm. In de hoop dat je niet gestoken wordt. Maar wat je ook probeert, de muggen krijgen het toch voor elkaar!

Wat veroorzaakt nu die muggenjeuk?
Oh, die jeuk van die bulten. Vooral de eersten van het seizoen jeuken lekker sterk. Een mug injecteert eerst een vloeistof om te zorgen dat je bloed vloeibaar blijft en niet gaat stollen, zodat zij kan blijven drinken. ‘Zij’, want de stekende muggen zijn altijd vrouwtjes. Je lichaam reageert daarop door histamine aan te maken en te vervoeren naar de plaats van de steek. Histamine hecht zich aan de lichaamsvreemde stoffen in muggengif om ze te bestrijden, dus laat je lichaam z’n werk maar doen. Je lichaam zorgt vervolgens dat de plek beter doorbloed raakt, waardoor de huid rood kleurt en warm wordt en het zorgt voor zwelling ter plaatse. Hee, dat lijkt wel op zo’n mooie ontstekingsreactie. Hartstikke goed, dus! Alleen schreef ik daar al eerder over: niet koelen, ook al is dat nog zo lekker. Je werkt dan het opruim-mechanisme van je lichaam tegen.

Muggenbult open maken
Door aan een muggenbult te krabben, activeer je je lichaam telkens weer om de muggenbult te laten zwellen. Niet handig dus! Maar wat dan wel? Je kunt twee dingen doen aan de muggenbulten: open maken of er iets op smeren. Open maken: zet een kruisje met je nagel op de muggenbult, zodat het stukje huid in het midden kapot gaat en er zo’n waterig spul uit sijpelt, in de hoop dat daar ook de antistollingsmiddelen van de mug inzitten. Maar… is dat het beste? De kans op infectie is er ook, vooral bij kleine kinderen die lekker aan het buiten spelen zijn en met vieze vingers aan de muggenbult zitten.

Muggenbult smeren
Er zijn vele middelen in winkels te koop die muggenjeuk tegengaan en een aantal daarvan werken echt. Het idee is dat je de jeuk niet meer voelt, zodat je van de muggenbult afblijft en je lichaam gewoon z’n werk laat doen. Ik heb bij toeval ontdekt dat die groene Arnicagel (bij verstuikingen) heel snel de muggenjeuk weg haalt. Aaaaaah! (zucht van verlichting)

Hypofyse
Wat ik in mijn praktijk ontdekte, was dat als mensen herhaaldelijk door insecten worden gestoken of gebeten, dat hun hypofyse dan verstoord is. De hypofyse is een heel belangrijke hormoonklier in de hersenen, maar is in werkelijkheid heel klein. Zo klein als een erwt. En het hangt aan een steeltje, een beetje onderaan in je hersenen. Heb je sterke emoties ervaren, met name ‘Angst voor het onbekende’, dan raakt je hypofyse emotioneel verstoord en trek je insecten aan. Dat kan gaan om muggen, bijen, wespen, teken en zelfs hoofdluis. Bijzonder hoe dat werkt!

Wat is 'Angst voor het onbekende'?
De hypofyse raakt ontregeld door de angst voor het onbekende. Dat betekent dat je iets te wachten staat, waarvan je niet weet wat er gaat komen. Je gaat bijvoorbeeld verhuizen, maar weet niet of je nieuwe mensen gaat ontmoeten en of de buren wel aardig zijn. Of je wel nieuw werk kunt vinden. Of je wel kunt aarden op de nieuwe plek… veel onzekerheid. Misschien interessant te weten dat een verhuizing op de 2e plaats staat van de stresslijst! En dat op de 1e plaats ‘Het overlijden van een dierbare’ staat. Kun je meteen zien hoeveel stress een verhuizing teweeg brengt!
Overigens wordt hoofdluis vaak ontdekt na de zomervakantie. Is dat een teken dat de kinderen angst hebben voor het nieuwe schooljaar, de nieuwe schooljuf, de nieuwe klasgenoten? Probeer er eens over te praten met je kinderen. Er zijn al gezinnen die melden dat de hoofdluisplagen verdwenen door het doen van de MIR-Methode.

MIR-Methode bij muggenbulten
Wat je ook kunt doen, is de MIR-Methode op de muggenbult. Hand op de bult en aaien maar. Per muggenbult, maar je mag ook wandelen van de ene naar de andere muggenbult die het hardste jeukt en dus ‘om aandacht vraagt’. Ken je de MIR-Methode EHBO, dan kun je die ook bij jeuk gebruiken. Zie daarvoor de video op de ‘Be the MIRror’-website of leer het van iemand die de EHBO inmiddels kent.

Bij stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’ moedig je je lichaam aan om histamine aan te maken, zodat het effectief kan reageren op muggensteken. Of om juist anti-histamine aan te maken, als blijkt dat je te gevoelig reageert op steken. Dit is een verklaring waarom allergieën voor insectensteken met de MIR-Methode zijn te verhelpen.

Bij stap 6 ‘Hormoonstelsel in evenwicht brengen’ werk je aan het opnieuw in evenwicht brengen van de hypofyse. De emoties gaan dan weer van de hypofyse af, waardoor die in balans komt en je niet meer een magneet voor insecten bent. Yesssss! Daarom wordt de een wel en de ander niet gestoken!

Dat muggen je maar massaal voorbij mogen vliegen deze zomer!

Bron: MIR-Methode


Geplaatst door
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Nirwana is niet het uitblazen van de kaars. Het is het doven van de vlam omdat de dag is aangebroken.

Rabindranath Tagore, Indiaas dichterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.