Pepsi&co achter Nederlands voedingsadvies zoetstoffen

Frisdrank leeggooien

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4409
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Foodwatch

Gekoppelde categorieen
Voeding, Gezondheid, (Verborgen) nieuws

(Foodwatch | Sjoerd van de Wouw) In veel producten zitten tegenwoordig kunstmatige zoetstoffen. Wat zegt de Nederlandse autoriteit voor voedingsadvies, het Voedingscentrum, daarover? Zij is er duidelijk over: kunstmatige zoetstoffen vinden zij geen enkel probleem. Maar waarop heeft zij dat gebaseerd? foodwatch deed onderzoek en kwam terecht bij… Pepsico, Danone en Nestlé.

Er zijn erg veel onderzoeken die erop duiden dat kunstmatige zoetstoffen een vergelijkbaar effect op je gezondheid kunnen hebben als suiker, de stof die zij vervangen. Zo worden kunstmatige zoetstoffen veelvuldig gelinkt aan diabetes en obesitas. Over de (gezondheids)effecten op lange termijn is nog amper iets bekend.

De verdenkingen tegen kunstmatige zoetstoffen zijn zo sterk dat gerenommeerde onderzoekers ze afraden te consumeren. Zo stelt de Universiteit van Harvard:

“For children, the long-term effects of consuming artificially-sweetened beverages are unknown, so it’s best for kids to avoid them.”

De Franse voedselveiligheidsautoriteit ANSES is, na uitgebreid onderzoek, nog stelliger:

“There is no convincing scientific information providing grounds to encourage …. the systematic replacement of sugars with intense sweeteners in sweet products.”

Twee betrouwbare gerenommeerde bronnen zijn dus zeer kritisch. Voor de Franse overheid is er in ieder geval reden genoeg om kunstmatige zoetstoffen hetzelfde te behandelen als suiker: een ontmoedigingsbeleid met een belasting op dranken met suiker én kunstmatige zoetstoffen.

 

Laat Pepsi niet het voedingsadvies bepalen. Teken nu. 

  

Het voedingsadvies van het voedingscentrum

In Nederland wordt het nationale voedingsadvies gegeven door het Voedingscentrum, op verzoek van en betaald door de overheid. Het Voedingscentrum baseert zich normaal gesproken op twee gezaghebbende bronnen: de Nederlandse Gezondheidsraad en de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA). De EFSA heeft gezondheidsclaims voor kunstmatige zoetstoffen echter afgekeurd; de Gezondheidsraad heeft de gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen niet beoordeeld.

  • In haar meest recente Richtlijnen Goede Voeding, liet de Gezondheidsraad kunstmatige zoetstoffen buiten beschouwing. En de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft gekeken naar de toxicologische veiligheid van de stoffen (bijvoorbeeld of ze wel of niet kankerverwekkend zijn) en heeft deze toxicologisch veilig verklaard. Maar toxicologisch veilig is iets anders dan gezond. Net zoals suiker wel toxicologisch veilig is maar (teveel) niet gezond. EFSA heeft ook naar de gezondheidseffecten gekeken in het kader van ingediende gezondheidsclaims. Daarbij heeft de autoriteit gezondheidsclaims afgewezen die suggereren dat kunstmatige zoetstoffen je helpen afvallen en geen (negatief) effect hebben op je bloedsuikerspiegel; belangrijk in verband met het risico op diabetes.

Dit wekt dan ook de vraag waar het Voedingscentrum zich op baseert als ze over het verband tussen zoetstoffen en overgewicht concludeert:

“Onderzoeken waarin mensen die producten met zoetstoffen gebruiken worden vergeleken met mensen die dat niet doen, laten hierover wisselende beelden zien […] Het meest overtuigende bewijs komt van onderzoeken waarin de ene groep mensen een tijdje producten met zoetstoffen krijgt en een andere groep een tijdje producten met suiker. Uit de gezamenlijke resultaten van dergelijke onderzoeken blijkt dat mensen afvallen in de groep die producten met zoetstoffen nam in vergelijking met de groep die producten met suiker kreeg.”

Bij navraag van foodwatch bij het Voedingscentrum geeft zij aan dat dit standpunt gebaseerd is op dit onderzoek. Dat onderzoek is gefinancierd en uitgevoerd door ILSI Europe, een onderzoeksgroep die is opgericht en betaald vanuit de voedingsindustrie. De raad van bestuur van ILSI Europe bestaat onder meer uit vertegenwoordigers van voedselgiganten Pepsico, Danone, Unilever en Nestlé. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al eerder gewaarschuwd voor de structurele manipulatie van ILSI, die de gevaren van tabak jarenlang bagatelliseerde. Ook het onderzoek waarop het Voedingscentrum zich baseert lag al eerder onder vuur. Daarbij komt dat wetenschappers al langer waarschuwen voor manipulatie van de voedingsindustrie in de discussie over zoetstoffen: de resultaten van onderzoeken naar kunstmatige zoetstoffen blijken sterk afhankelijk van de financieringsbron van het onderzoek.

Mede als gevolg van het positieve standpunt van het Voedingscentrum verwerken steeds meer fabrikanten kunstmatige zoetstoffen in hun producten. Dit wordt gestimuleerd door de overheid, die (terecht) suikerreductie bepleit, maar nalaat de industrie te sturen naar minder zoete producten. En dat is Russische roulette spelen met onze gezondheid, want de gezondheidseffecten van deze zoetstoffen staan nog helemaal niet vast.

Daarom eist foodwatch met hulp van duizenden sympathisanten een time-out voor kunstmatige zoetstoffen en nader, ONAFHANKELIJK onderzoek naar de daadwerkelijke gezondheidseffecten van de consumptie van kunstmatige zoetstoffen. Doe je met ons mee?

  

Teken nu onze e-mailactie    

 

Alvast bedankt,

Sjoerd van de Wouw,
Campaigner

  

P.S. Jouw steun als foodwatcher helpt ons actie te voeren voor een onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen. Dat is broodnodig, want onze gezondheid staat mogelijk op het spel. Bovendien telt je stem als donateur ook mee in het groeiende koor van onze achterban. Hoe groter we zijn, hoe meer druk we kunnen uitoefenen. Help ons die krachtige vuist te maken. Meld je nu aan als donateur!

Bron: Foodwatch


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

't Is goed in 't eigen hart te kijken. Nog even voor het slapen gaan, of ik van dageraad tot avond Geen enkel hart heb zeer gedaan.

Alice NahonBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.