Wat is "sole" en waar is het goed voor?

Sole

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6208
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Monique van der Vloed

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding

(Monique van de Vloed) Zodra de temperaturen boven de 25 graden komen, zet ik mijn potje sole alweer klaar. Dit vult zeer snel mijn mineralen tekorten weer aan die ik sneller verlies door transpireren en sporten. Het is inmiddels best een populair drankje geworden, maar toch weten heel veel mensen niet wat het nu precies is. Daarom dit verhelderende artikel en uiteraard hoe je zelf sole kunt maken! 

Wat is Keltisch zeezout? 
Kort door de bocht is sole een mineraalrijke drank wat bestaat uit zuiver keltisch zeezout en water. Waarom wordt er specifiek keltisch zeezout gebruikt n bijvoorbeeld geen zeezout of gewoon zout? Om te beginnen is keltisch zeezout het meest natrium-arme zout ter wereld. Het bevat circa 72 tot 84 mineralen en spoorelementen zoals magnesium ( mineraal complex) Keltisch zeezout komt uit de Guërandestreek, in Baretage, Frankrijk. Er zijn twee verschillende vormen verkrijgbaar: 

  • Als ‘sel gris’ (grijs zout), ook wel ‘gros sel marin’ (grof zeezout) genoemd 
  • Als wit tafelzout, ‘fleur de sel’ (bloem van het zout) genoemd

Beide vormen zijn rijk aan mineralen en spoorelementen, wat een bijzonder volle en complexe smaak geeft, dat behalve zout- ook zoet- en bittertinten bevat. Van alle zouten heeft Keltisch zout, zoals je eerder hebt kunnen lezen, het laagste gehalte aan natriumchloride en is daarmee het zachtste en ‘vriendelijkste’ zeezout ter wereld. Het ruim tweeduizend jaar oude Keltische zoutwinningsproces is hiervoor verantwoordelijk. Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen. De zure klei in deze moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische zeewater. Keltische zeezout met een natriumchloride gehalte van ca 90 procent is een van het meest natriumarme zeezout ter wereld. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt. Dit komt de mineraleninhoud van het zout alleen maar ten goede! De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking. Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven. De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout dan handmatig op. Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact. Bovendien tonen tests aan dat het zout 100 procent vervuilingsvrij is door deze aloude zuiveringsmethode. Keltisch zeezout bevat veel mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Dit is zichtbaar in de kristallen die van uiteenlopende grootte zijn en de zeer complexe, zachte smaak waarin behalve zouttinten ook zoet- en zelfs bittertinten proefbaar zijn. Keltisch zeezout wordt tevens op een geheel andere manier gewonnen dan commerciële zout. Zeezout dat commercieel wordt gewonnen, bijvoorbeeld in het Middellandse Zeegebied, verkrijgt men door een bassin vol te laten lopen met zeewater en dit vervolgens af te sluiten. De warmte van de zon doet vervolgens de rest, waardoor het water verdampt en er zoutkristallen overblijven. Vervolgens schept men met bulldozers het zout op, zonder rekening te houden met de bovenste of onderste laag van het zout en zonder dat het zout gecontroleerd wordt op mogelijke vervuiling. Dit zout wordt vervolgens gewassen, gedroogd en vaak geraffineerd. In Guérande liggen nog steeds de aloude, door de Kelten aangelegde zoutmoerassen. De Kelten lieten het zeewater binnenkomen via een ingenieus kanalenstelsel waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin werd geleid. Het gehele proces duurde zo’n twee weken, waarna het zout in het laatste bassin door de zon gedroogd werd en handmatig opgeschept. Vandaag de dag wordt in Guérande nog op exact dezelfde manier zout gewonnen als de Kelten dit meer dan tweeduizend jaar geleden deden. Het mineraalrijke, zachte en zuivere karakter dankt het pure, ongeraffineerde Keltische zeezout aan dit unieke proces. 

Wat is sole? 
De naam “ sole’ verwijst naar een oud Keltisch woord wat zon betekent. Je komt het woord ook tegen in het Franse woord “ soleil” en ook in het Spaanse woord “ sol”. Het is een drank, of zoutoplossing, die mineraal tekorten zeer goed kan aanvullen. Als je bijvoorbeeld fanatiek sport, of naar de sauna bent geweest, maar ook bij hoge temperaturen in de zomermaanden, kun je erg veel mineralen verliezen door zweten/transpireren. Ook bij hevig bloedverlies ( bijvoorbeeld na een ongeval of menstruatie) kun je risico lopen teveel essentiële mineralen te verliezen. Het is daarom erg belangrijk deze tijdig aan te vullen. Met sole kun je dit prima doen. Er zijn veel mensen die iedere dag een theelepeltje sole door een glas water roeren, maar heb je een goed, gevarieerd en gebalanceerd eetpatroon, en zijn er geen omstandigheden waarin mineraal-aanvullingen gewenst zijn, dan is dit overbodig en niet aan te raden. We krijgen normaliter voldoende zout binnen via gezonde voeding. Het is al helemaal af te raden, als je niet heel erg gezond eet. Het “ supermarkt” voedsel is “ loaded” met zout. Dit zou alleen maar teveel zoutinname bewerkstelligen. Als je goed gezond eet, ( organisch, zoals veel groente en fruit) dan is sole niet nodig. De opneembaarheid van deze kleine organische mineralen is al zeer hoog. Als je erg veel ( water) drinkt, kun je ook mineralen uitplassen en kan een glas sole per dag gunstig zijn ter aanvulling, maar ook dit is sterk afhankelijk van de hoeveelheden. Anders gezegd is sole gunstig als:

  • je veel en intensief sport beoefent ( gemiddeld 5/6 dagen per week, minimaal twee/drie uur per dag)
  • je naar de sauna bent geweest
  • er een hittegolf siddert, of als de buitentemperaturen hoger zijn dan 25 graden
  • je erg veel drinkt per dag ( meer dan twee/drie liter)
  • je erg veel en vaak transpireert
  • als je erg veel bloed hebt verloren, of na ziekte ( onder advies van artsen/specialisten)

Hoe zit het met de hoge bloeddruk? 
Aan het woord zout zit onherroepelijk “ hoge bloeddruk” gekleefd. Nog steeds wordt aangenomen, dat we een hoge bloeddruk krijgen als we teveel zout eten. Dat klopt natuurlijk voor een groot deel, maar we krijgen niet alleen van teveel zout eten een verhoogde bloeddruk. Door te weinig bewegen, overgewicht en veel stress en spanningen is het veel meer risicovol om een hoge bloeddruk te krijgen. Al deze factoren zijn van een grotere invloed op de bloeddruk dan zout. Daar staat echter wel een kanttekening achter. Als je erg veel bewerkte producten eet, krijg je vaak in één keer WEL teveel geraffineerd zout binnen. Daar wordt dan ook in de media voor gewaarschuwd en terecht. We eten nog steeds té weinig groenten. Groenten en ook fruit zijn een grote bron van kalium, de tegenhanger van natrium. De mineralen in Keltisch zeezout zijn 100% natuurlijk, maar anorganisch. Dit houdt in dat het grote moleculen zijn die niet zo heel goed worden opgenomen. Het beste is om mineralen in organische vorm binnen te krijgen. Eén van de manieren om deze binnen te krijgen is door middel van groenten. Het mooiste zou zijn om onze groenten op het land te bemesten met ongeraffineerd Keltisch zeezout en vervolgens deze groenten te eten. Het schijnt namelijk dat groenten die via deze methode zijn gekweekt en stuk groter zijn. In landen als Sri Lanka en de Filipijnen wordt keltisch zeezout bijvoorbeeld ingezet op kokosnoot-plantages. Door de grond te bestrooien met keltisch zeezout verkrijgt een uiteindelijk eindproduct ( kokosolie) meer mineralen. 

Heb je last van een verhoogde bloeddruk, dan is sole af te raden. Je kunt beter proberen om de oorzaak aan te pakken, en veel groente te eten.

Bron: Monique van de Vloed


Geplaatst door Redactie Earth Matters




Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen





Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

It is dangerous to be right, when the government is wrong.

Voltaire











Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.