Dit is de (wetenschappelijk bewezen) heilzame werking van de zee

De heilzame werking van de zee

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:9310
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Holistik

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Bewegen, Genezing, Ziekte

(Holisitk | Laure Fontenay) Ben je somber en niet vooruit te branden? Hoewel het heel aantrekkelijk is om met een reep chocolade op de bank te gaan liggen kun je beter naar het strand gaan. De zee heeft namelijk een (wetenschappelijk bewezen!) heilzame werking. En er is geen betere plek op deze planeet om stress te verminderen.

Na een bezoek aan het strand voelen mensen zich kalmer, frisser en positiever. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse natuurbehoudorganisatie Natural England, uitgevoerd door researchers van de universiteiten van Exeter en van Plymouth. In totaal namen 2750 mensen tussen de 8 en 80 jaar deel aan de studie. Wat bleek? Nagenoeg alle deelnemers voelden zich beter na het bezoeken van het strand, het platteland of een mooi park maar de kust zorgde verreweg voor de meest positieve gevoelens. Volgens één van de onderzoekers, Mathew White, zit het idee dat je je goed voelt aan het strand verankerd in onze hersenen. Een groot Engels onderzoek heeft aangetoond dat mensen die aan zee wonen ook daadwerkelijk gezonder zijn. De zee beperkt namelijk stress én moedigt onbewust lichaamsbeweging aan. Maar er is meer. Op deze 4 manieren draagt de zee bij aan je fysieke en mentale gezondheid:

1) Zeelucht als medicijn
Dokters sturen patiënten al eeuwenlang naar de zee. En dat is niet voor niets. In feite is zeelucht een medicijn dat je kunt inademen. De minerale zouten in zeewater hebben de bijzondere eigenschap dat ze in de vorm van negatieve ionen in je bronchiën worden verspreid. Deze deeltjes zorgen er voor dat zuurstof sneller kan worden opgenomen in je lijf. Hierdoor wordt er wat extra serotonine aangemaakt en dat is gunstig want dit geluksstofje heeft een positief effect op stress en je humeur.

2) Het ruisen van de golven
Je hersenen zijn 24/7 bezig met het registreren van geluid. Onderin je hersenstam, in je reptielenbrein, wordt voortdurend geanalyseerd of een geluid veilig is of niet. Natuurlijke geluiden worden van oudsher herkend als veilig. Dit in tegenstelling tot mechanische en industriële geluiden zoals het rinkelen van een telefoon of het voorbijrazen van een trein. Het meest prettig voelen we ons op plekken waar omgevingsgeluiden ons onbewust een veilig gevoel geven. Om die reden helpt het ruisen van de zee ons op een diep niveau te ontspannen.

3) Het zien van een horizon
Buiten zijn helpt depressies voorkomen. Zit je niet lekker in je vel? Vermijd drukke winkelstraten en grauwe woonwijken en ga naar een plek waar je de horizon duidelijk kunt zien. Waarom? Een horizon is een natuurlijke begrenzing en helpt je om de angst die grenzeloosheid (in denken, voelen en emoties) met zich meebrengt te kalmeren. Op een bankje zitten met uitzicht op zee doet dus écht wonderen.

4) Baden in zeewater
Als zeewater, zoals bij thalassotherapie, tot 34 graden wordt verwarmd kunnen allerlei heilzame stofjes doordringen in je huid. Denk bijvoorbeeld aan jodium en ijzerhoudende stoffen zoals kalium, calcium, zwavel, silicium, fluor en zink. Onder de 34 graden worden deze stoffen ook opgenomen, maar in mindere mate. Toch is ook zwemmen in koud(er) zeewater ook super gezond. De golven masseren je lichaam en door te zwemmen krijg je soepele gewrichten. Ben je sportief ingesteld? Dan is surfen misschien iets voor jou.

Bron: Holistik


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het creatieve proces is een proces van overgave, niet van controle.

Julia Cameron, Amerikaans schrijverBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.