Unilever stopt met margarine

boter-kuipje-margarine-artikel

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2917
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:aHealthylife.nl

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding

(aHealthylife | Juglen Zwaan) Volgens het Algemeen Dagblad zegt Unilever vaarwel tegen merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje. Het bedrijf stapt uit de productie van margarine. De reden is dat Unilever winstgevender wil worden en dat investeerders geen interesse meer hebben in margarine, aldus financieel topman Nathan Pitkethley.

Het verkopen van de divisie heeft de voorkeur, maar een verzelfstandiging met een eigen beursnotering is ook mogelijk wanneer het overname bod niet hoog genoeg is.

Vorige maand werd al bekend dat Unilever overwoog om enkele Unilever merken te verkopen voor bijna 7 miljard euro. De overnamepoging door het Amerikaanse Kraft Heinz mislukte echter. Het bod van ongeveer 134 miljard euro werd afgewezen en daaropvolgend ingetrokken.

De interesse van margarine bij consumenten daalt al jaren. Deze noodsprongen lijken in het leven te worden geroepen om ontevreden aandeelhouders tegemoet te komen.

Margarine is een kunstboter die in opdracht van Napoleon de 3e is vervaardigd. Dit omdat de beperkte houdbaarheid van roomboter tijdens veldslagen niet praktisch bleek. In 1869 deed de Franse scheikundige Hippolyte Mège-Mouriés mee aan een prijsvraag vanuit de overheid om een kunstboter te ontwikkelen met een lange houdbaarheid. Dit lukte hem door rundvet als basis te gebruiken. Hij heeft zijn patent naderhand verkocht aan de Nederlander Anton Jurgens, dat later is opgegaan in Unilever.

Het oorspronkelijke rundvet is uit het recept van margarine verdwenen en vervangen door plantaardige vetten. Deze vetten zijn niet smeerbaar zoals boter en moesten daarom hard gemaakt worden. Dit werd gedaan door de vetten gedeeltelijk te hydrogeneren. Hierbij ontstonden transvetten die bewezen schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten. Inmiddels zijn deze transvetten door een verandering van het productieproces verwijderd uit de margarine. De basis voor margarine zijn sterk bewerkte plantaardige vetten, die minder gezond zijn dan marketeers beweren.

Bron: aHealthylife


Geplaatst door Juglen Zwaan

Juglen Zwaan

Juglen Zwaan is afgestudeerd docent. De laatste jaren is hij werkzaam geweest op een middelbare school en verzorgde daar de lessen over voeding. Nu publiceert hij veelal artikelen over gezondheid en welzijn op het internet.

Voeding heeft bij hem al sinds jonge leeftijd zijn belangstelling...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Juglen ZwaanLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Zet alles op het spel voor de liefde, als je een echt mens bent. Zo niet, verlaat dan deze bijeenkomst. Met halfslachtigheid bereik je niet het hoogste geluk. Je gaat op weg om God te zoeken, maar blijft voortdurend op slechte plaatsen steken. Wacht niet langer. Duik in de oceaan, laat alles achter, wordt een met de zee. Zwijgend, afwezig, volg je een lange weg, niets dan glorie.

Rumi, SoefidichterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.