Alle Amerikaanse (gentech)producten bij Jumbo zijn foutief gelabeld

food-nanotech

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:11281
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Gentechvrij

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Genetische manipulatie

(Gentechvrij) Jumbo zet op al haar producten uit het Amerikaanse assortiment standaard de waarschuwing "Amerikaanse producten kunnen genetisch gemodificeerde grondstoffen bevatten". Zelfs op de "GMO Free"-producten.

Voor de consument is het zo niet meer te bepalen of een product nu wel of niet genetisch gemodificeerde organismen (GGO/GMO) bevat. Dit tast basisprincipes van de etiketteringsplicht voor gentech voedsel aan:

  • Consument heeft het recht om te weten wat hij eet
  • Keuzevrijheid van de consument om wel of niet voor genetisch gemanipuleerd voedsel te kiezen

Bovendien kan het zijn dat deze producten ingrediënten bevatten die niet toegelaten zijn in de EU.

Het betreft alle Amerikaanse producten uit het assortiment van Jumbo (minimaal 36 producten). Jumbo overtreedt hiermee de Nederlandse wet- en regelgeving met betrekking tot de verplichte GGO-etikettering. Met name het Warenwetbesluit nieuwe voedingsmiddelen en EU verordening 1830/2003.

In de EU geldt een etiketeringsplicht voor gentechproducten. De te gebruiken teksten zijn letterlijk voorgeschreven. Hier mag niet van afgeweken worden.

Verzoek aan de NVWA om over te gaan tot handhaving bij Jumbo
Daar deze actie van Jumbo de principes van keuzevrijheid en het recht van de consument om te weten wat hij eet aantast, hebben we de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) gevraagd in te grijpen.

Uitspraak NVWA: Jumbo moet de etikettering van alle Amerikaanse producten aanpassen
Op verzoek van de Gentechvrije Burgers heeft de NVWA meteen een onderzoek in gesteld. Citaat uit de brief van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoritiet (NVWA), 1 september 2015:

"Er zijn door de NVWA en de verkooporganisatie passende maatregelen genomen om voortduring van de afwijking te stoppen. Per 14 augustus 2015 is de verkeerde informatie van de website verwijderd of aangepast. Tevens zijn op de genoemde datum de etiketten aangepast." (volledige tekst brief NVWA)

Eind goed al goed?
Helaas blijft Jumbo er een potje van maken. Want we hebben inmiddels (2-9-2015) bij de nieuwe etiketten geconstateerd:

  • Producten die volgens het etiket genetisch gemodificeerde tarwe bevatten. GG-tarwe is in de EU niet toegestaan.
  • Producten met volgens het etiket genetisch gemodificeerde organismen (GGO) maar op verpakking staat GMO-Free.
  • Producten zonder enige labeling (geen Nederlandse declaratielijst).

We hebben er geen vertrouwen in dat Jumbo werkelijk checkt of de ingrediënten in deze Amerikaanse producten wel toegelaten zijn. Na twee ingrepen van de NVWA heeft Jumbo zijn zaakjes schijnbaar nog steeds niet op orde!!

Op 9 maart 2015 had de NVWA namelijk ook al op verzoek van De Gentechvrije Burgers ingegrepen bij Jumbo. Het betrof toendertijd plus minus dertig geheel niet gelabelde Amerikaanse gentechproducten. Citaat uitspraak NVWA op 9 maart 2014: "Een inspecteur van de NVWA heeft monsters meegenomen voor onderzoek. Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat de etiketten niet aan de wettelijke eisen voldeden. Hiervoor heeft de NVWA een passende maatregel genomen". (meer info)

Bron: Gentechvrij


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Iedereen sjouwt zijn eigen monsters met zich mee.

Richard Prior, Amerikaans komiekBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.