Wat je nog niet wist over orgaandonatie

still from video

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:19720
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Earth Matters TV, Bewustzijn, Interviews

(Earth Matters | Hugo van den Berg) Het is deze week donorweek. Dat is je vast niet ontgaan. Op radio en tv wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Wie het allemaal een beetje volgt, ziet misschien ook dat er voornamelijk aandacht is voor de ontvanger van een donor. Wat heeft de donortransplantatie met hem / haar gedaan? Hoe uitzichtloos was zijn / haar situatie voor de transplantatie? Allemaal zeer indrukwekkende verhalen van mensen die hun leven weer terugkrijgen nadat hen een orgaan werd afgestaan. Echter kent ook deze medaille twee kanten.

Worden wij wel volledig genoeg ingelicht wanneer ons gevraagd wordt ons in te schrijven in het donorregister? Kennen we het verhaal van de donor zelf eigenlijk wel? Want om vitale organen als hart, lever of pancreas te transplanteren, is een levend lichaam nodig waaruit de organen ' geoogst'  kunnen worden. Voordat over transplantatie overgegaan mag worden, dient de donor eerst hersendood te zijn verklaard. Wat is hersendood eigenlijk en wat is het verschil met 'gewoon dood'? Hoe zit het met mensen die toch ontwaakt zijn na eerst hersendood te zijn verklaard? Waren zij soms 'bewustloos'?

Allemaal zeer prangende en legitieme vragen waarop de weteschap nog steeds geen waterdicht antwoord heeft gegeven. Toch wordt er ondanks deze essentiele vragen een sterk beroep op ons gedaan om orgaandonor te worden. 

Ger Lodewick, auteur van het boek Wat je over orgaandonatie zou moeten weten, vertelt hierover in het volgende interview.Lodewick heeft jarenlang onderzoek gedaan naar postmortale orgaandonatie. Ook is hij voorzitter geweest van Stichting Bezinning Orgaandonatie.

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Hugo van den Berg

Hugo van den Berg

Als het leven een boswandeling zou zijn, dan zou je kunnen stellen dat ik het leven lange tijd ervoer als een zeer chaotische wandeling door dichtbegroeide wouden. En ik mat de richting naar geluk met allerlei zelfbedachte meetinstrumenten: een loonstrookje, de inhoud van mijn kledingkast, en een populariteitsmeter...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Hugo van den BergLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Jij bent de wijsheid die je zoekt. Mijn ervaring is dat niemand meer of minder wijsheid heeft. We zijn allemaal even wijs. Dat is de vrijheid die ik geniet. Als je denkt dat je een probleem hebt ben je in de war.

Byron KatieBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.