Frankrijk verbiedt de verkoop van Monsanto's RoundUp

RoundUp

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6639
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Gewoon-nieuws.nl

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Wetgeving, Land- en tuinbouw

(Gewoon-nieuws.nl) De Franse minister van ecologie, Ségolène Rpyal, kondigde zondag een verbod af op de verkoop van’s werelds meest verkochte onkruidverdelger “RoundUp“. De werkzame stof in RoundUp, glyfosaat, is in maart door de “International Agency for Research om Cancer” van de VN geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens.

De onkruidverdelger die zowel door amateur-tuinders als door boeren wordt gebruikt, is het sterproduct van biotech gigant Monsanto.

“Frankrijk moet in de aanval met betrekking tot het verbieden van pesticiden”, zei de minister op de Franse televisie. “Ik heb tuincentra gevraagd om te stoppen met het plaatsen van herbiciden in de zelfbedieningsgangpaden”, voegde ze eraan toe. Haar aankondiging komt nadat de Franse consumentenorganisatie CLCV  Franse en Europese ambtenaren had gevraagd om te stoppen met de verkoop van glyfosaat gebaseerde producten voor zowel amateur tuinders als professionals.

Glyfosaat werd geïntroduceerd in de jaren '70 onder de merknaam RoundUp, maar wordt nu generiek geproduceerd en is volgens het IARC de meest geproduceerde onkruidverdelger ter wereld.

Evaluatie van glyofosaat toonde een “beperkt bewijs” voor het vormen van kanker, genaamd “non-Hodgkin lymfoon", zoals te zien is in studies in de Verenigde Staten, Zweden en Canada, uitgevoerd onder landarbeiders sinds 2001. De Amerikaanse agribusiness gigant Monsanto betwist sterk de IARC-indeling door te zeggen dat relevante wetenschappelijke gegevens werden uitgesloten van de beoordeling.

De Franse minister kondigde vorige week al aan dat vanaf januari 2018 fytosanitaire producten die gebruikt worden om plantenziekten te controleren, alleen nog via een tussenpersoon of een gecertificeerde leverancier kunnen worden verkregen.

Bron: Gewoon-nieuws.nl


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De historische groei van de mensheid kan, alles bijeen genomen, worden samengevat als en opeenvolging van overwinningen van het bewustzijn op blinde krachten - in de natuur, in de samenleving, in de mens zelf.

Leon Trotski, Russisch staatsmanBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.