Leerkrachtlijn

Heleen_Fluitman_Hanny_van_Putten

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2939
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Earth Matters | diversen

(Earth Matters | Marianne Jaspar) Bij toeval kwam ik Leerkrachtlijn tegen. Er was weer een interessante lezing in Café de Beurs aan de Vismarkt in Groningen: Graancirkels. Over waar ze veel voorkomen, hoe ze ontstaan en welke boodschap ze brengen met hun tekens. Maar ook dat je leert door héél goed te kijken meer dingen te zien. Dingen zien, die anderen niet zien. Dat was wel iets om in de pauze eens over na te denken. Ik daalde naar beneden voor een kopje koffie, stond in de rij en deelde mijn verwondering en bewondering met degene die naast mij stond. Al snel zaten we met thee en koffie aan een tafeltje. Het gesprek had iets sprankelends. We wisselden van alles uit en kwamen op 'het onderwijs'. De toenemende verstrikking van leraren, maar ook de toenemende durf een eigen authentieke weg te wandelen. Daar wilde ik meer van weten. Zo kwam ik bij Heleen en Hanny en Leerkrachtlijn.

Wat betekent onderwijs voor Heleen Fluitman
Leren vindt niet alleen plaats in het onderwijs, maar in alles van het dagelijks leven. Het opdoen van ervaringen en het aangaan van experimenten. Leren gaat over vertrouwen, geduld, geloof in eigen kunnen en je hart volgen. Respect hebben voor je eigen leerproces en dat van de ander. Het nemen van je eigen verantwoordelijkheid en durven vertrouwen op de waarde van wat zich aandient. Vertrouwen op je innerlijk kompas opdat verrassende wegen zich kunnen tonen. Met besef van eigenheid komen tot een krachtig collectief. Heleen werkte in het MBO als docent, opleider en begeleider van teams en leidinggevenden en heeft nu een eigen praktijk, ‘Eikpunt', in loopbaan- en levensvragen.

Wat betekent onderwijs voor Hanny van Putten
We zijn “het stilstaan bij, het luisteren naar, en voelen van, de mens, onszelf” en het vragen stellen verleerd. Vragen als “hoe ziet het onderwijs eruit als het onderwijs om het kind/de mens draait","hoe zou het zijn als we de individuele diversiteit volledig respecteren en waarderen”, "hoe kunnen we het kind faciliteren als het zijn natuurlijke, eigen leer-pad volgt",“hoe worden wij, in het onderwijs, weer zelf verantwoordelijk, levenslustig en gezond”, “welke stappen kunnen we zetten, in onszelf, in ons land, in de wereld?” Hanny werkte in het basis- en voortgezet onderwijs als leerkracht, teamleider en manager en is nu paramedisch natuurgeneeskundig therapeut en levenscoach.

Inspiratiedag Bezield Onderwijs
Bij Marieke de Vrij, tijdens een inspiratiedag over 'Bezield Onderwijs', kwamen Heleen en Hanny elkaar tegen. Ieder vanuit een eigen invalshoek voor het onderwijs zochten ze naar leren is ook leven en leven is leren. En daar, op die plek, werd de boodschap glashelder: “sta op, ga staan voor het onderwijs, volg je intuïtie en vertrouw daarop.” Het was een uitnodiging om “samen aan het werk te gaan”. Ze zijn opgestaan vanuit een innerlijke moed, om samen met leerkrachten, je plek in het onderijs te herijken, te verdiepen.

Hoe werken Heleen en Hanny
Ze coachen leerkrachten telefonisch om laagdrempelig 'even te kunnen sparren', faciliteren elke maand een dag Beleef Jezelf, een dag om persoonlijke items te verdiepen, en verzorgen een traject om de wijsheid, die een leerkracht in zich heeft, boven te laten komen. Ze bezoeken scholen om individuele of groeps-trajecten te begeleiden. Ze organiseren Spelend Leren om het leven en het leren weer met elkaar te verbinden. Om met anderen die ook op weg zijn, te leren “vanuit de wijsheid van de groep”, met het doel het huidige onderwijs bij te sturen en elkaar te inspireren en te ondersteunen.

Mensen zien steeds meer in, dat ze voor zichzelf te zorgen hebben; dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun leven; voor het zich ontplooien op zoek gaan naar hun eigen kracht. Dat ze niet afwachten, maar zelf initiatief nemen; zelf een aandeel nemen in “helen”, ”heel worden”. Maar ook zachter worden voor zichzelf, niet oordelen, maar aanvaarden. Leren voelen dat je een eigen plek hebt en dat dát genoeg is. Leren luisteren naar verscheidenheid.

Een ervaring met Leerkrachtlijn
Hanny en Heleen reiken oefeningen aan en doen dit op een liefdevolle, respectvolle manier. Ze gaan met je op zoek naar je eigen authenticiteit, in het onderwijs en als mens. Ze bevestigen jouw talent, jouw kern. Ze luisteren met het hart en zijn open. Dat is de ervaring van een ervaren docent met Leerkrachtlijn en ze voegt eraan toe “dat ik die essentiële verandering in het onderwijs, die zich aandient, nog mag beleven."

Want wat is er eigenlijk aan de hand
(Jonge) mensen worden in het onderwijs en in de maatschappij steeds meer gestroomlijnd. We moeten voldoen aan regels en standaarden. We mogen heel veel dingen niet (meer). Ons gedrag is gericht op “wat wordt er van mij verwacht”. Daar niet aan voldoen, maakt ons bang om buiten “de groep” te vallen. We komen vaak niet toe aan eigen kwaliteiten en waarden. Dat maakt onzeker, wat resulteert in een angstige maatschappij en dat moeten we later weer afleren. Om terug te keren naar de eigen uniciteit “onderwijs” is overspannen. Kleine kinderen zijn al overspannen want ze voelen anders dan ze moeten. Daar raken ze van in de war. Jongeren gebruiken pillen, drank en seks om “er even uit te komen”.

Waaraan heeft onze maatschappij behoefte
Aan wederzijds respect, openheid, begrip, liefde, onze wezenlijke individuele identiteit, kunnen leven en ontwikkelen, ontwikkeling van de intuïtie en ruimte bieden aan wezenlijke initiatieven erkenning van de menselijke behoeften waaraan het bedrijfsleven dienend is. Durven opstaan en je plek innemen die voor je bestemd is. Dan rollen we vanzelf een harmonieuze toekomst in. Want dapperheid wordt beloond. Leer leven op je plek, met de mensen om je heen.

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Marianne Jaspar

Marianne Jaspar

Mijn “zijn” interesseert zich voor dit leven hier op aarde … wat wil ik hier wil doen …
Dat betekende al van jongs af aan veel kijken, luisteren en denken. Opgegroeid in het zuiden kreeg ik via allerlei Katholieke instanties en mensen waardevolle verhalen mee over liefde, aandacht voor mensen, en van bezit delen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Marianne JasparLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Zorg ervoor dat je gedachten, woorden en daden in overeenstemming zijn: op één lijn. Werk jezelf niet tegen door het ene te denken, het volgende te zeggen en weer iets anders te doen.

Tijn Touber, Nederlands schrijver, componist en muzikantBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.