Nederland doet niet aan voorzorgsmaatregelen

Food can

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:8187
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Corporate Compassion

Gekoppelde categorieen
Wetgeving, Voeding, Duurzaam in bedrijf

(Corporate Compassion | Manon Gagic) De stof BPA is bewezen giftig voor dieren en vermoedelijk giftig voor mensen. Toch kan het in Nederland in je eten zitten.

Begin oktober besloot de Franse regering dat vanaf 1 januari 2015 er geen BPA meer mag zitten in voedselverpakkingen. BPA is een  een chemische stof die gebruikt kan worden in onder meer hard plastic flessen en in blikjes. Voeding die speciaal bedoeld is voor zwangeren en kleine kinderen mag zelfs vanaf 1 januari 2013 al niet meer verpakt worden in BPA-houdend materiaal. Frankrijk zegt dat BPA bewezen giftig is voor dieren en vermoedelijk giftig voor mensen en dat zij dus niet willen 'wait for absolute proof of causality or understand the exact mechanisms to protect the health of populations.'Daar word ik als Green Jump blij van! Een regering die ons basisidee, het voorzorgsprincipe, deelt. Maar zo denken de Nederlandse beslissers daar niet over! Niet alles wat je in Nederland kunt kopen is gegarandeerd veilig. Erger nog, Nederland is absoluut geen voorloper als het gaat om het verbieden van schadelijke stoffen, zelfs niet in dagelijkse producten en zelfs niet wanneer het om spullen voor kinderen gaat. BPA zit voornamelijk in blikjes voedsel, kassabonnetjes en producten gemaakt van polycarbonaat, een harde, doorzichtige plasticsoort met recyclecode #7.

Weinig kennis over gevaren BPA

Toen Europa per juni 2011 de verkoop van babyflesjes met BPA verbood, ging Nederland verplicht mee, maar Denemarken, Frankrijk, Canada en een aantal Amerikaanse staten hadden zelf al ruim daarvoor besloten om deze flesjes te verbieden. Nederland beantwoordt aan de wettelijke Europese voorschriften, maar waarom zo afwachtend? Ik kan me dan ook behoorlijk opwinden als ik op de website van de Voedsel & Warenautoriteit maar met moeite wat kan vinden over BPA en dan stuit op een voor leken onduidelijk document ‘Kennisblad Contaminanten uit blik’. Of als ik op de website van het Voedingscentrum  lees dat het allemaal wel meevalt met BPA en ‘Het Voedingscentrum volgt de adviezen van de EFSA (European Food Safety Authority)’. De grootste hoeveelheid BPA krijg je namelijk binnen via voedsel uit blik. Als uit het ene onderzoek blijkt dat BPA waarschijnlijk schadelijk is én uit het andere onderzoek dat het eten van soep uit blik de concentratie van BPA in je lichaam verhoogt, dan verwacht ik een conclusie en ACTIE.

Van de VWA en van het Voedingscentrum verwacht ik als Nederlandse burger dan een eenvoudige waarschuwing: ‘vermijd zoveel mogelijk voedsel uit blik, dat is de grootste bron van BPA, een stof die hoogstwaarschijnlijk schadelijk is’. De EFSA is in 2012 opnieuw begonnen met het onderzoeken van BPA. Niemand is overtuigd dat het onschadelijk is. Mijn idee zou zijn dat Nederland zelf initiatieven neemt om de risico’s te vermijden, bijvoorbeeld een verbod zoals in Frankrijk en daarmee misschien ook de, ons altijd toebedeelde, innovatieve geesten in Nederland Kennisland stimuleert om een gezonder alternatief te bedenken.

Zelf actie ondernemen tegen BPA

Tot die tijd zouden instanties waarvan dat verwacht wordt, zoals het Voedingscentrum en het VWA burgers tips kunnen geven over hoe BPA zoveel mogelijk te vermijden, zo ingewikkeld is dat namelijk niet:

  • Vermijd voedsel uit blik zoveel mogelijk, het zijn vaak geen onmisbare ingrediënten.
  • Neem geen kassabonnetjes aan als het niet nodig is en laat ook zeker je kinderen er niet mee spelen in het winkelwagentje.
  • Eet en drink geen voedsel en drank uit producten van polycarbonaat en verwarm er zeker niets in, kies voor glas en rvs

Manon Gagic heeft een webwinkel met eco, bio en fair trade producten voor kinderen en volwassenen: greenjump.nl. Op Corporate Compassion blogt ze over wat haar als 'groene ondernemer' opvalt.

Bron: Corporate Compassion


Geplaatst door Corporate Compassion

Corporate Compassion

Geluk is het nieuwe geld!

Corporate Compassion brengt nieuws en opinie over ondernemen met hart voor mens, maatschappij en milieu. We stellen geluk boven geld en welzijn boven welvaart. Winst maken hoeft nooit ten koste te gaan van mens, dier of natuur...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Corporate CompassionLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Niet alleen is er geen God, probeer maar eens een loodgieter te krijgen in het weekend.

Woody Allen, Amerikaans acteurBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.