Aankomst nieuwe oogst cacao per zeilschip in Amsterdam op 13 mei

Tres Hombres bar

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5023
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Chocolatemakers

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw, Duurzaam in bedrijf, Earth Company

(Chocolatemakers) Zeilschip Tres Hombres vaart 7 ton cacao van Dominicaans Republiek naar Amsterdam

Het is de schippers van de Tres Hombres weer gelukt, na bijna 10.000 nautische mijlen over de Atlantische Oceaan is het motorloze zeilschip bijna terug in Nederland. Aan boord van de Tres Hombres ligt de nieuwe cacao oogst uit de Dominicaanse Republiek. Chocolatemakers heeft bij lokale cacaoboeren 7 ton cacao heeft ingekocht. Genoeg voor 100.000 ‘Tres Hombres’ chocoladerepen die overal in Nederland te koop  zijn.

Cacaobonen lossen met handkracht

Het zeilschip de Tres Hombres wordt zaterdag 13 mei aan de IJkade/Aambeeldstraat bij Hotel de Goudfazant & Hangar Amsterdam gelost zoals we dat van vroegere tijden kennen: met handkracht! De cacaobalen (100 zakken van 70 kilo) gaan na het uitladen per bakfiets, en andere duurzame vervoermiddelen naar de nabijgelegen fabriek van Chocolatemakers. Iedereen is welkom om te helpen!

Programma zaterdag 13 mei:

13:00  aankomst Tres Hombres

14:00 hijsen, sjouwen, lopen en vervoeren naar de fabriek

17:00  einde van het lossen van de Tres Hombres

Tres Hombres heeft  Nederlands  struviet  gelost  bij  Dominicaanse  cacaoboeren,  veldproeven  beginnen

De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. De grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten en gaan niet meer terug naar waar ze vandaan komen. Chocolatemakers heeft met hulp van de Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres een uniek plan bedacht; struviet (fosfaat) dat uit Nederlandse afvalwater, terugbrengen naar de cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek om daar weer als voedingsrijke  grondstof  te gebruiken.

Het eerste gedeelte van het bijzondere plan is geslaagd! 6 maanden geleden heeft de Tres Hombres het struviet succesvol gelost op de Dominicaanse Republiek. Na het regenseizoen gaan de veldproeven beginnen om wetenschappelijk vast te kunnen stellen dat er verbetering komt in de opbrengst van de cacaoplantages. Dit gebeurd onder leiding van bodemwetenschappers.

Rodney Nikkels van Chocolatemakers is trots: “Als het groeien van cacao een toekomst wil behouden, dan zijn drastische oplossingen nodig. Nederlands struviet gaat een verschil maken voor de Dominicaanse cacaoboer, daar ben ik van overtuigd”. 

Het zeilend vrachtschip Tres Hombres

De 32 meter lange schoenerbrik Tres Hombres is sinds december 2009 in de vaart. Zij onderhoudt een duurzame vrachtdienst tussen: Europa, de Atlantische eilanden, het Caraïbisch gebied en Amerika. Naast een vrachtcapaciteit van 35 ton, heeft ze accommodatie voor 5 crew & 10 leerlingen / trainees. http://zeilendehandelsvaart.homestead.com/index.html

Chocolatemakers

Chocolatemakers is een ambachtelijke ‘bean to bar’ chocoladefabriek in Amsterdam. Sinds 2011 maken Rodney & Enver èchte chocolade waarbij ze van boon tot reep alles zelf doen. Het Amsterdamse Chocoladebedrijf heeft elke schakel in de keten zelf in de hand.

Ze kopen hoge kwaliteit biologisch cacao in direct bij de boeren voor een goede, eerlijke prijs, branden zelf én nemen de tijd. Chocolatemakers laat door bijzondere repen en projecten zien hoe chocolade anders en duurzaam gemaakt kan worden. Eerlijk, stoer, biologisch, Nederlands en ècht lekker. www.chocolatemakers.nl

Bron: Chocolatemakers


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar het overwinnen ervan. Een dapper man is niet hij die geen angst voelt, maar die zijn angst weet te overwinnen.

Nelson Mandela, ex-president van Zuid-AfrikaBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.