95% respondenten Kromme Kieswijzer wil eerlijke bananen

kromme kieswijzer

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6420
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Kromme Kieswijzer

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw, Gezondheid, Milieu, Duurzaam in bedrijf, Voeding, Wetgeving

(Kromme Kieswijzer) Gemiddeld 95% van de respondenten van de Kromme Kieswijzer wil dat hun supermarkt volledig op duurzame fair trade bananen overstapt. 

Via de kieswijzer wil stichting Max Havelaar supermarkten stimuleren volledig over te schakelen op bananen die zijn ingekocht volgens eerlijke handelsvoorwaarden. Bijna 50% procent van de mensen die een bericht stuurden aan hun supermarkt met verzoek om over te schakelen naar 100% eerlijke bananen, stuurden dat naar Albert Heijn. 

79% wil niet ‘moeten zoeken’ naar eerlijke bananen in hun supermarkt
Supermarkten PLUS, SPAR en Marqt zijn de enige supermarkten in Nederland die 100% van hun bananen volgens eerlijke handelsvoorwaarden inkopen. Consumenten hoeven hier niet te zoeken. En dat willen ze ook niet, zo blijkt uit de Kromme Kieswijzer: 79% vindt het krom dat ze moeten zoeken naar eerlijke producten. Om hun impact te vergroten en het consumenten makkelijker te maken, kunnen supermarkten volledig over schakelen op fair trade bananen. 

Fair trade bananen passen bij 91% van de bezoekers
Via stellingen kunnen consumenten er in de Kromme Kieswijzer achter komen of fair trade bananen bij hen passen of niet. Bij 91% van de bezoekers blijkt dat het geval. Vinden ze na het invullen van de stellingen dat hun supermarkt eigenlijk al hun bananen volgens eerlijke handelsvoorwaarden zou moeten inkopen, dan kunnen ze dat via Facebook of Twitter laten weten.

Bijna 50% vraagt Albert Heijn om fair trade
Op de Kromme Kieswijzer kun je aangeven wat je favoriete supermarkt is. 42% kiest voor Albert Heijn, 18% voor Jumbo, 13% voor Lidl en 6% voor Plus. Aldi zit op 4%, Dirk op 3% en de rest op 1 tot 2%. Albert Heijn ontving met 48% ook de meeste berichten van mensen die hun supermarkt lieten weten dat die moet omschakelen naar fair trade bananen. Zelfs 97% van de ‘Albert Heijn mensen’ gaf aan 100% eerlijke bananen te willen; bij Jumbo is dat ook 97% en bij Lidl zelfs 98%.

De kieswijzer loopt tot en met 31 maart
De Kromme Kieswijzer loopt de hele maand maart. Hiermee wil Max Havelaar laten zien dat ook na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart nog heel wat te kiezen is. Bijvoorbeeld welke banaan je koopt en dat de keuze een verschil kan maken voor bananenboeren. De Kromme Kieswijzer is Stichting Max Havelaar op 1 maart gelanceerd en is tot nu toe door 25.516 mensen ingevuld.

Betere leef- en werkomstandigheden via eerlijke handelsvoorwaarden
In Nederland eten we jaarlijks ruim 720 miljoen bananen, zo’n 42 per persoon. Helaas laat onderzoek zien dat lage prijzen ertoe leiden dat bananenboeren nog steeds onder slechte omstandigheden leven en werken. Daarom pleit Max Havelaar ervoor dat naast strenge milieu- en sociale eisen voor de bananenboeren, ook harde eisen worden gesteld aan de prijzen waartegen bananen worden ingekocht. Eerlijke handelsvoorwaarden zouden de norm moeten zijn, niet de uitzondering.

Meer informatie, directeur Stichting Max Havelaar Peter d’Angremond, via Martijn Lodewijkx: 06 55 715 880. 
Kromme Kieswijzer: www.krommekieswijzer.nl
Info Kromme Kieswijzer: http://maxhavelaar.nl/campaigns/max-havelaar-lanceert-kromme-kieswijzer

Bron: Kromme Kieswijzer


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Wanneer de mensen het met me eens zijn, heb ik altijd het gevoel dat ik het bij het verkeerde eind heb.

Oscar Wilde, Brits schrijverBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.