Regionale Geldsoorten in Duitsland: de Chiemgauer

IMGP9493

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7762
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Real Currencies

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, (Verborgen) nieuws, Economie, Alternatieve geldsystemen

(Real Currencies | Anthony Migchels | vertaling voor Earth Matters door Miranda Jorritsma) In onze serie analyseren we verschillende geldsoorten. We gaan verder in Duitsland waar tientallen privé gereguleerde regionale geldsoorten circuleren. De belangrijkste is de chiemgauer, met een omzet van meer dan 5 miljoen per jaar. Daarnaast groeit deze munteenheid jaarlijks met 100%. De chiemgauer is te vinden in Rosenheim, Zuid-Duitsland, maar 50 kilometer van Wörgl, waar burgemeester Unterguggenberger bijna 80 jaar geleden zijn legendarische Freigeld experiment lanceerde.

De Regiogeldbeweging begon na de introductie van de euro, als reactie op het verlies van de Duitse mark die sinds de Tweede Wereldoorlog Duitsland relatief goed heeft gediend. Duitsland heeft een verhoogd inzicht in financiële zaken als gevolg van de vreselijke lessen tijdens de eerste Weimar hyperinflatie, de daaropvolgende ondragelijke deflatie tijdens de Grote Depressie, gevolgd door Hitler ’s vrijemarkteconomie.

De grondgedachte achter de Duitse regionale geldsoorten is het bestrijden van het gebrek aan kapitaal en de kosten verbonden aan kapitaal.

Laten we ons eerst eens verder verdiepen in de chiemgauer, en daarna bekijken hoe deze eenheid helpt bij het oplossen van deze problemen.

One Euro - https://www.flickr.com/photos/sybrenstuvel/De opzet van de chiemgauer
1 chiemgauer=1 euro. Deelnemers zijn verplicht deze waarde te accepteren. Dit betekent dat de chiemgauer de Euro’s Unit of Account functie gebruikt. Dit is praktisch, omdat het dagelijkse veranderingen in prijs ontwijkt. Daarnaast zijn gebruikers zo altijd op de hoogte van de juiste prijs. De meeste “aanvullende eenheden”, die circuleren naast een dominante nationale eenheid, werken op deze manier.

Het nadeel hiervan is duidelijk: de stijgende prijs van de euro wordt overgenomen en het geld is bijzonder kwetsbaar voor de instabiliteit van de euro. Deze risico’s moeten ook weer niet worden overschat: er kan een andere eenheid worden ingezet als de problemen met de euro urgent worden.

De chiemgauer is dus een eenheid die ondersteund wordt door de euro en die kan worden ingewisseld voor de euro. Bedrijven en gebruikers kunnen voor 1 euro een chiemgauer kopen. Hiervan gaat 3 cent naar een, door de consument gekozen, lokaal goed doel. Dit is de belangrijkste reden voor mensen om met de chiemgauer te betalen in plaats van de euro. Om de kosten te dekken gaat er nog 2 cent naar de organisatie in kwestie. Als een firma een chiemgauer weer wil omzetten in een euro, ontvangt het 95 cent. Dit motiveert lokale bedrijven om hun goederen te betalen met de chiemgauer, en zo het geld binnen de lokale economie te houden.

De chiemgauer maakt gebruik van een soort liggeld: dit is, in het kort, belasting over het bewaren van geld. Een chiemgauer verloopt elke drie maanden.

De Rosenheim Alpen, geboortegrond van de chiemgauer
Als het biljet verloopt moet de eigenaar 2% van de nominale waarde betalen om het te reactiveren. Dit is een uitvinding van Silvio Gesell en het was ook het geheim van Wörgl. Op deze manier verandert de functie van het geld: het wordt steeds minder een oppotmiddel en steeds meer een ruilmiddel. Het resultaat is dat de chiemgauer rond de 2,5 keer sneller circuleert dan de euro, en dit betekent dat er minder geld nodig is om dezelfde economische activiteit te financieren.

Chiemgauer: geschiedenis en ontwikkeling
In 2003 werd de Chiemgauer in het leven geroepen door economiedocent Christian Gelleri en zijn studenten. Het was een moeilijke start met maar een handvol bedrijven die bereid waren om mee te doen aan het experiment. Er ontstond al snel meer belangstelling. De chiemgauer wordt nu geaccepteerd door meer dan 600 bedrijven in het Rosenheim gebied, dat ongeveer 500.000 inwoners telt. De omzet is meer dan 5 miljoen chiemgauer per jaar. Hoewel dit slechts 0,2% van de economie in Rosenheim is, groeit de omzet van de chiemgauer met een gigantische 100% per jaar. Dit betekent dat het nog maar een paar jaar zal duren voordat het een grote speler in de lokale economie zal zijn.

Gelleri heeft grootse plannen: hij verwacht dat de chiemgauer uiteindelijk ongeveer 50% van de regionale economie zal financieren. Meer is onmogelijk, omdat de belasting en internationale handel nog steeds op de euro zullen blijven rekenen. Het moge duidelijk zijn dat velen de wenkbrauwen zullen optrekken wanneer dit ook daadwerkelijk gebeurt. Het impliceert een enorme aanslag op de monopolie van de Geldmacht op munteenheden.

Chiemgauer paikallisvaluutta - https://www.flickr.com/photos/47787954@N04/Gelleri heeft het voor elkaar gekregen om de chiemgauer te voorzien van een vaste positie in de gemeenschap. Door de samenwerking met lokale goede doelen heeft Gelleri een sterk netwerk van organisaties gecreëerd die deze eenheid promoten. Deze goede doelen hebben een goede reden om met de chiemgauer te werken: ze krijgen immers 3% wanneer mensen deze kopen. Het is hem ook gelukt om een lokale bank, de antroposofische GLS bank, mee te laten doen. Duitsland heeft een relatief gedecentraliseerd banken systeem, waarbij “Landes Banken” hechte banden onderhouden met kleine en middelgrote bedrijven. In Duitsland is dit één van de belangrijkste factoren voor de naoorlogse economische successen.

Omdat eenheden die inwisselbaar zijn voor euro’s, en die worden gesteund door de euro, alleen legaal zijn als ze zich beperken tot papieren biljetten, is de samenwerking met de GLS Bank erg belangrijk. Een bankrekening voor deze eenheid is alleen toegestaan met een vergunning van de bank.

In een tijd van internet en automatisch geregelde administratie, is het ondenkbaar om zonder een solide systeem van bankrekeningen de euro in het bedrijfsleven te bestrijden.

Toegevoegde waarde
Waarom is de chiemgauer belangrijk? In de eerste plaats omdat het een duidelijk voorbeeld is van een zelfstandig opererende geldsoort, dus zonder ondersteuning van de staat. De chiemgauer bewijst dat het mogelijk is om een papieren eenheid te creëren zonder dwang van de staat. Geld is datgene waarover is afgesproken dat het telt als ruilmiddel. Bemoeienis is onnodig wanneer het papier waarde toevoegt voor de marktspelers.

Regionale geldsoorten zijn belangrijk. Wat de eurocrisis vooral duidelijk heeft gemaakt is dat monopolie eenheden, die circuleren in uitgestrekte gebieden zoals Europa, maar ook de Verenigde Staten, leiden tot onevenwichtigheid tussen meer en minder concurrerende regio’s. De minder competitieve regio’s hebben een negatieve balans wat betreft betalingen. Dit leidt tot deflatie druk binnen de lokale economie.

Dat de chiemgauer niet gebruikt kan worden buiten het Rosenheim gebied zorgt ervoor dat het lekken van kapitaal stopt. Het verlicht de druk van het gebrek aan kapitaal en maakt het gebied minder kwetsbaar voor internationale instabiliteit.

De Chiemgauer vestigt zijn aandacht ook op kosten voor kapitaal: omdat het 2,5 keer sneller circuleert, kan dezelfde hoeveelheid economische activiteit gerealiseerd worden met maar 40% van het geld, en dit duidt op 60% minder kosten voor kapitaal (rente) voor de gemeenschap.

Nadelen
Het grootste nadeel van de chiemgauer is dat het niet kan zorgen voor renteloos krediet. Het wordt ondersteund door de Euro en niet door wederzijds krediet. De eenheid biedt krediet aan, wat een doorbraak op zich is, en daarnaast vrij zeldzaam in deze tijd, maar de prijs is 7% per jaar. Daarentegen circuleert de chiemgauer veel sneller.

Conclusie
De chiemgauer is een groot succes. Men kan maanden aaneen overleven in Rosenheim zonder ooit een euro te spenderen. Het is een voorbeeld voor regionale geldsoorten over de hele wereld. Het bewijst dat toegewijde mensen een goedkoop en overvloedig kapitaal kunnen creëren, ondanks irritante wettelijke beperkingen. De chiemgauer is een geweldige inspiratie in de strijd van de mensheid tegen de Geldmacht.

Bron: Real Currencies


Geplaatst door Anthony Migchels

Anthony Migchels

My name is Anthony Migchels. I live in Arnhem, the Netherlands. I am married and we have twin sons.

Waking up to the Money Power after 9/11, I started the Gelre, the first regional currency in the Netherlands...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Anthony MigchelsLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Happiness depends on what you can give. Not what you can get.

Mahatma GandhiBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.