Voordorp op eigen kracht
Taal: | ![]() |
Views: | 4069 |
Ingevoerd: | 07-06-2015 |
Geplaatst door: | Redactie Earth Matters |
Bron: | Transition Towns |
Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Transition Towns
(Transition Towns | Lynn van Leerzem) Dit is transitie in Voordorp! Flink wat mensen timmeren daar in hun vrije tijd lekker aan de transitieweg. Een energieteam organiseert House greening parties (de “tupperware party” anno 2015) en geeft adviezen aan bewoners van zowel huur- als koopwoningen over hoe zij energie kunnen besparen. Auto-sharing wordt steeds meer common practice in de wijk.
Onder het mom van “Wij kunnen dit beter zelf!” hebben Dick en anderen een gemeenteplantsoen geadopteerd en omgetoverd tot biologische moestuin. Straten verderop is er dan ook nog het grotere moestuincomplex ‘Stad & Land Veemarkt’, waar onder andere wekelijks tientallen kinderen van de nabijgelegen basisschool met hun ouders komen werken. “Dan staan daar zeventig kinderen met hun ouders, die allemaal zaden, scheppen en een zak grond krijgen. Die ouders staan er in het begin zo bij van: uhh… wat nu dan?! Maar even later gaan ze aan de slag. Daar word ik echt blij van, om mensen zo samen te zien”, aldus Maarten.
En dan gebeurt er natuurlijk ook nog van alles op het gebied van communicatie en samenwerking. De strategie: bestaande kanalen infiltreren met transitie! Initiatiefnemer Sander zit in allerlei andere buurtinitiatieven en zoekt de samenwerking met bewonersorganisaties en woningcoöperaties, om zo de slagkracht te vergroten. Hij is ook in charge van de buurtkrant en facebookpagina ‘Voordorp Vooruit’ en zorgt dat transitie-activiteiten in de wijk de aandacht krijgen die ze verdienen. Goed nieuws van Sander: “We zien dat groene onderdelen veel meer gelezen worden dan conventionele onderwerpen!”
Wat werkt er nou goed om mensen te betrekken? Sander, Dick en Maarten zeggen dat het - surprise - vooral leuk moet zijn! “We moeten van het geitenwollensokkenimago en het dat-komt-morgen-wel-denken af.” Dus worden er flatfeestjes georganiseerd en wordt er veel over communicatiemateriaal nagedacht. Bij sommige mensen werkt het beter om in te zetten op het geld dat ze kunnen besparen door bijvoorbeeld over te stappen op groene energie. Er wordt gezocht naar energieadviseurs van verschillende culturele achtergronden omdat het moeilijk is om meer buurtbewoners van diverse achtergronden te bereiken.
Natuurlijk is het niet alleen maar leuk en gemakkelijk om met transitiewerk bezig te zijn. Het loopt ook vaak totaal anders dan je bij aanvang van het project in gedachten had. Sander: “Ik dacht: ik wil zonnepanelen op het dak van de flat en ik heb het geld, dus dat doe ik even. Nu ben ik twee jaar verder. En ik ken nu heel veel buren, weet alles over regelgeving, VVE’s (Vereniging van Eigenaren) en organiseren. Maar die panelen liggen er nog steeds niet. Maar hé, ik ga gewoon door!”
Meedoen of meer weten? Volg deze helden op Facebook.
Bron: Transition Towns
Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie









Lees alle artikelen in deze categorie

Quote
Ik geloof in het onmogelijke omdat niemand anders erin gelooft.
Florence Griffith Joyner, Amerikaans atlete
Blijvend actueel
- De Mondialisering van de Armoede en de Nieuwe Wereld Orde begrijpen
- The Corporation
- Planeet in gevaar
- Adyashanti: There is only One!
- Groen Goud: groene toekomst wereldwijd mogelijk!
- Disclosure Project
- Het grote Complot van de Moraalridders Muntz en Van de Wint
- Interview met Dos Winkel: huidige stand vervuiling en verzuring van zeeën
Meest gelezen
- Earth Matters reist af naar Zuid Afrika
- Why growing food is the most impactful thing in a rigged political system
- Ik word een digitale nomade!
- EFFEKT designs ReGen Villages that could produce all their own food and energy
- Het Groene Dak van Utrecht
- Sacred activism
- Reinhabiting the village | Co-creating our future | Book & global ambassadorship program
- Voordorp op eigen kracht
Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.
