Voordorp op eigen kracht

transition towns

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4170
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Transition Towns

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Transition Towns

(Transition Towns | Lynn van Leerzem) Dit is transitie in Voordorp! Flink wat mensen timmeren daar in hun vrije tijd lekker aan de transitieweg. Een energieteam organiseert House greening parties (de “tupperware party” anno 2015) en geeft adviezen aan bewoners van zowel huur- als koopwoningen over hoe zij energie kunnen besparen. Auto-sharing wordt steeds meer common practice in de wijk.

Onder het mom van “Wij kunnen dit beter zelf!” hebben Dick en anderen een gemeenteplantsoen geadopteerd en omgetoverd tot biologische moestuin. Straten verderop is er dan ook nog het grotere moestuincomplex ‘Stad & Land Veemarkt’, waar onder andere wekelijks tientallen kinderen van de nabijgelegen basisschool met hun ouders komen werken. “Dan staan daar zeventig kinderen met hun ouders, die allemaal zaden, scheppen en een zak grond krijgen. Die ouders staan er in het begin zo bij van: uhh… wat nu dan?! Maar even later gaan ze aan de slag. Daar word ik echt blij van, om mensen zo samen te zien”, aldus Maarten.

En dan gebeurt er natuurlijk ook nog van alles op het gebied van communicatie en samenwerking. De strategie: bestaande kanalen infiltreren met transitie! Initiatiefnemer Sander zit in allerlei andere buurtinitiatieven en zoekt de samenwerking met bewonersorganisaties en woningcoöperaties, om zo de slagkracht te vergroten. Hij is ook in charge van de buurtkrant en facebookpagina ‘Voordorp Vooruit’ en zorgt dat transitie-activiteiten in de wijk de aandacht krijgen die ze verdienen. Goed nieuws van Sander: “We zien dat groene onderdelen veel meer gelezen worden dan conventionele onderwerpen!”

Wat werkt er nou goed om mensen te betrekken? Sander, Dick en Maarten zeggen dat het - surprise - vooral leuk moet zijn! “We moeten van het geitenwollensokkenimago en het dat-komt-morgen-wel-denken af.” Dus worden er flatfeestjes georganiseerd en wordt er veel over communicatiemateriaal nagedacht. Bij sommige mensen werkt het beter om in te zetten op het geld dat ze kunnen besparen door bijvoorbeeld over te stappen op groene energie. Er wordt gezocht naar energieadviseurs van verschillende culturele achtergronden omdat het moeilijk is om meer buurtbewoners van diverse achtergronden te bereiken.

Natuurlijk is het niet alleen maar leuk en gemakkelijk om met transitiewerk bezig te zijn. Het loopt ook vaak totaal anders dan je bij aanvang van het project in gedachten had. Sander: “Ik dacht: ik wil zonnepanelen op het dak van de flat en ik heb het geld, dus dat doe ik even. Nu ben ik twee jaar verder. En ik ken nu heel veel buren, weet alles over regelgeving, VVE’s (Vereniging van Eigenaren) en organiseren. Maar die panelen liggen er nog steeds niet. Maar hé, ik ga gewoon door!”

Meedoen of meer weten? Volg deze helden op Facebook.

Bron: Transition Towns


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

"De weinigen die het systeem zullen begrijpen, zullen zo geïnteresseerd zijn in haar winsten of zo afhankelijk zijn van haar gunsten, dat er geen oppositie in deze klasse zal zijn, terwijl anderzijds de grote massa aan mensen, geestelijk onbekwaam om de enorme voordelen te begrijpen… de last (het systeem) zonder klachten zal dragen, en wellicht niet door zal hebben dat het systeem vijandig is aan hun grootste belangen."

Rothschild Brothers Londen, communiqué to associates in New York, June 25, 1863Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.