14, 15, 16 oktober | Den Haag | Monsanto Tribunaal

Monsanto-Tribunaal

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Monsanto Tribunaal) Op 14, 15 en 16 oktober vind het Monsanto Tribunaal plaats in Den Haag. Het Monsanto Tribunaal is een internationaal initiatief van de civil society om Monsanto aansprakelijk te stellen voor schendingen van mensenrechten, voor misdaden tegen de menselijkheid, en voor ecocide.

Vooraanstaande rechters zullen getuigenissen horen van slachtoffers, en een advies afleveren dat de procedures volgt van het Internationale Gerechtshof. Een gelijktijdige Volksvergadering (People's Assembly) zal de kans geven voor sociale bewegingen om samen te komen en te plannen voor de gewenste toekomst.

Wil je meer weten over dit geweldige initiatief? Of beter nog, wil je hierbij aanwezig zijn?

Bezoek de website van het Monsanto Tribunaal en meld je aan!

Monsanto bevordert een agro-industrieel model dat voor tenminste eenderde bijdraagt aan de totale mondiale antropogene broeikasgassen; het bedrijf is ook grotendeels verantwoordelijk voor de uitputting van de beschikbare bodems en watervoorraden, voor de uitroeiing van soorten en afnemende biodiversiteit, en de verdrijving van miljoenen kleine boeren wereldwijd. Dit model vormt een bedreiging voor de voedselsoevereiniteit van de bewoners door het patenteren van zaden en het privatiseren van leven.

Waarom een Tribunaal?
Volgens critici is Monsanto in staat om de schade aan mens en milieu die veroorzaakt wordt door zijn producten en zijn verwoestende activiteiten te negeren door een strategie van systematische verhulling: door het belobbyen van instellingen voor regelgeving en overheden, door terug te vallen op leugens en corruptie, door het financieren van frauduleuze wetenschappelijke onderzoeken, door het manipuleren van pers en media, etc. De geschiedenis van Monsanto zou daarbij een schoolvoorbeeld vormen van straffeloosheid, ten voordele van transnationale bedrijven en hun managers, wiens activiteiten bijdragen aan de crises van klimaat en biosfeer en die de veiligheid van de planeet bedreigen.

Bron: Monsantotribunal


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar het overwinnen ervan. Een dapper man is niet hij die geen angst voelt, maar die zijn angst weet te overwinnen.

Nelson Mandela, ex-president van Zuid-AfrikaBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.