Minder afval: praktische tips en inspiratie

dustbin_paper_wheelie_bin_blue_tonne_269813

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5293
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De Groene Meisjes

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Milieu

(De Groene Meisjes) We zijn nu een paar weken actief bezig met minder afval produceren en dat valt eigenlijk nog helemaal niet altijd mee. Verpakkingsvrij winkelen en koken vinden we ontzettend leuk om te doen, maar ondertussen hebben we toch echt nog wel meer afval dan ons lief is. We hebben dan ook grote bewondering voor mensen die echt helemaal zero waste leven.

Dat is voor ons nu nog een station te ver. Toch proberen we gewoon te doen wat we kunnen doen en dat is nog best wel veel, gelukkig. En waar zouden we zijn zonder jullie nuttige tips? Iedere week stroomt onze inbox weer vol met toffe initiatieven, producten en andere tips en daar zijn we jullie heel dankbaar voor! Vandaag delen we enkele van deze praktische tips met jullie.

Kennisinstituut duurzaam verpakken
Toen ik (met mijn ouders en broer) in Zutphen woonde, hadden we een heel arsenaal aan containers voor de deur staan. Eentje voor groen afval, eentje voor ‘gemengd’ afval, een oud papier container (ja, echt!) en een zwart kratje waarin je plastic kon verzamelen. Al dit afval werd bij je thuis opgehaald en idealer kon het gewoon niet zijn. Toen we naar het westen van het land verhuisden, bleek ‘opeens’ dat we afval zelf naar verzamelpunten moesten brengen. Prima natuurlijk, maar wel even wennen.

Nu toen ik in Amsterdam kwam wonen schrok ik: in het centrum (en oa in de Pijp) staat het afval gewoon in zakken aan de kant van de weg. Wat ongelooflijk ouderwets! Ook heb je in Amsterdam natuurlijk geen container bij het huis staan, want dan zou de hele straat ermee vol staan. Ook wij moesten dus aan de afvalpunten geloven en nu brengen we trouw onze afvalzakken, het oud papier, plastic en glas weg naar het afvalpunt. Prima. Het enige jammere is dat ‘groen’ en ‘grijs’ niet wordt gescheiden. Alles belandt in dezelfde vuilniszak en dus in dezelfde afvalbak. Gek toch eigenlijk?

Zelf kun je natuurlijk een heleboel doen, door in ieder geval je karton, papier, plastic en glas te scheiden. Dit kun je doen door goed naar de symbooltjes op de verpakkingen die je in huis hebt te letten. Om eerlijk te zijn heb ik hier nooit heel goed naar gekeken, omdat ik altijd dacht: papier is papier, plastic is plastic. Toch zit het een klein beetje anders – er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten plastic, die op verschillende manieren moeten worden gescheiden.

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken kan je hier, door middel van de Weggooiwijzer, alles over vertellen. Zeker de moeite waard om je verpakkingen eens aan de hand van deze wijzer te bestuderen! Ik had nog nooit écht de moeite genomen om goed naar de logo’s te kijken, maar sinds ik de Weggooiwijzer ken, kijk ik zeker anders naar verpakkingen.

Meldpunt Verpakkingen
Het Meldpunt Verpakkingen op Facebook vinden wij nou een goed voorbeeld van hoe je moderne media kunt inzetten om een probleem op te lossen. Op Facebook is een pagina in het leven geroepen waarop je je beklag kunt doen over een merk (of een los product) dat teveel plastic of ander verpakkingsmateriaal gebruikt.

Zoals je op de afbeelding bovenaan de Facebookpagina ook als voorbeeld ziet: waarom zit er aluminium aan de binnenkant van mijn chipszak? Of: waarom verpakkingen jullie de losse producten ook nog eens in plastic, terwijl er al een grote plastic verpakking omheen zit. Waarom gebruikt merk X nog geen biologische afbreekbaar plastic? Enzovoorts.

Deze pagina is vooral bedoeld om consumenten bewuster te maken van hun koopgedrag en om een geluid te maken richting de producenten. Aangezien we nog altijd in een (commerciële) wereld van vraag en aanbod leven, zullen de producenten vroeg of laat toch eens iets moeten doen met onze klachten en opmerkingen, willen ze geen klanten verliezen. Wij zijn lid geworden van het meldpunt!

Recyclemanager app
Ook een mega handige tip die we van een bezoeker kregen: de app ‘Recyclemanager.‘ Deze app laat je, wanneer je je adres invoert, zien op welke plekken bij jou in de buurt afval verzameld wordt. Je kunt ook zoek naar plekken waar je specifieke materialen naartoe kunt brengen, zoals bijvoorbeeld lampen, batterijen of electronica. (maar ook papier, plastic, enz) Verder biedt de app korte video’s over het recyclen en weggooien van afval aan, die erg leerzaam en handig zijn. Kortom: toffe tip! Deze app is gratis te downloaden.

‘Einde van bezit’ – Tegenlicht
Van deze prachtige aflevering van Tegenlicht, waarin Thomas Rau 45 minuten lang aan het woord wordt gelaten, heb ik ontzettend veel geleerd. Ook heb ik er met plezier naar gekeken, want Thomas Rau is een ontzettend sympathieke, nuchtere en grappige man, die door middel van heel duidelijke voorbeelden best wel lastige kwesties weet uit te leggen.

Deze aflevering gaat, zoals de titel al verraadt, over het einde van bezit. Het gaat over hoe consumenten steeds minder spullen willen, maar nog wel van dezelfde diensten gebruik willen maken. Hoe komt dat? Omdat de producten die we kopen van steeds mindere kwaliteit zijn. Rau legt uit: “Een nieuw product dat je in de winkel koopt, is eigenlijk net niet stuk.” Met andere woorden: wanneer je het product nog maar kort in gebruik hebt genomen, is het eigenlijk alweer tijd voor een nieuwere, betere versie. Dit geldt met name voor elektronische apparaten.

Thomas Rau heeft allerlei belangrijke projecten lopen met onder andere Philips en Schiphol, om te kijken naar hoe er in plaats van producten, diensten kunnen worden aangeboden. Je wilt geen lamp, je wilt licht. Je wilt geen tv en een stapel dvd’s, je wilt gewoon films kunnen kijken. Je wilt geen auto, maar wel snel van A naar B. Waar we dan al gauw op uitkomen, is een deeleconomie en merken die diensten gaan aanbieden, op basis van gehuurde apparatuur.

Een heel mooi voorbeeld vond ik hoe woningbouwcoöperatie EigenHaard in Amsterdam hier een toepassing voor heeft bedacht. EigenHaard constateerde dat de mensen die in de goedkoopste huurwoningen wonen, vaak de hoogste gas-water-licht rekeningen hebben. Dit komt doordat mensen die weinig te besteden hebben, vaak apparaten van minder kwaliteit in huis hebben – denk bijvoorbeeld aan een koelkast of wasmachine. Deze apparaten nemen ontzettend veel stroom, omdat ze nog helemaal niet volgens de laatste ecolabels zijn gemaakt. Wat EigenHaard aanbiedt is dat huurders apparaten in bruikleen krijgen, waarvoor ze een vast bedrag per maand betalen. Op die manier betaal je bijvoorbeeld tien euro per maand voor een eco-vriendelijke wasmachine, maar hoef je zelf geen duur apparaat aan te schaffen.

Ook breng je door het gebruiken van een eco-vriendelijk apparaat je maandelijkse rekeningen naar beneden. Wanneer het apparaat stuk gaat, of gerepareerd moet worden, neemt de woningbouw dit op zich als verantwoordelijkheid. Als je het ons vraagt is dit echt een fantastisch systeem en zou dit overal mogen worden ingevoerd.

Deze aflevering van Tegenlicht is een regelrechte aanrader!

Misschien denk je na het lezen van dit artikel: maar jullie wilden toch helemaal geen afval meer? Nou, helemaal geen afval is dus voor ons echt nog toekomstmuziek. Minder afval willen we wél graag en ook nu meteen. Dat moet, denken wij, ook altijd je eerste doel zijn. Dus wij doen heel erg ons best om vooral mínder afval te produceren, door anders boodschappen te doen, eerst alles op te gebruiken wat we nog in huis hebben en materialen te recyclen. We denken dat het vervolgens belangrijk is om, met het afval dat je ondanks je pogingen om te minderen met afval, toch nog hebt, zo verstandig mogelijk weg te gooien. Daar kunnen bovenstaande tips jou hopelijk ook bij helpen!

Bron: De Groene Meisjes


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Soms stap ik in de valkuil van te doen wat ik denk dat ik zou moeten doen, in plaats van wat ik wil doen.

Björk, IJslandse zangeresBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.