Wat voor kerstboom kies jij dit jaar?

Macrame tree

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3541
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De Groene Meisjes

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Milieu

(De Groene Meisjes) Voordat we beginnen: ja, het voelt wat triviaal om nu over kerst te praten. Na de afschuwelijke gebeurtenissen in Parijs en na alle berichten over de rest van de wereld die, zo zou je kunnen zeggen, behoorlijk in brand staat. We kunnen ons er geen voorstelling bij maken hoe ongelooflijk pijnlijk kerst dit jaar voor heel veel mensen gaat zijn – die gedachte maakt ons verdrietig. Hoe cliché ook: het leven gaat door. Ondertussen zijn er nog zo veel dingen om over te schrijven, om mensen ergens bewust van te laten worden. En ja, het onderwerp ‘kerstbomen’ is daar één van. We willen graag dat jullie weten dat dit geen gesponsord bericht is, ondanks onze samenwerking met Provamel – dit artikel valt daarbuiten. We willen over dit onderwerp schrijven omdat ons toch een beetje iets dwars zit.

Toen we afgelopen weekend in Leipzig waren, zagen we al óveral kerstbomen. Natuurlijk weten we dat ze er in Duitsland over het algemeen wat vroeger bij zijn dan bij ons, maar het zette ons wel aan het denken. Het betekent dat er over niet al te lange tijd ook in Nederland weer volop kerstbomen te koop zullen zijn en dat mensen weer moeten gaan kiezen wat voor boom ze al dan niet in huis halen. De tijd gaat snel en kerst is volgende maand alweer! Wat voor kerstboom kies jij dit jaar? Wij gaan voor een duurzame kerst en we leggen je uit hoe en waarom we dat doen.

In september waren we voor een geweldig event in Gent. Herinner je je ons verslag en de foto’s nog? Het was een aparte gewaarwording, want het was heerlijk weer, maar we zaten toch al volop in de kerstsfeer. Het event draaide namelijk om een mooie actie die Provamel dit jaar organiseert rondom, jawel, kerstbomen! Misschien heb je hier nog niet eerder over nagedacht, misschien wel en ben je er juist al heel bewust mee bezig, maar we willen er vandaag toch even bij stilstaan.

Een kerstboom in je huis zetten, heeft voor de meeste mensen alles te maken met traditie. Met gezelligheid en met feestelijkheid en daar is helemaal niks mis mee. Wat alleen zo ongelooflijk jammer is, is dat er ieder jaar, wereldwijd, zo’n 85 miljoen (!) bomen moeten worden gekapt om deze traditie in stand te kunnen houden. Dat is natuurlijk allesbehalve duurzaam en gewoon ontzettend belastend voor de natuur. We weten dat er mensen zijn die de kerstboom terugplanten in de achtertuin en hem zo jaar op jaar gebruiken en dat is natuurlijk geweldig. Helaas zijn er ook heel veel mensen die dit niet doen – getuige de stapels kerstbomen die er op 1 januari altijd langs de weg liggen en het feit dat er jaarlijks toch weer zoveel nieuwe bomen gekapt moeten worden. Deze bomen worden over het algemeen verbrand en er worden voor het jaar erop gewoon weer miljoenen kerstbomen bij geplant. Wat een verspilling! Aangezien wij nu zo druk bezig zijn met afval verminderen en we geen achtertuin hebben waar een kerstboom een tweede leven zou kunnen krijgen, is het voor ons heel duidelijk: er komt zéker geen extra kerstboom in huis.

Gelukkig zijn er allerlei alternatieven te bedenken. Zo kun je tegenwoordig een boom adopteren, een nepboom kopen bij de kringloopwinkel en hier tientallen jaren plezier van hebben óf, nog leuker, je bedenkt gewoon een heel toffe alternatieve boom. Dat deden wij in Gent, samen met bloggers uit Hamburg, Londen en Barcelona.

We maakten in groepjes onze eigen bomen van restmaterialen echt waar, dit was ontzettend leuk om te doen. Wat takken, lintjes en touw, dennenappels en andere frutsels was alles wat we nodig hadden en het resultaat was, al zeggen we het zelf, erg leuk. We konden de boom niet mee naar huis nemen, maar deze bomen werden gedoneerd aan een opvanghuis voor vluchtelingen. Dat vonden we een mooie gedachte.

Wat we geleerd hebben van deze inspirerende workshop, is dat je op heel veel andere manieren een gezellige kerstsfeer in huis kunt neerzetten en dat je helemaal niet zoveel nodig hebt. Sterker nog, je bent er al met één bezoekje aan het bos (voor wat afgewaaide takken) en één ritje naar de kringloopwinkel. Het is stukken origineler, je kinderen vinden het vast geweldig om zo’n boom te maken én je spaart de natuur ermee.

KerstbomenbosProvamel levert een prachtige bijdrage met haar campagne ‘Groen Verhaal’ en jij kunt je aandeel op heel eenvoudige manier leveren. Het werkt zo: Provamel heeft ons, en nog een aantal andere Europese groene bloggers, gevraagd om een foto van onze alternatieve kerstboom te posten op Instagram met daarbij #provamelxmas. Voor iedere like die er op deze foto’s binnenkomt, plant Provamel één boom in Burkina Faso. Voor iedere foto die JIJ maakt van je alternatieve boom en ook met #provamelxmas op Instagram plaatst, plant Provamel een boom. PLUS: voor iedere like die jouw foto krijgt, plaatst Provamel nóg een boom. Wow, dat gaat – hopen we – een indrukwekkend aantal bomen worden. Dit initiatief van Provamel is onderdeel van het grotere project ‘The Great Green Wall.’ Het plan is om een 15 km breed en 7100 km lang lang bos te planten van de westkust tot aan de oostkust van Afrika, om de uitbreiding van de Sahara tegen te gaan. Helpen jullie ons mee door de foto’s onder deze hashtag te liken? Check niet alleen onze foto’s, maar ook die van andere bloggers onder #provamelxmas! Voor alle informatie rondom dit project verwijzen we je graag door naar provamel.com/groenverhaal.

Hoewel wij het echt heel goed kunnen begrijpen waarom mensen traditiegetrouw een echte boom in huis willen halen, hopen we toch dat iedereen er eens over na wil denken. Want van kerst genieten kan net zo goed zonder traditionele echte kerstboom en het is zó onnodig om de natuur en het milieu te belasten, voor die twee weken dat wij er lol van hebben. Duurzaam kerst vieren kan op nog heel veel andere manieren en daarover gaan we jullie heel binnenkort meer vertellen in videovorm. Maar laten we beginnen met de keuze voor een kerstboom. Wij gaan voor een duurzaam alternatief – dat is ook nog veel creatiever en origineler, als je het ons vraagt! Mocht je dan toch voor een echte boom kiezen, plant je hem dan in de achtertuin, zodat je hem volgend jaar opnieuw kunt gebruiken? Bomen zijn immers toch niet gemaakt om maar één keer te gebruiken?

En jij? Wat voor kerstboom kies jij dit jaar? We hopen dat je er over na wilt denken om dit jaar ook voor een zo duurzaam mogelijk alternatief te gaan. Ook hopen we dat je de moeite wilt nemen om onze foto’s en die van de andere bloggers te liken, om zoveel mogelijk bomen door Provamel te laten planten! En als je zelf ook een foto van jouw alternatieve boom plaatst op Instagram, dan zien we hem voorbij komen onder #provamelxmas en dan zullen we hem zeker liken, voor een extra boom :)

Bron: De Groene Meisjes


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je begint pas te leven wanneer je kunt uitstijgen boven de enge beperkingen van je individualistische belangen om de belangen van de hele mensheid te dienen.

Martin Luther King Jr. Amerikaans domineeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.