Hoe werkt verpakkingsvrij winkelen?

nuts

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4584
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De Groene Meisjes

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Milieu

(De Groene Meisjes) Verpakkingsvrij winkelen is een hot item momenteel – en dat is maar goed ook. Het is één van de manieren om de enorme afvalberg die we jaarlijks met z’n allen creëren, te verkleinen. Daarbij komt: het is leuk en helemaal niet zo lastig als veel mensen denken. Wij brachten een bezoekje aan Bag&Buy in Utrecht en mochten de winkelmanager wat vragen stellen. Dit interview ga je nog terugzien in een video die we daar maakten, maar vandaag willen we je in een artikel uitleggen hoe verpakkingsvrij winkelen werkt.

Laten we beginnen bij het begin: verpakkingsvrij winkelen kan in principe overal. Voor veel producten heb je geen speciale verpakkingsvrije supermarkt nodig. Je kunt naar de bakker voor brood, naar de groenteboer voor losse groente en fruit en naar de markt voor gedroogde peulvruchten en noten. Je zou het kunnen vergelijken met hoe mensen vroeger boodschappen deden. Je ging van speciaalzaak naar speciaalzaak en daar kwam geen plastic aan te pas. Moet je nagaan hoeveel er is veranderd in een relatief korte tijd. Praktisch álles in de reguliere supermarkt zit in plastic. Geloof me, als je net als wij bezig bent met het verminderen van afval, dan gaat het je pas opvallen hoe ongelooflijk veel plastic er in de wereld is.

Aan sommige producten is wat lastiger te komen in losse vorm. Denk aan pasta, rijst of havermout. Op sommige biologische markten kom je een kraam tegen waar je deze producten los kunt laten scheppen, maar het is goed zoeken. Gelukkig hebben we daarvoor inmiddels op steeds meer plekken een verpakkingsvrije winkel!

Hoe ziet zo’n verpakkingsvrije winkel eruit?
De winkels die wij tot nu toe hebben bezocht (Groningen, Utrecht, Berlijn, Antwerpen en Tilburg) waren allemaal gevuld met tapbakken en vaten waaruit je de producten rechtstreeks kon tappen, scheppen of gieten. De winkels hebben over het algemeen een erg strakke look, omdat je er geen afleidende verpakkingen of kleuren ziet. Wanneer je naar het muurtje met de noten kijkt, dan zie je eigenlijk alleen maar bruin (in verschillende tinten) en hier en daar wat wit. Maar dat is het wel. Geen felgekleurde verpakkingen met allerlei teksten erop. Dat maakt dat de winkels vaak een rustige uitstraling hebben. Toen we onlangs een bezoekje brachten aan Bag&Buy viel ons ook weer op hoe prettig de atmosfeer in de winkel was. Lekker ruim opgezet en volop keuze. Erg prettig winkelen!

Bij Bag&Buy vind je voornamelijk droge producten (granen, thee en koffie, pasta, rijst, noten, kruiden, gedroogde fruit, snoep, koekjes) en olie, azijn en wijn. Ook verkopen ze er biologische eieren, yoghurt uit de tap (waarmee je dus je eigen fles kunt vullen) en kun je er je eigen pindakaas maken en tappen. Bij andere verpakkingsvrije winkels hebben ze weer minder keuze in droge artikelen, maar verkopen ze ook groente, fruit of cosmetica. Op dit moment is het hele concept ‘verpakkingsvrij winkelen’ nog volop in ontwikkeling in Nederland en België, maar het gaat hard. Het gaat zelfs zo hard dat wij verwachten dat er binnen nu en twee jaar wel eens in iedere (iets grotere) stad een verpakkingsvrije winkel zou kunnen zetten. Winkels Opgeweckt Noord en Bag&Buy zijn dus echte pioniers!

Hoe werkt het?
Je neemt je eigen verpakkingen mee naar de winkel en je vult ze. Aan wat voor verpakkingen je dan kunt denken? Dat kan van alles zijn. Van een lege jampot die je goed hebt schoongemaakt, tot een gerecycled papieren zakje dat je nog hebt liggen. Je kunt er ook voor kiezen om speciaal voor het verpakkingsvrij winkelen een aantal attributen aan te schaffen, zoals re-sacks, katoenen tasjes en glazen weckpotten en kruidenpotjes. Heb je thuis nou helemaal niks staan of breng je spontaan een bezoekje aan een verpakkingsvrije winkel en heb je niks bij je? No worries. Bij de desbetreffende winkels verkopen ze ook glazen potten, bijenwasdoeken, papieren zakjes en katoenen tasjes. Uiteraard allemaal bedoeld om keer op keer opnieuw te gebruiken.

En dan? In de verpakkingsvrije winkel staan weegschalen. Ben je van plan om zelf pindakaas te tappen? Of wil je een potje met kruiden vullen? Weeg dan eerst je potje bij de weegschaal, zodat je weet welk gedeelte je straks níet hoeft te betalen. Bij de kassa wordt dit verrekend, dus je hoeft niet bang te zijn dat je teveel betaalt. Vervolgens vul je je pot en ga je weer naar de weegschaal. Het wijst zich nu vanzelf: je krijgt een sticker die je op je pot kunt plakken en vervolgens ga je met je pot, en de rest van je boodschappen, naar de kassa.

En buiten de verpakkingsvrije winkel?
Is er bij jou in de buurt nog geen verpakkingsvrije winkel? Dat is natuurlijk jammer, maar we zijn ervan overtuigd dat het niet lang meer kan duren. Voor de tussentijd geldt natuurlijk dat je bij je plaatselijke speciaalzaken ook terecht kunt. En dat is nou juist het leuke van verpakkingsvrij winkelen: het is een kans om de kleinere ondernemers te steunen. Breng weer eens een bezoekje aan die ambachtelijke bakker in het dorp, in plaats van dat je voor supermarktbrood kiest. (sowieso tienduizend keer lekkerder, laten we eerlijk zijn) en waarom niet eens wat vaker naar de markt gaan? Bij de Turkse winkel doen ze er vast niet moeilijk over als je graag een glazen pot, in plaats van een plastic bakje, wilt vullen met olijven. Wij zijn er van overtuigd dat verpakkingsvrij winkelen je een stuk creatiever maakt, maar vooral ook bewuster laat kijken naar wat je nou eigenlijk nodig hebt en daadwerkelijk koopt.

Welke opoffering pleeg jij?
Er zijn twee dingen die mensen lastig vinden aan verpakkingsvrij winkelen en dat is dat het 1) iets meer tijd kost en 2) iets duurder kan zijn. We snappen deze argumenten, maar we hebben er ook een tegenargument voor.

Wat betreft de tijd die je het kost zeggen we: dat is met name in het begin, omdat je nog heel erg moet nadenken over wat je waar kunt kopen. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om meer in bulk te kopen, zodat je minder vaak met je weckpot op pad hoeft voor havermout. En als je een vriezer hebt, zou je ook meerdere broden tegelijkertijd kunnen kopen, zodat je niet voor elk halfje bruin naar de bakker hoeft met je katoenen zak.  Dan nog een argument: bedenk je hoeveel minder afval je hoeft te scheiden en dus ook niet naar allerlei afvalbakken hoeft te brengen. Dat scheelt ook een hoop tijd!

Het is waar, verpakkingsvrij winkelen kan iets duurder uitpakken, maar dat is met name het geval als je álles bij de verpakkingsvrije winkel koopt. Dat hoéft dus niet per se. Je kunt ook naar de markt, de toko of de plaatselijke groenteboer. Dat zijn juist vaak de adressen waar je goedkoper uit bent dan in de supermarkt. Het is logisch dat een verpakkingsvrije winkel wat duurder is, omdat het een kleine onderneming is, die een stuk minder commercieel is dan de grote supermarktketens. Ook moet een verpakkkingsvrije winkel veel meer moeite doen voor het inkopen van producten, omdat niet elke leverancier rekening wil houden met de verpakkingsvrije wensen van de winkel. Ook ‘aan de achterkant’ van de winkel moet het concept kloppen.

Los daarvan: je koopt alleen dat wat je echt nodig hebt. Je koopt geen hele bussen kaneel, die je nooit gaat opgebruiken. Je koopt geen plastic zakken pasta of rijst waar vaak een restje van overblijft. En je koopt ook geen supermarktbrood dat je stiekem toch niet héél lekker vindt, óf dat zo onbevredigend is dat je er veel meer van eet dan wanneer je een brood bij de bakker koopt. Het is net als met biologisch eten: het kán heel duur zijn, maar dat hoeft niet. Onze ervaring is dat we veel zuiniger omgaan met onze boodschappen en dus minder verspillen. Eten dat je weggooit is nog altijd het allerduurste eten dat je kunt kopen.

Wat zijn de voordelen?
Even op een rijtje: wat zijn de voordelen van verpakkingsvrij winkelen?

– het is heel erg duurzaam. Groene karmapunten scoren jongens!
– je hebt geen afleiding van commerciële verpakkingen
– het is leuk!
– je weet precies wat je koopt
– je verspilt minder, want je koopt alleen dat wat je écht nodig hebt
– je support je lokale speciaalzaak en de kleine ondernemer
– het maakt je creatief en bewuster van dat wat je eet

Onze tips
Heb je zin gekregen om ook met verpakkingsvrij winkelen aan de slag te gaan, maar vind je het toch nog een beetje ongemakkelijk? Hier volgen onze tips!

– Heb lef. Doe het gewoon. Als iemand je uitlacht wanneer je je glazen pot of je katoenen tas aanbiedt is dat zijn of haar probleem. Lach vrolijk terug en maak een grapje over de plastic soup.
– Doe alsof het de normaalste zaak is. Wanneer jij vol zelfvertrouwen je zelf meegebrachte verpakking overhandigt, dan zul je merken dat helemaal niemand daar heel raar van opkijkt.
– Neem je tasjes overal mee naartoe. Zorg dat je altijd iets in je tas hebt waarin je boosdchappen kunt verpakken. Je weet immers nooit wat je tegenkomt onderweg.
– Steek anderen aan hetzelfde te doen. Vertel je vrienden en familie erover of vraag zelfs om samen naar de markt te gaan dit weekend, om eens te kijken hoe dat verpakkingsvrije winkelen nou eigenlijk werkt.
– Deel je ervaringen met ons!

Adressen
Dan hierbij nog een rijtje van adressen en andere tips die je kunt meenemen in je voorbereidingen voor het verpakkingsvrij winkelen.

1. Bag&Buy, Utrecht.
2. Opgeweckt Noord, Groningen.
3. Mimint, Arnhem.
4. WAAR, Tilburg.
5. Robuust, Antwerpen.

Denk verder aan: de (biologische) markt, de ambachtelijke bakker, de groenteboer, de Turkse supermarkt, de Aziatische toko, de plaatselijke notenwinkel, de molenwinkel voor je meel en granen, de bioboer voor je pompoenen en andere groente en de pluktuin voor je bloemen.

We hopen je zo een beetje op gang te hebben geholpen! Het is voor ons ook allemaal nog vrij nieuw, maar we proberen zoveel mogelijk in de ‘minder afval’ materie te duiken om zo ook onze zoektocht met jullie te delen. Als je nog andere vragen hebt, die in het artikel niet werden beantwoord, dan horen we dat graag bij de comments. Ben jij al bezig met verpakkingsvrij winkelen? Wil je je ervaringen delen? We horen graag van je!

Bron: De Groene Meisjes


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Een mens is een mens omdat hij anderen als mensen ziet.

Desmond Tutu, Zuid-Afrikaans domineeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.