Shell stopt met olieboringen op Noordpool

alaska

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4226
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De goed nieuws krant

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Milieu

(De Goed Nieuws Krant) Mede vanwege tegenvallende resultaten tijdens proefboringen stopt Shell voorlopig met de zoektocht naar olie in Alaska.

Al vanaf het moment dat Shell het idee opperde om naar olie te gaan boren op Alaska, was er sprake van groot verzet. Het gebied – met daarin soorten die alleen hier voorkomen – zou veel te kwetsbaar zijn. Bovendien zou een eventuele olieramp in dit gebied kunnen uitdraaien op een ramp met hoofdletters: onder meer harde wind en ijs maken het lastig om een olievlek te bedwingen en op te ruimen. Door de kou breekt de olie tevens lastig af. En zelfs als er geen druppel olie weglekt, vormt het werk van de oliemaatschappijen een risico, zo stellen milieuorganisaties. Zo zouden de harde geluiden bijvoorbeeld de walvissen verstoren.

Al die tegenargumenten konden de oliemaatschappijen echter niet tegenhouden. Maar één van die oliemaatschappijen is nu – letterlijk – van een koude kermis thuisgekomen. Proefboringen leverden weinig resultaat op en boren in dit onherbergzame gebied blijkt schreeuwend duur te zijn. Vooralsnog wegen de opbrengsten niet echt op tegen de kosten en moeite en dus wordt er voor nu gestopt met boren.

Milieuorganisaties zijn vanzelfsprekend enthousiast over het besluit van Shell. Mede doordat olie en gas in het noordpoolgebied nu blijft waar het is en dus ook geen bijdrage kan leveren aan de opwarming van de aarde.

Bron: De Goed Nieuws Krant


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

If you want to be happy, be!

Leo Tolstoy, Russian author and philosopherBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.