Geleende orka's van Seaworld met littekens en lusteloos aangetroffen in Loro Parque

Orka Loro Parque

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5882
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:PETA

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Dierenwelzijn, Aarde en milieu, Milieu

(PETA) Zeedierpark Loro Parque ligt onder vuur nadat foto's naar buiten werden gebracht van orka's die daar gehouden worden – momenteel definitief te leen van SeaWorld – waarop te zien is dat ze lijden aan krassen op hun lichaam en andere gezondheidskwalen. De foto's werden gemaakt in maart 2015 en laten zien dat veel orka's, waaronder Morgan die naar Loro Parque was gestuurd vanuit Nederland, vol zitten met littekens en wonden. Dit wijst erop dat er agressie is tussen de dieren en er mogelijk onveilige omheiningen zijn. Bovendien kampen de dieren met ernstige gebitsproblemen, wat orka's vaak ontwikkelen door het knagen aan de muren van de tank.

Ook werd waargenomen dat orka's in het park slijm rond hun ogen hadden. Een dierenarts van de PETA Foundation (US) zegt dat het slijm "waarschijnlijk een fysieke reactie is op de irriterende stoffen in het water". Daarnaast zagen ooggetuigen orka's lusteloos in het water drijven, een teken van psychologische stress. In reactie hierop roept PETA US de Servicio de Protección de la Naturaleza (Natuurbescherming Instantie) om een onderzoek in te stellen naar de faciliteit.

"SeaWorld en Loro Parque zijn er niet in geslaagd om actie te ondernemen om de gezondheidsproblemen van de orka's op te lossen, die veelvuldig zijn vastgelegd tot ten minste vier jaar geleden door vooraanstaand orka-expert Dr Ingrid Visser", zegt PETA Nederland woordvoerder Tim Zijlstra. "Het wordt tijd dat de Spaanse overheid in actie komt door deze afschuwelijke toeristenval die dieren laat lijden, te sluiten."

Foto's zijn hier, hier en hier beschikbaar.

Op de foto's staat ook orka Morgan, een orka met ondergewicht die werd gevangen in 2010. Morgan werd uit het wild gehaald op de voorwaarde dat ze teruggebracht zou worden naar haar oceaanthuis als ze hersteld was. In plaats daarvan werd ze in gevangenschap gehouden, en slechts een paar weken later tentoongesteld. Daarna werd ze overgeplaatst naar Loro Parque, waar ze gedwongen wordt om op te treden en is aangevallen door andere orka's met wie ze haar kleine tank deelt.

PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit dat "dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor vermaak" – benadrukt dat de constante stress en opsluiting zijn tol eist voor de orka's. Ze vertonen abnormaal gedrag en sterven vaak op veel jongere leeftijd dan hun tegenhangers in de natuur. De tien maanden oude kalf Vicky stierf bijvoorbeeld recentelijk in Loro Parque. Hun frustratie kan ook dodelijk zijn voor mensen: Keto de orka doodde trainer Alexis Martinez in 2009, slechts twee maanden voordat Dawn Brancheau gedood werd door Tilikum in SeaWorld Orlando in Florida. Het was de derde keer dat Tilikum een mens doodde.

Ga naar PETA.nl voor meer informatie over dieren in gevangenschap.

Bron: PETA


Blackfish
Bekijk ook de trailer van Blackfish over het verhaal van Tilikum.Bron: Blackfish, Lloyd Carranza


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful.

Herman CainBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.