The Cove | Dolfijnendrijfjacht in Taiji

still from video

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:7402
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Dierenwelzijn, (Verborgen) nieuws, Milieu

(Earth Matters | Saskia Evers) In het Japanse Taiji start in september de drijfjacht. Vissers drijven hele scholen dolfijnen, bruinvissen en kleine walvissen naar een ondiepe baai. Daar worden een paar exemplaren gevangen en vervolgens verkocht aan aquaria. De rest van de walvisachtigen wordt neergestoken, afgeslacht of verdrinkt. Het vlees, dat veel kwik bevat, wordt vervolgens verkocht voor consumptie. In totaal gaat het in de Japanse wateren om 20.000 dolfijnen en bruinvissen, waarvan zo'n 2.000 in Taiji.

De drijfjacht
Het drijfjachtseizoen vindt jaarlijks plaats van september tot maart. In deze periode varen elke dag – wanneer het weer het toelaat – zo'n twaalf vissersschepen uit op zoek naar groepen dolfijnen. Zodra de Japanse vissers een groep dolfijnen hebben gevonden, worden de dieren door de schepen omsingeld. Naast het motor- en schroefgeluid wordt er nog meer lawaai gecreëerd door met een hamer op een metalen pijp te slaan die in een trechter onder water uitmondt. Door de muur van lawaai worden zo hele dolfijnenfamilies in paniek richting de haven gedreven. Ooggetuigen hebben zelfs gezien hoe dolfijnen geraakt werden door propellers of in paniek op rotsen belanden. Daar maken de boten een scherpe bocht naar rechts, waardoor de dieren niet meer kunnen ontsnappen en uiteindelijk in de baai belandden.

In deze baai, inmiddels beter bekend als The Cove, komen vissers en dolfijnentrainers samen om te bepalen welke dieren geschikt zijn voor dolfinaria en programma's waar mensen kunnen zwemmen met dolfijnen. De geselecteerde dieren worden gevangen in drijvende kooien. De dolfijnen ligt een leven in gevangenschap in het verschiet.

Een rode baai
Soms worden de achterblijvers weer vrijgelaten, maar vaak worden ze bruut vermoord. Voor het verschijnen van de spraakmakende documentaire The Cove werden de dolfijnen geharpoeneerd met een in de hand gehouden speer. Tegenwoordig krijgen de dieren een metalen staaf in hun ruggengraat. Een houten plug moet voorkomen dat het bloed uit de dieren stroomt en de baai rood kleurt. Veel diervriendelijker is deze methode niet: dolfijnen sterven vaak niet meteen, maar raken verlamd en verdrinken terwijl ze aan hun staart naar het slachthuis gesleept worden. Sommige dieren overlijden zelfs pas zodra ze in het slachthuis worden opengesneden.

Ondanks dat de baai eigenlijk een publiek strand is, met wandelpaden en uitzichtpunten, werden de toegangswegen door de vissers geblokkeerd zodat mensen niet zouden zien wat er in de baai gebeurde. Hierdoor was zelfs bij de inwoners van Taiji aanvankelijk niet bekend hoe de dolfijnen aan hun einde kwamen. Dankzij de documentaire veranderde dat in 2009. De videobeelden zorgden wereldwijd voor veel protest wat ertoe heeft geleid dat dieren die niet worden uitgekozen door de dolfijnentrainers vaker weer worden vrijgelaten.

WAZA's code of ethics
Ondertussen heeft WAZA, World Association of Zoos & Aquariums, een zogeheten 'Code of Ethics', die de drijfjacht ongelooflijk wreed noemt. Echter zou diezelfde WAZA volgens The Guardian ingestemd hebben met een dolfijnmanagementprotocol, waardoor de groepen dolfijnen op een vriendelijkere wijze naar de wal worden gedreven voordat ze gevangen worden. In augustus 2014 zou WAZA ingestemd hebben met het plan van JAZA, Japanese Association of Zoos & Aquariums, dat er in september 2014 geen dolfijnen gedood zouden worden.

Wel zou JAZA de eerste keus hebben bij het selecteren van dolfijnen voor hun parken en dit ook in grote getale mogen doen. Daarna zouden drie andere organisaties – Dolphin Resort, Dolphin Base en de Taiji Town Development Public Corporation – dolfijnen selecteren. De overgebleven dolfijnen mogen terug naar zee. Althans, in september.

Eerder dit jaar klaagden natuurbeschermers WAZA aan over misleiding op het standpunt over de drijfjacht in Taiji. Daarna dreigde WAZA zijn Japanse tak te schorsen als JAZA niet zou stoppen met het kopen van dieren die in Taiji zijn gevangen. Aanvankelijk stribbelde JAZA nog wat tegen, maar aangezien schorsing ook zou betekenen dat de aangesloten dierenparken niet meer aan uitruil van hun dieren kunnen doen, stemde JAZA in.

Drijfjacht gaat door
De drijfjacht houdt hierdoor niet op. “We jagen met toestemming van de Japanse regering en prefectuur, en dus gaan we door met het beschermen van onze vissers en methodes. We zullen niet stoppen”, zei Kazutaka Sangen, de burgemeester van Taiji, een dag later volgens de Associated Press.

Hoewel hiermee de drijfjacht niet ophoudt, is het wel een begin. De meeste winst wordt namelijk gehaald in het vangen van dolfijnen voor de entertainmentindustrie. Een volledig getrainde dolfijn kan namelijk zo'n $100.000,- opleveren, terwijl het vlees van één dolfijn slechts $600,- opbrengt. De JAZA-aquaria vormen samen zo'n veertig procent van de afnemers van levende dolfijnen, wat inhoudt dat de “markt” nu bijna gehalveerd is.

Volgens bronnen is het vangen van dolfijnen de afgelopen tien jaar verdubbeld. De afgelopen vijf jaar zijn er in Taiji meer dan 5000 dolfijnen gedood en 750 gevangen voor aquaria. Sinds de overeenkomst in augustus 2014 zijn er 751 dolfijnen gedood en 41 tuimelaars gevangen.

Bron: Earth Matters


The Cove
Bekijk hier de spraakmakende documentaire uit 2009. Vanaf 1:17:00 worden de meest confronterende beelden getoond.Bron: Truth TV, The Cove


Geplaatst door Saskia Evers

Saskia Evers

“Je straalt als je het over schrijven hebt”, zei een oud-collega ooit tegen mij. Hij had gelijk. Al van jongs af aan ben ik het meest gelukkig wanneer ik met opgetrokken knieën hele verhalen in een notitieboek pen. Na een studie Engelse Taal en Cultuur succesvol afgerond te hebben, ambieerde ik verrassend genoeg dan ook geen toekomst als vertaler, maar wel eentje waarin ik bezig zou zijn met taal en schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Saskia EversLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

"Most of our obstacles would melt away if, instead of cowering before them, we should make up our minds to walk boldly through them."

Orison Swett MardenBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.