Groningers luiden noodklok in Den Haag

Gaskraan dicht

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:7515
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Milieu, Politiek, Eigen producties, Nederland, Aarde en milieu, Energie

(Earth Matters) Vandaag stond het debat over aardgas op de agenda van de Tweede Kamer. Voor Groningers die met de aardbevingen te maken hebben was dat aanleiding om letterlijk de noodklok te luiden. In alle vroegte stonden er twee bussen klaar in Loppersum en Ten Boer om via Uithuizen en Groningen stad de politici te laten weten dat het menens is.

De pers was goed vertegenwoordigd. Zowel de lokale (RTV Noord, Dagblad van het Noorden en Sikkom), landelijke (NOS radio 1 en WNL live op Nederland 1) als internationale (USA Today) media deden vanuit de bus verslag. Meerdere organisaties, waaronder Milieudefensie, hadden de organisatie op zich genomen. Het Groninger volkslied klonk meermaals trots uit de kelen en er waren van aller ander creatieve protestsongs: "Groningen die heeft de bel, die mooie bel van gas / Groningen die houdt de bel, die bel onder 't gras!"

Omroep Wij Nederland had live verbinding met de bus en interviewde Arjan Bos, hoofdredacteur van Earth Matters, als gedupeerde in de stad Groningen. Zijn huis heeft namelijk ook diverse scheuren in de muren. (Klik hieronder om de video te bekijken).

Ongeveer 250 mensen vormden voor het gebouw van de Tweede Kamer het publiek voor een aantal indrukwekkende speeches van direct door aardbevingen getroffenen. RTV Noord filmde het prangende betoog van de eerste dame. Hier volgt een fragment:

De gaskraan werd onder luid gejuich symbolisch dichtgedraaid door de gedupeerden. Even later poseerden de politici, die na de sprekers ook de mond gegund werden, maar al te graag ook even bij de gaskraan. Of ze de gaskraan ook daadwerkelijk dicht willen draaien, bleek in het debat dat volgde in de Tweede Kamer. De publieke tribune zat vol en de anders zeer strenge regels werden even opzij geschoven voor het Groninger Volkslied, dat bij uitzondering werd toegestaan.

Onder de vele Groningers op de publieke tribune, klonken geluiden van ongeloof en hoongelach. De heer Bosman van de VVD hield een innemend betoog over de watersnoodramp in Zeeland waar hij vandaan komt, was in zijn woorden begaan met de Groningers en deed overkomen alsof veiligheid bij hem hoog in het vaandel staat. Maar aan het quotum van 39 miljard kuub werd niet getornd.

Bij een winning van 30 miljard kuub is er nog kans op aardbevingen met 5.3 op de schaal van Richter. Dat is 2,5 keer zo sterk als een aardbeving met 5.0 op de schaal van Richter en de schatting is dat daar 110 mensen bij om het leven komen. Over welke veiligheid bij 39 miljard kuub wordt gesproken is een raadsel. Echte veiligheid is in 2013 door het Staattoezicht op de Mijnen vastgesteld op 12 miljard kuub, maar daar repte niemand een woord over. De discussie ging over 39 miljard die de VVD omwille van de maximale leveringszekerheid wil handhaven, om 30 miljard van de meer progressievere partijen. Het woord voorzorgspricipe werd bij 30 miljard kuub meermalen uit de kast gehaald. Alsof het voorzorgsprincipe pas telt bij meer dan 110 doden, de eerste 110 doden zijn kennelijk aanvaardbaar voor de Haagse politici.

De mate van cognitieve dissonantie in de toespraken was ontluisterend. Leveringszekerheid en veiligheid werden bij voortduring met elkaar in verband gebracht alsof dat hetzelfde zou zijn. Het grapje "Wanneer weet je als een politicus liegt? Als hij zijn mond open doet!" kreeg vandaag een wrange, realistische bijsmaak.

Als je deze animatie bekijkt van de aardbevingen in Groningen vanaf het begin van gaswinning in de jaren zestig tot nu, dan zie je ze exponentieel in frequentie en kracht toenemen. Daar wordt je even stil van.

We hebben de dag van nationale rouw in verband met de slachtoffers van de MH17 ramp nog vers in het geheugen. Waarom is dat heel erg en is 110 doden bij een aardbeving in Groningen een aanvaardbaar risico? Wanneer is iemand eigenlijk een moordenaar? Als iemand een plan maakt met een risico van 110 doden en dat uitvoert, is er dan sprake van moord? Dat zijn toch legitieme vragen die volksvertegenwoordigers horen te stellen? Die vraag stellen de VVD en de PvdA zich echter niet. Op het moment dat de redactie van Earth Matters vetrok, werd toch de relevante vraag gesteld door de Partij van de Dieren: "Welk risico lopen we dat ons dood door schuld kan worden verweten?".

Tijdens het debat werd duidelijk dat er bij Kropswolde een nieuwe aardbeving was waargenomen: gegons op de tribune. Minster Kamp was geraakt, zei hij. In de bus terug had men geen leugendetector nodig: krokodillentranen.

Wordt vervolgt!

Bron: Earth Matters


Vragen van RTV Noord aan Arjan Bos (vanaf 0:44)  


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Everything is energy and that's all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. Remember, this is not philosophy. This is physics.

-Albert Einstein-Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.