10 dingen die de voedselindustrie niet wil dat jij weet

food

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:24911
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Body ecology

Gekoppelde categorieen
Land- en tuinbouw, Milieu, Gezondheid, Voeding, (Verborgen) nieuws, Bedrijven

(Donna Gates, Body Ecology | vertaling Pauline Fransen) We worden wijsgemaakt dat voorbewerkt voedsel het antwoord is op de drukke levens van deze tijd. Nieuwe hypes en flitsende advertenties maken ons beloftes waardoor we telkens terugkomen voor meer. De treurige waarheid is dat voorbewerkt voedsel overal om ons heen is, waardoor het steeds moeilijker te ontwijken zijn.Voorbewerkt voedsel is ook makkelijker -- dat is waar het echt op neerkomt in een maatschappij met toenemend gebrek aan tijd. Het is zo veel makkelijker om een taart te bakken door een pak open te trekken, de droge mix uit te schudden, een ei en wat olie toe te voegen dan helemaal van voren af aan te beginnen. Maar welke prijs betalen we voor dit schijnbaar grote gemak?

1. Voorbewerkt voedsel is verslavend en kan leiden tot te veel eten

Niet-voorbewerkt voedsel bevat koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels en water. Als voedsel wordt bewerkt worden deze onderdelen van het voedsel veranderd (een voorbeeld: vezels, water en voedingsstoffen worden verwijderd) en in andere gevallen worden componenten geconcentreerd. In ieder geval verandert de bewerking de manier waarop we het voedsel verteren en opnemen in ons lichaam.

Het eten van zeer bewerkt of zeer geconcentreerd voedsel kan kunstmatig dopamine (de goedgevoel-neurotransmitter) stimuleren, dat een rol speelt bij verslaving. Op deze manier eet je voedsel dat nauwelijks voedingsstoffen en vezels heeft maar je een goed gevoel geeft. Een voedselverslaving begint omdat je je goed voelt als je deze producten eet en ze laten je denken dat ze beter smaken. Je hebt behoefte om dat goede gevoel weer te voelen en weer en voila... zo begint een voedselverslaving.

2. Voorbewerkt voedsel wordt in verband gebracht met obesitas

Toevoegingen aan voorbewerkt voedsel, zoals glucose-fructosestroop, suiker en MSG (ve-tsin) worden in verband gebracht met gewichtstoename en obesitas.

Dr. Mercola rapporteerde onlangs dat een nieuwe studie uitwees dat obesitas bij kinderen met 18 procent kan verminderen door simpelweg te stoppen met reclame voor fastfood tijdens kinderprogramma's. De Australische overheid maakt zich blijkbaar meer zorgen om de gezondheid van hun kinderen omdat de televisiereclame gericht op kinderen enkele jaren geleden werd verboden.

3. Voorbewerkt voedsel bevat vaak ingrediënten die niet het principe van goede voedselcombinaties volgen

Dit kan leiden tot lage energie, slechte vertering, ziekte, "zuur bloed" en gewichtstoename. Een voorbeeld is een bevroren vleeskaaspizza. Kaas (een zuivelproduct), vlees (een dierlijk eiwit) en pizzakorst (een graanproduct) vormen een vreselijke voedselcombinatie die ernstige schade aan je digestive gezondheid kan toebrengen.

4. Voorbewerkt voedsel draagt bij aan een onbalans in het interne ecosysteem

Dit kan leiden tot verteringsproblemen, sterke behoeftes, ziektes en aandoeningen. Goede darmflora kan niet overleven in je darm als je ze vergiftigd. Net als wij werken ze het best met voedsel dat door de natuur gemaakt is, niet door de mens.

5. Een dieet met veel voorbewerkt eten kan leiden tot depressies, geheugenproblemen en wisselende stemmingen

Ingrediënten in voorbewerkt eten zijn vaak zo goedkoop mogelijk en ondermaats van voedingswaarde. Een voorbeeld, de vetten en oliën in voorbewerkt voedsel zijn gerafineerd, dat betekent dat ze gestript zijn van de essentiële vetzuren noodzakelijk voor gezonde bloedsuikerspiegels, stemmingen en geheugen. Je hart, hormonen en hersenen lijden wanneer je ervoor kiest om deze vetten en oliën te eten. Kies in plaats daarvan voor biologische, niet-gerafineerde of "virgin" vetten en oliën.

6. Voorbewerkt voedsel gaat vaak samen met de snelle hap en multitasking

Veel mensen kiezen voor gemak als ze snel iets willen eten en in het jachtige leven van vandaag, wie heeft nooit eens haast? Helaas, zorgt dingen doen terwijl je eet ervoor dat mensen geen contact meer hebben met hun natuurlijke hongergevoel, wat vaak leidt tot gewichtstoename. Daarbij komt, dat mulitasken de verkeerde signalen naar je digestieve systeem, dat rustige omstandigheden nodig heeft om goed te verteren.

7. Voedingsetiketten op voorbewerkt eten zijn vaak misleidend en hebben negatieve gezondheidseffecten

Veel labels zeggen "suikervrij", maar bevatten zoetstoffen zoals agave dat lijkt op  glucose-fructosestroop.

Daarbij kan etikettering genetisch gemodificeerde ingrediënten verbergen en schadelijke toevoegingen zoals MSG. (Deze worden verborgen achter de woorden "natuurlijke smaakstoffen" en "toegestane kruiden").

8. Diëten met veel voorbewerkt vlees (zoals hotdogs en vleeswaren) worden in verband gebracht met diverse vormen van kanker

Een van de redenen voor dit verband met kanker denkt men dat zit in de conserveringsmiddelen die gebruikt worden in voorbewerkt voedsel. Clare Hughes, manager van het voedselprogramma van de Australian Cancer Council, zegt dat een aantal studies voorbewerkt vlees in verband brengen met kanker en dat het probleem veelzijdig is. "Voorbewerkt vlees bevat veel zout en vet. Daarnaast worden chemische stoffen als nitrieten toegevoegd aan veel voorbewerkt vlees om ervoor te zorgen dat ze hun kleur behouden en om vervuiling te voorkomen. Nitrieten kunnen in de maag omgezet worden naar carcinogene nitrosamines."

9. Te veel voorbewerkt voedsel eten kan leiden tot onvruchtbaarheid en ondervoeding

Voorbewerkt eten, zoals ontbijtgranen, zijn ontdaan van belangrijke vitamines en voedingsstoeffen die je lichaam echt nodig heeft. Je kunt een grote hoeveelheid caliorieën eten en nog steeds ondervoed zijn als je menu veel voorbewerkt eten bevat. Studies met proefdieren laten zien dat in drie generaties, een ontoereikend dieet er toe kan leiden dat de voortplanting stopt. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen onvruchtbaar; het raakt 7,3 miljoen mensen in Amerika.

10. Voorbewerkt voedsel is gemaakt voor een lang leven op de plank, niet voor een lang mensenleven!

Chemische stoffen, toevoegingen en conserveringsmiddelen worden toegevoegd aan voorbewerkt voedsel, zodat ze lang meegaan zonder ranzig te worden of de smaak van het voedsel aan te tasten. Voedselproducenten besteden tijd, geld en onderzoek een mooie verpakkingen en strategieën om de houdbaarheid te verlengen, met weinig aandacht voor hoe het voedsel jouw leven kan verlengen or blijvende gezondheid te creëren.

Bron:bodyecology.com


Geplaatst door Pauline Fransen

Pauline Fransen

Ik ben bij Earth Matters terecht gekomen toen ik op zoek was naar vrijwilligerswerk op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is een heel breed onderwerp. Mijn interesse ligt vooral bij duurzaamheid op het gebied van voedsel en energie. Hoe gaan we (als mensheid) om met schaarste? Schaarste aan grondstoffen, maar ook schaarste aan schone lucht om te ademen en schoon water om in te zwemmen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Pauline FransenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Neo: "Ik dacht dat het echt was" Morpheus: "Je gedachten maken het echt"

The MatrixBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.