Met 1 miljoen dollar per minuut vernietigen de landbouwsubsidies de wereld

Costa Rica

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2369
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw, Milieu

(Earth Matters) Een opmerkelijke terugkeer van bossen in Costa Rica volgde op het afschaffen van subsidies voor vee en betalingen voor het verbeteren van de natuur.

De belastingbetaler levert meer dan $ 1 miljoen per minuut aan wereldwijde landbouwsubsidies, waarvan een groot deel de klimaatcrisis en de vernietiging van dieren in het wild veroorzaakt, volgens een nieuw rapport.

Slechts 1% van de $ 700 miljard (£ 560 miljard) per jaar die aan boeren wordt gegeven, wordt gebruikt voor het milieu, zo bleek uit de analyse. Veel van het totaal bevordert in plaats daarvan veeteelt met een hoge uitstoot, bosvernietiging en vervuiling door overmatig gebruik van kunstmest.

Volgens het rapport loopt de veiligheid van de mensheid gevaar zonder hervorming van deze subsidies, een grote vermindering van het vlees eten in rijke landen en ander schadelijk gebruik van land. Maar het verplaatsen van de subsidies naar koolstofopslag in de bodem, het produceren van gezonder voedsel, het verminderen van afval en het kweken van bomen is een enorme kans, zegt het rapport. Nu is koolstofopslag in de bodem geen goed idee, maar de rest van de maatregelen kunnen we van harte onderschrijven.  

Het rapport verwerpt het idee dat subsidies nodig zijn om goedkoop voedsel te leveren. Het bleek dat de kosten van de schade die momenteel door de landbouw wordt veroorzaakt, groter zijn dan de waarde van het geproduceerde voedsel. Uit nieuwe beoordelingen in het rapport bleek dat het produceren van gezond, duurzaam voedsel de voedselprijzen zou verlagen, omdat de toestand van het land verbetert.

"Er is een ongelooflijk kleine directe targeting van [subsidies op] positieve milieu-resultaten, wat krankzinnig is," zei Jeremy Oppenheim, directeur van de Food and Land Use Coalition (Folu), de samenwerking van voedsel, landbouw en groene onderzoeksgroepen.

Hij zei dat het echte wereldwijde totaal waarschijnlijk $ 1 triljoen per jaar zou bedragen, omdat sommige subsidies moeilijk precies te kwantificeren zijn: “Die triljoen dollar publieke financiering is beschikbaar en is een enorme, enorme hefboom om de agrarische gemeenschap over de hele wereld aan te zetten tot actie anders."

Lees meer: nexusnewsfeed.com

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Men ziet slechts goed met het hart. Het echt belangrijke kan men met de ogen niet zien.

Antoine de Saint-ExupéryBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.