Leven in syntropie | Boslandbouw als antwoord

Syntropy

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:4082
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Life in syntropy

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw

(Earth Matters) Ernst Gotsch kocht in 1984 als Braziliaanse boer een stuk land aan de rand van het regenwoud, helemaal ontbost en in erbarmelijke staat. Met zijn bijzondere visie op natuur transformeerde hij het stuk land in een weelderig regenwoud, dat bovendien voedsel verschaft voor een groot deel van de plaatselijke bevolking.

Hij ziet in de verbinding tussen agrarische doelen en bosbeheer een antwoord op vele problemen. Zijn uitgangspunt is om de natuur te helpen om zelf haar werk te doen; zo min mogelijk van buitenaf halen om de grond te verrijken. Hij noemt dit syntropie (het tegengestelde van entropie), een proces dat eruit bestaat om de levenskracht van een organisme te regenereren (ook wel negentropie genoemd).

In de normale landbouw wordt er bij een energie-investering van 1 een opbrengst gehaald van 0,3. In de syntropie wordt er bij een energie-investering van 1 een opbrengst van maar liefst 500 behaald.

(15 min met NL ondertitels) 

Web: lifeinsyntropy.org


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Jij bent de wijsheid die je zoekt. Mijn ervaring is dat niemand meer of minder wijsheid heeft. We zijn allemaal even wijs. Dat is de vrijheid die ik geniet. Als je denkt dat je een probleem hebt ben je in de war.

Byron KatieBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.