Nederland zwicht voor Monsanto

Gifbord

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4932
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Foodwatch

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw

(Foodwatch) Dankzij het gemanipuleer van Monsanto is de kans zeer groot dat glyfosaat voor de komende tien jaar wordt goedgekeurd in de Europese Unie. Ondanks alle protesten is de Europese Commissie namelijk van plan om deze omstreden onkruidverdelger opnieuw een vergunning te verlenen. Ook de Nederlandse regering is van plan om JA te zeggen tegen Monsanto en tegen glyfosaat – en zelfs weer 10 jaar lang!

Dat zou slecht nieuws zijn, echt heel slecht nieuws. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Toch is het niet verboden. Integendeel, glyfosaat (het actieve bestandsdeel van het welbekende RoundUp van Monsanto) is het meest gebruikte bestrijdingsmiddel ter wereld! Bewijsmateriaal in urine en moedermelk toont aan dat glyfosaat allang zijn weg heeft gevonden in de voedselketen! Dit resultaat is uiteraard extreem alarmerend.

Dat onze politici toch van plan zijn om toch dit zeer omstreden bestrijdingsmiddel weer toe te staan, en hiermee onze gezondheid op het spel zetten, is onverteerbaar. Hier is duidelijk sprake van belangenverstrengeling. Vind je dat net zo onbegrijpelijk en ondraaglijk als wij? Word dan foodwatch donateur en strijd samen met ons tegen glyfosaat!

Controversiële studies: Monsanto schrijft mee
Al jarenlang woedt er een grote controverse over de risico’s van glyfosaat. De Wereldgezondheidsorganisatie en veel onafhankelijke wetenschappers wijzen op de risico’s ervan voor mens en milieu. ‘Waarschijnlijk kankerverwekkend’ is de aanduiding van de WHO, die zich baseert op onafhankelijke studies die publiekelijk toegankelijk zijn. ‘Veilig’ is echter het oordeel van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA, die zich deels baseert op studies die aangeleverd zijn door Monsanto en andere bestrijdingsmiddelenfabrikanten, en die niet openbaar gemaakt zijn. De Europese adviezen die de veiligheid van glyfosaat zouden moeten aantonen, bevatten zelfs hele passages die rechtstreeks zijn overgenomen uit stukken die Monsanto heeft geschreven!

Sterker nog, uit openbaar gemaakte interne e-mails van Monsanto zou blijken dat deze fabrikant van het bekende RoundUp – waar glyfosaat het belangrijkste ingrediënt van is – zelf heeft meegeschreven aan zogenaamde ‘onafhankelijke’ wetenschappelijke studies, om de risico’s van hun onkruidverdelger te verdoezelen. Ordinaire ghostwriting dus, die de besluitvorming over een mogelijk gevaarlijk middel manipuleert – en met succes!

Het is natuurlijk te gek voor woorden dat deze grote multinational zo’n dikke vinger in de pap heeft. Het is nog gekker als je bedenkt dat onze volksvertegenwoordigers dit toestaan. Ieder mens leert: bij twijfel niet doen. Iedereen, behalve kennelijk de Europese Commissie en de Nederlandse regering. Want zij schuiven alle oordelen van gezaghebbende instituten zoals de WHO opzij. Zij schuiven al het protest en alle zorgen opzij. En zij zijn van plan om Monsanto weer tien jaar groen licht te geven.

Glyfosaat verdelgt zelfs het voorzorgsbeginsel
De hernieuwde toelating van glyfosaat in de Europese Unie is een enorme inbreuk op het voorzorgsbeginsel dat zegt: bij twijfel, niet doen. Dat ze het middel – ondanks alles dat nu bekend is over de risico’s en de rol van Monsanto bij het verdoezelen daarvan – wéér willen toelaten is gewoonweg onaanvaardbaar en verdient stevige kritiek. Wanneer zelfs de WHO glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens" beoordeelt en daarmee in de op één na hoogste risico categorie (2A) classificeert dan mag de EU dit niet negeren!

Vind je ook dat er een einde moet komen aan de industriële belangen die een rol spelen in het goedkeuringsproces en aan de ondermijning van de besluitvormende organen door multinationals en bedrijven? Help ons dan in de strijd tegen belangenverstrengeling en word foodwatch donateur!

Het is echt schokkend dat er überhaupt een afweging wordt gemaakt tussen goede gezondheid en winst en erger nog, dat winst prevaleert. Zelden laat de donkere kant van economische politieke processen zich zo duidelijk zien. We mogen dit niet langer tolereren! Het is hoog tijd dat we onszelf verdedigen. Help ons! Met hoe meer foodwatchers we zijn, hoe beter en sterker we worden. Word foodwatch donateur en vecht samen met ons voor een politiek klimaat waarin de gezondheid van de consument belangrijker is dan belangenbehartiging van de industrie>>

Beste foodwatcher, helaas is glyfosaat slechts één voorbeeld van de manier waarop consumentenrechten niet worden behartigd. Er zijn nog vele andere schadelijke stoffen in ons eten die nog steeds niet verboden zijn. En dit is nog niet eens alles: consumenten hebben dagelijks te maken met misleidende marketing en raken geïrriteerd door de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst. We worden handelsverdragen ingerommeld die de veiligheid van ons voedsel bedreigen. En onze toezichthouder op voedselveiligheid blijkt niet in staat om grootschalige fraude met illegale bestrijdingsmiddelen adequaat aan te pakken.

Dit mogen we niet langer accepteren, beste foodwatcher. We moeten onszelf verdedigen, het systeem moet om. Consumenten, de volksgezondheid en de voedselveiligheid moeten weer naar de eerste plaats. Help ons hierbij, help ons consumentrechten te versterken. Wij bij foodwatch zijn vastberaden dit doel te bereiken, maar kunnen hierin alleen slagen als jullie als consumenten achter ons staan. Doe je met ons mee?

 
Bron: Foodwatch

Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

If you accept a limiting belief, then it will become a truth for you.

Louise HayBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.