Het element water en rugklachten

water 468x340

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:10316
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:acupunctuurgids

Gekoppelde categorieen
Oosterse geneeswijzen, Water, Gezondheid

(Jeanine Hofs) Toen ik nog als sportinstructeur in de fitnesszaal stond, keek ik heel anders tegen rugklachten aan dan nu. Toen dacht ik aan spieren en pezen, verkeerd getild, te zwaar belast, dat soort dingen. Tegenwoordig is mijn conclusie iets genuanceerder.
De Traditionele Chinese Geneeswijze verdeelt alle energie in de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Elk element staat symbool voor diverse energetische processen en speelt hierdoor een specifieke rol bij jouw gezondheid. Een onbalans in de elementen zorgt voor een afname van gezondheid en van levenskwaliteit.

Volgens de Chinese Geneeswijze wordt de onderrug aangestuurd door de Nierenergie en die hoort bij het Waterelement. Bij rugklachten is de Waterenergie dus verstoord. Maar andersom geldt het ook: wanneer je met verkeerd tillen je rug hebt geblesseerd, kost je dit Waterenergie. In een TCM behandelplan voor mensen met rugklachten is er dan ook altijd specifiek aandacht voor verbetering van de Waterenergiehuishouding.

Alleen de rug aanpakken is niet genoeg
Je kunt met acupunctuur heel goed lokaal de rug behandelen, maar daarmee houdt het niet op. Wanneer je iemand alleen plaatselijk behandelt, ga je voorbij aan de oorzaak en bestaat de kans dat de rugklachten niet verdwijnen of terugkeren. Het is dus belangrijk dat de hele energiebalans wordt bekeken en gecorrigeerd. Zelfs wanneer de oorzaak een overbelasting is of een verkeerde houding, dan is er een onderliggende zwakte in de energie.

Waterenergie in balans houden
Als je zelf de energie van je Waterelement sterk houdt, ben je niet alleen minder vatbaar voor rugklachten maar ook voor andere klachten die aan de Waterenergie zijn gebonden, zoals vermoeidheid, burn-out, knieklachten, concentratieproblemen, nachtelijk urineren, blaas-, prostaat- en baarmoederproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, verminderd libido, oorklachten, problemen met tanden of botten. Evenals moeite hebben met volhouden/volharden, moeite hebben met luisteren naar jezelf, niet duidelijk weten wat je wilt, wie je bent of wat goed voor je is.

Wat kun je zelf doen?
In de hele energiecyclus vormt Waterenergie je spaarrekening. Die is erg belangrijk om onverwachte ‘energie-uitgaven’ te kunnen dekken en om vitaal oud te worden. Een goede reden dus om er zuinig op te zijn. Dat doe je door regelmatig rust te nemen. Door minder energie uit te geven dan je binnenkrijgt, zodat je 's avonds niet uitgeput je bed in duikt. Ook tijd nemen voor stilte en naar jezelf leren luisteren is erg belangrijk voor je Waterenergie. Dit kan je doen met meditatie en ademhalings- of ontspanningsoefeningen.

Jeanine Hofs is trainer en therapeut Chinese geneeswijzen en auteur van 'Blijvend meer energie volgens de vijf elementen'. Het is haar missie om mensen te helpen met hun energie en daardoor meer uit hun leven te halen. In de Shenmen kliniek behandelt zij dagelijks patiënten met acupunctuur, Chinese kruiden en allergietherapie. Daarnaast geeft ze ook lezingen en trainingen door het hele land.

Bron: acupunctuurgids.nl


Geplaatst door A3boeken

A3boeken

A3 boeken is opgericht in 2004 door Adrie Beyen. Het fonds is te vangen onder de paraplu van oude wijsheden, nieuwe inzichten en leven met de natuur. Oftewel A3 boeken geeft boeken en kaartspellen uit over spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, sjamanisme, leven en dood, cultuurhistorie, astrologie, (natuur)religies, natuurbeleving en (dagboek)schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van A3boekenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het wezen, de wezenskern die hartenrijk in verbinding staat met tijdloze vredige rijken binnen en buiten de aarde, moet en zal dood binnen het piramidesysteem. De dode mens, als in een ultiem opeenvolgend individu, mag er leven.

Moniek van PeltBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.