Hoe acupunctuur werkt

osteopathy-1207800_960_720

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6519
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Mercola

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Genezing, Oosterse geneeswijzen

(dr. Mercola | Vertaling voor Earth Matters door Joke Lochmans) Jaarlijks ondergaan meer dan drie miljoen Amerikanen acupunctuur en het gebruik ervan neemt toe. Er zijn verschillende acupunctuurtechnieken, maar in de VS gebruikte methoden integreren tradities afkomstig uit China, Japan en Korea en bestaan eruit dat je huid op bepaalde plaatsten op je lichaam doorboord wordt met een dunne naald.

Daarna wordt de naald met de hand of door middel van elektriciteit gestimuleerd. Acupunctuur wordt wereldwijd al duizenden jaren toegepast en heeft de tand des tijd doorstaan omdat het op een veilige manier veel voorkomende gezondheidsklachten verlicht. Hoe het werkt, is voor het grootste deel nog een mysterie, maar vorig jaar hebben wetenschappers een biochemische reactie ontdekt die mogelijk verantwoordelijk is voor een deel van de gunstige effecten van acupunctuur.

Wetenschappers onthullen hoe acupunctuur ontstekingen en pijn vermindert
Een dierstudie waarin gekeken werd naar de effecten van acupunctuur op spierontstekingen liet zien dat manuele acupunctuur pre- inflammatoire cellen die bekend staan onder de naam M1-macrofagen minder actief maakt of uitschakelt. Tegelijkertijd stimuleert of activeert het anti-inflammatoire M2-macrofagen, waardoor pijn en zwelling afnemen. Dit is een effectieve strategie omdat M2-macrofagen een bron zijn van anti-inflammatoire interleukine-10 (IL-10), een cytokine die betrokken is bij immuunreacties. Men denkt dat stimulatie van M2-macrofagen leidt tot een toename in IL-10, wat op zijn beurt weer helpt om pijn en ontsteking te verlichten. The Epoch Times bericht:

'Acupunctuur zet letterlijk een schakel om waardoor de initiële ontstekingsreacties afnemen en de secundaire genezende reacties worden bevorderd. De deactivering van M1-macrofagen en de activering van M2-macrofagen die door acupunctuur getriggerd worden, laten een positief verband zien met afname van spierpijn en ontsteking.’

Het is waarschijnlijk dat acupunctuur via verschillende mechanismen werkt. In 2010 werd bijvoorbeeld ontdekt dat acupunctuur pijnonderdrukkende receptoren activeert en de concentratie van de neurotransmitter adenosine in plaatselijke weefsels doet toenemen. Adenosine vertraagt de hersenactiviteit en veroorzaakt slaperigheid. Volgens een persbericht van Nature Neuroscience:

'De auteurs suggereren een model waarbij de kleine weefselbeschadiging die veroorzaakt wordt door ronddraaiende naalden leidt tot het vrijkomen van adenosine, wat, als het voldoende dicht gebeurt bij zenuwen die pijnsignalen doorgeven, kan leiden tot de onderdrukking van plaatselijke pijn.'

Acupunctuur beïnvloedt het lichaam op meerdere niveaus
Het gebruik van acupunctuur is gedocumenteerd tot 2500 jaar geleden en de methode is gebaseerd op het uitgangspunt dat er meer dan 2000 acupunctuurpunten in het menselijk lichaam zitten, die verbonden zijn door bio-energetische banen die bekend staan als meridianen. Volgens traditionele geneeswijzen is het via deze banen dat qi, oftewel energie, stroomt en wanneer een baan geblokkeerd is, kunnen de verstoringen tot een onbalans en chronische ziekte leiden.

Van acupunctuur is bewezen dat het invloed heeft op een aantal chronische gezondheidsproblemen en het zou deels kunnen werken doordat het het centrale zenuwstelsel stimuleert om natuurlijke chemische stoffen te produceren die orgaanstelsels, pijn en andere biologische processen veranderen. Bewijs suggereert dat acupunctuur mogelijk ook werkt bij:

Het bevorderen van de geleiding van elektromagnetische signalen, die immuuncellen of pijnstillende chemische stoffen doen vrijkomen.
Het activeren van het natuurlijke opioïden systeem van het lichaam, wat kan bijdragen aan het verminderen van pijn of slaap kan induceren.
Stimulatie van de hypothalamus en de hypofyse, wat vele lichaamsprocessen beïnvloedt.
Verandering in de afscheiding van neurotransmitters en neurohormonen, wat een positief effect kan hebben op de hersenchemie.

Acupunctuur kan de pijn van osteoartritis van de knie verlichten
Acupunctuur wordt veel gebruikt voor de behandeling van chronische pijn, en het is vooral nuttig voor pijn die veroorzaakt wordt door osteoartritis van de knie. In een onderzoek door wetenschappers van de Chengdu University voor traditionele Chinese geneeskunde gaf acupunctuur vijf maal per week gedurende vier weken een significante afname van pijn en verbetering van stijfheid bij patiënten met osteoartritis van de knie. In dit onderzoek was de verbetering nog groter wanneer acupunctuur gecombineerd werd met een Chinese massagetechniek genaamd Tui Na. Ander onderzoek, waaronder een van de langstlopende en grootste studies tot nog toe op dit gebied, heeft ook gunstige effecten laten zien.

Er deden meer dan 550 patiënten met osteoartritis van de knie mee aan een trial van 26 weken. De deelnemers werden gerandomiseerd om een van drie behandelingen te ondergaan: acupunctuur, nep-acupunctuur of zelfhulpstrategieën die aangeraden werden door de Arthritis Foundation (deze laatste diende als controlegroep). Bij weken acht en veertien werden significante verschillen in respons gezien en aan het eind van de trial was er bij de groep die echte acupunctuur ontving sprake van een pijnreductie van 40% en een functieverbetering van ook bijna 40% vergeleken met de uitgangssituatie - een verschil in verbetering van 33% vergeleken met de groep die nep-acupunctuur kreeg.

Acupunctuur voor de behandeling van hoge bloeddruk
Er is enig bewijs dat acupunctuur kan helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk en tegelijkertijd kan helpen bij het verlichten van klachten die daarmee samengaan zoals onrust, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Het is bekend dat hoge bloeddruk leidt tot verhoogde concentraties van ontstekingsveroorzakende tumornecrosefactor alfa (TNF-α) en TNF-α-gestimuleerde endotheline (ET), eiwitten betrokken bij de constrictie van bloedvaten en het verhogen van de bloeddruk. Er wordt gedacht dat acupunctuur de hoeveelheid TNF-α en ET kan verminderen en daarmee de bloeddruk kan verlagen. In een ander onderzoek waaraan patiënten met een hoge bloeddruk meededen, leidde 30 minuten elektroacupunctuur per week (waarbij de naalden gestimuleerd werden met elektriciteit) tot kleine dalingen van de bloeddruk. Co-auteur van de studie, dr. John Longhurst, cardioloog aan de Irvine University in Californië, zei tegen WebMD: 'Mogelijk kan de bloeddruk laag gehouden worden met een maandelijkse follow-upbehandeling.' Hij ging verder:

‘Bij 70% van de patiënten die op de effectieve punten behandeld waren, was een meetbare verlaging van de bloeddruk te zien, een gemiddelde daling van 6 tot 8 mm Hg voor de systolische bloeddruk (het hoogste getal) en 4 mm Hg voor de diastolische bloeddruk (het laagste getal).'

Acupunctuur werkt zelfs voor pijn van fibromyalgie en voor pijn bij kinderen
Een van de meest voorkomende aanwendingen voor acupunctuur is de behandeling van chronische pijn. Een analyse van een van de belangrijkste onderzoeken die er zijn, concludeerde dat acupunctuur een duidelijk effect heeft op het verminderen van chronische pijn, een groter effect dan de standaard pijnstillende behandelingen. Deelnemers aan de studie die acupunctuur kregen rapporteerden een afname van de pijn van 50%, vergeleken met een pijnreductie van 28% bij een standaard pijnbehandeling zonder acupunctuur. Zelfs de pijn veroorzaakt door fibromyalge, die moeilijk te behandelen kan zijn en gepaard gaat met slaapproblemen, vermoeidheid en depressie, zou kunnen verbeteren.

In een onderzoek namen de pijnscores bij fibromyalgiepatiënten na 10 weken acupunctuur met gemiddeld 41% af, vergeleken met 27% bij degenen die een nepbehandeling ondergingen. De afname van de pijn duurde tenminste een jaar, waardoor de onderzoekers concludeerden: 'Het gebruik van op het individu afgestemde acupunctuur bij patiënten met fibromyalgie is aan te raden.' Acupunctuur blijkt eveneens een veilige en effectieve behandeling om chronische pijn bij kinderen te verlichten. In een onderzoek waaraan 55 kinderen met chronische pijn deelnamen meldden degenen die acht acupunctuurbehandelingen kregen (die elk ongeveer 30 minuten duurden) significant minder pijn en een verbeterde kwaliteit van leven.

Acupunctuur bij depressie, kankerpatiënten en meer
De voordelen van acupunctuur gelden ook voor een scala aan andere gezondheidsproblemen. Onderzoek lijkt er bijvoorbeeld op te wijzen dat acupunctuur net zo goed werkt voor depressie als therapie. Het verbetert mogelijk ook vermoeidheid, angst en depressie bij kankerpatiënten in slechts acht weken -en doet nog veel meer. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een uitgebreide review en analyse uitgevoerd van clinical trials op het gebied van acupunctuur en meldde dat de procedure effectief is gebleken bij de volgende ziekten:

Negatieve reacties op chemotherapie en/of bestralingen
Depressie (inclusief depressieve neurosen en depressie die volgt op een beroerte)
Acute pijn in de maagstreek (bij maagzweren, acute en chronische maagontstekingen en maagkrampen)
Essentiële hypertensie
Kniepijn
Allergische neusklachten (inclusief hooikoorts)
Acute bacteriële dysenterie
Primaire hypotensie
Tekort aan witte bloedcellen
Galkoliek
Aangezichtspijn (inclusief kaakklachten
Primaire dysmenorroe (menstruatiepijn)
Hoofdpijn
Inleiden van de bevalling
Lage rugpijn
Corrigeren van een verkeerde ligging van de foetus
Nekpijn
Postoperatieve pijn
Jicht in het heupgewricht
Tenniselleboog
Ochtendmisselijkheid
Gebitspijn (inclusief kiespijn en kaakproblemen)
Nierkoliek
Verstuikingen
Misselijkheid en braken
Pijn rond het schoudergewricht
Reumatoïde artritis
Beroertes

Verder is aangetoond van acupunctuur dat het een therapeutisch effect heeft bij de volgende ziekten en aandoeningen, van premenstrueel syndroom (PMS) en verslavingen tot kinkhoest, hoewel verder onderzoek nodig is:

 • Buikpijn bij acute maagontsteking of door darmkrampen
 • Astma
 • Galstenen
 • Oorpijn
 • Onvruchtbaarheid bij vrouwen
 • Acne
 • Pijn bij kanker
 • Stress veroorzaakt door competitiedrang
 • Epidemische hemorragische koorts (een virusziekte gepaard gaande met bloedingen)
 • Aangezichtskrampen
 • Alcoholafhankelijkheid en afkicken
 • Angst voor hartklachten
 • Gesloten schedel- en hersenletsel
 • Bloedneus zonder onderliggende algemene of lokale ziekte
 • Ziekte van Bell (aangezichtsverlamming)
 • Acute opleving van chronische galblaasontsteking
 • Niet-insulineafhankelijke diabetes mellitus
 • Oogpijn toe te schrijven aan bindvliesinfecties
 • Klachten aan de urineleider bij vrouwen
 • Fibromyalgie en ontstekingen aan het bindvlies rond de spieren
 • Maag-darmklachten
 • Hyperlipidemie (teveel vetten in het bloed)
 • Verminderde functie van de eierstokken
 • Slapeloosheid
 • Hepatitis B-dragerschap
 • Waterpokken en gordelroos
 • Onvoldoende borstvoeding
 • Neurodermatitis (sterk jeukende huidaandoening)
 • Erectiele dysfunctie zonder onderliggende ziekte
 • Overgewicht
 • Afhankelijkheid van opium, cocaïne en heroïne
 • Weeënpijn
 • Pijn na gordelroos
 • Kraakbeenslijtage in de gewrichten
 • Pijn na extubatie bij kinderen (het verwijderen van een beademingsbuis)
 • Pijn veroorzaakt door endoscopisch onderzoek
 • Postoperatief herstel
 • Pijn bij de ziekte van Buerger (ontsteking en trombose in de kleine bloedvaten in handen en voeten
 • Premenstrueel syndroom
 • Polycysteus ovariumsyndroom (hormoonverstoringen gepaard gaande met cysten in de eierstokken)
 • Chronische prostatitis
 • Jeuk
 • Radiculaire en pseudoradiculaire rugpijn
 • Urineretentie door traumatische oorzaak
 • Keelpijn (met inbegrip van ontstoken amandelen)
 • Syndroom van Tietze (chronische ontsteking van het kraakbeen tussen ribben en borstbeen)
 • Syndroom van Raynaud (spasmen in kleine slagadertjes)
 • Schizofrenie
 • Acute pijn aan de ruggengraat
 • Tabaksafhankelijkheid
 • Recidiverende infecties van de lagere urinewegen
 • Overmatige speekselvloed door medicijnen
 • Stijve nek
 • Syndroom van Tourette
 • Posttraumatische dystrofie
 • Syndroom van Sjögren (ontsteking van de traan- en speekselklieren)
 • Dysfunctie van het kaakgewricht
 • Colitis ulcerosa (een vorm van darmontsteking)
 • Nierstenen
 • Kinkhoest
 • Vasculaire dementie (dementie veroorzaakt door verstoorde bloeddoorstroming)

Zijn sommige soorten acupunctuur beter dan anderen?
Verschillende typen acupunctuur hebben dezelfde effecten laten zien. Zo worden de acupunctuurpunten soms met behulp van elektriciteit gestimuleerd of met laser of met acupressuur (het gebruik van druk om acupunctuurpunten te stimuleren)

Vaak wordt de term acupunctuur gebruikt om al deze manieren te beschrijven, aangezien van allemaal is aangetoond dat ze gelijkaardige effecten hebben. Dit betekent dat er naaldvrije alternatieven zijn die je kunt proberen als je je aangetrokken voelt tot het idee van een natuurlijke, oude techniek zoals acupunctuur, maar niet te spreken bent over het idee van naalden in je lijf, zoals de Emotional Freedom Techniques (EFT), die veel gelijksoortige voordelen bieden.

Als je besluit om traditionele acupunctuur te proberen, moet je je er wel van bewust zijn dat het succes van je behandeling afhangt van de expertise van de behandelaar. Er zijn acupuncturisten die algemene vaardigheden hebben, maar er zijn er ook die gespecialiseerd zijn in bepaalde ziekten, zoals pijnbestrijding, depressies, infertiliteit of neurologische problemen. Kies een acupuncturist die gespecialiseerd in op het gebied van jouw klachten en die in samenwerking met jou een behandelplan voor genezing opstelt.

Dit is een vertaling van een Amerikaans artikel/ video. Hoewel veel van wat betoogd wordt van toepassing is op de wereldwijde situatie, dienen we ons te realiseren dat sommige van de genoemde voorbeelden vooral betrekking hebben op omstandigheden in de Verenigde Staten.

Met grote toewijding en zorg is er een zo nauwkeurig mogelijke vertaling gemaakt. We kunnen echter niet garanderen dat de inhoud foutloos is. Voor vragen en/of opmerkingen over deze vertaling kun je contact opnemen met [email protected] (wordt [email protected])

Het opvolgen van adviezen in de artikelen is voor eigen risico en kan niet in de plaats komen van persoonlijk advies van een arts.

Bron: Dr. Mercola


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Op een dag als vandaag besloot Marco Polo naar China te varen. Wat zijn jouw plannen voor vandaag?

LoesjeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.