Geef je buik meer gemak: kauw 20 keer per hap

Kauw 20 keer per hap

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3525
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:MIR Methode

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Voeding als medicijn

(MIR Methode | Mireille Mettes) Speeksel is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Zodra je iets eet en je voedsel kauwt, komt er extra speeksel vrij. Dit speeksel zorgt ervoor dat je eten makkelijker uit elkaar valt in kleine stukjes. In je speeksel zit namelijk een stofje, amylase genaamd. Amylase helpt bij de vertering van zetmeel dat bijvoorbeeld in brood en aardappelen zit. Je lichaam kan zetmeel normaal niet zo goed verteren, maar wanneer het vermengd wordt met je speeksel, kan de amylase z’n voorwerk doen en heb je er later in je maag en darmen minder last van.

Goed kauwen geeft sneller verzadiging
Wanneer je goed kauwt, maak je je voedsel kleiner en kan de amylase ook beter z’n werk doen. In je maag en darmen wordt daarna meer voeding verteerd en opgenomen, waardoor je een sterker verzadigd gevoel krijgt. Je hebt dan minder snel weer trek in iets. Vergelijk het maar met een handje nootjes. Als je de nootjes maar weinig kauwt, poep je het meeste uiteindelijk weer uit. Kauw je de nootjes heel fijn, dan kan je lichaam er meer voeding uit halen en raakt het meer verzadigd.

Bescherming en activering
Speeksel speelt een belangrijke rol voor de conditie van je mond. Het beschermt je mond tegen bacteriën en schimmels en zorgt ervoor dat wondjes in je mond weer snel genezen.
Iets anders wat ik ooit leerde in de lessen over Traditioneel Chinese Geneeskunst, is dat als je gaat kauwen, je hele spijsvertering in actie komt, want er wordt een signaal doorgegeven vanuit je mond, dat er voedsel aan komt. Je spijsverteringssysteem kijkt daar naar uit en gaat alvast spijsverteringssappen aanmaken.

Teveel haast of medicijnen?
Rustig eten en kauwen schiet er bij veel mensen bij in. Haastig eten of gauw staande iets wegwerken zorgt ervoor dat er nauwelijks speeksel bij komt en de grove stukken eten vallen zo in je maag. “Hé!” roept je maag, “Kan het wat fijner?” Wanneer je elke hap doorspoelt met drinken, heeft je speeksel eveneens weinig kans om zich te mengen met het eten. Eten voor de televisie of in een druk pratend gezelschap geeft meestal ook weinig rust om op je gemak te kauwen en je speeksel de kans te geven om z’n werk te doen.
Bij sommige mensen is er weinig speeksel in de mond aanwezig, bijvoorbeeld door medicijngebruik of door ziekte, zoals bij diabetes of het Syndroom van Sjögren. Dat is voor deze mensen een groot probleem, onder andere omdat hun mond weinig beschermd is tegen bacteriën en schimmels.

MIR-Methode, stap 5 speelt de hoofdrol
Bij de werking van je speeksel speelt stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’ een grote rol. Daar waar je een tekort hebt aan amylase of andere stoffen die nodig zijn voor je vertering, kan je met stap 5 die tekorten weer aanvullen. Je geeft je lichaam dan opdracht om die stofjes weer te gaan maken. Daarnaast werken alle stappen eraan om jou je innerlijke rust terug te geven, zodat je vanzelf gaat merken dat het plezieriger wordt om meer in rust te leven, te eten en wat meer tijd te nemen om het voedsel in je mond rond te laten gaan.

40 keer kauwen of 20 keer?
Volgens de boekjes zouden we 40 keer moeten kauwen op elke hap eten. Heb jij dat wel eens gedaan? Je zou het voor de lol eens moeten proberen. Als je dat doet, merk je meteen wat een smeuiige boel het in je mond wordt. Ik vind dat wel erg lang duren en voor mij gaat er dan wel plezier van het eten af. Het is aan de andere kant wel leuk om eens te tellen hoe vaak je nu echt kauwt. Of je observeert het bij tafelgenoten en wijst ze erop. Ik verwacht dat veel mensen minder dan 10x kauwen voordat ze het doorslikken. Volgens mij

Mireille Mettes

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Bron: MIR Methode


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik geloof dat wat Jezus en Mohammed en Boeddha en al die anderen hebben gezegd, juist was. Het is alleen verkeerd vertaald.

John Lennon, Brits popsterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.