100 dagen zonder huis

Groene avonturen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:10926
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Groene Avonturen

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Bouwen en wonen, Woonvormen, Zelfvoorziend leven

(Groene avonturen) Het is gelukt: ik ben al 100 dagen zonder huis en ik heb mijn ‘vaste bestaan’ (kamer en baan) nog geen minuut gemist. Ik leef een heel afwisselend leven met kleine en grote avonturen, mooie ontmoetingen, veel natuur, fysiek werk en elke week nieuwe leermomenten.

Geen dag is hetzelfde
Het mooie van zonder huis leven is dat je leven heel divers is. Elke week is verschillend, soms ben ik dagen in m’n eentje aan het fietsen en kamperen, andere dagen zijn er de hele dag mensen om me heen. Bij de ene plek zijn er kinderen waar ik veel mee speel, op een andere plek staan dieren centraal, bij de Hobbitstee leer ik omgaan met grote machines en leer ik goede zuurdesembroden bakken, bij m’n ouders kan ik goed uitrusten en met Sofie en Linda sta ik veel in de keuken. Op de ‘wwoof’ plekken spreek ik de hele dag engels, op festivals dans ik tot diep in de nacht en als ik kampeer slaap ik om 22.00.

Wat op alle plekken overeenkomt: ik leef zonder stress, met een vrij lege agenda en ben vooral met het hier en nu bezig.

WiFi-vrije zone
De eerste twee maanden heb ik m’n iPhone overal mee naar toe gesleept, daarna ben ik weer over gegaan op m’n goede oude Nokia, die 10 dagen met z’n batterij doet. Er is weer ruimte om te verdwalen, mensen de weg te vragen, dagen offline te kunnen zijn en te bellen in plaats van te whatsappen. Door voornamelijk buiten te leven wordt m’n laptop steeds minder verleidelijk. Hierdoor ben ik zo een paar dagen offline en check ik veel minder vaak m’n mail en social media. Rust.

Op de Hobbitstee is het best lastig om na een hele dag werken (van 09.00 – 17.00) ’s avonds nog aan artikelen/social media/blog te werken. En de vrijwilligers herberg is een wifi vrije zone, waardoor je meer moeite moet doen om even op internet te kunnen. Lekker maar soms ook onrustig, omdat ik eigenlijk nog aan veel online dingen kan werken. (m’n blog, loka loka, videos voor donatiesysteem, lokaal eten tijdschrift, social media..) aaa!

In cijfers
Van de 100 dagen 15 dagen gefietst, 25 dagen gekampeerd, 3 honden, 35 dagen zonder koffie, 3 dagen alleen wildpluk gegeten, 3 festivals, 12 katten, 138423 nieuwe mensen ontmoet, 2 dagen buiten geslapen, 2 keer gelift…

Geleerd
hoe je een rijpe blauwe bes herkent, de technieken van een goed zuurdesembrood, touw maken van brandnetel, natuurlijk bijen houden, geultjes graven, met slijptol/schuurmachine/zaagmachine/boormachine leren werken, strobouw muren maken, vuurtjes stoken, je fietstassen efficient inpakken, sjamanisme,hoe je het warm krijgt als je buiten slaapt, verschillende ambachten, nieuwe eetbare planten, alles over de prehistorie en hunebedden,hoe je de aura/energie van bomen/planten/mensen kunt voelen, wecken, pijl en boog maken, dat je kunt overleven op 5 appels op een dag, en nog vele andere dingen!

Een verdwijnplek
Naast al deze mooie belevenissen zijn er natuurlijk ook dingen die wat minder zijn.

Af en toe heb ik dagen dat ik moe of chagrijnig ben, dan is het soms lastig om een goede verdwijnplek te vinden, waar je even niks hoeft en lekker alleen kan zijn. De hele dag omringt met mensen is best vermoeiend!

Op de Hobbitstee maken we dagen van 09.00 tot 17.00, mijn eerste fulltime baan! Hier heb ik het best moeilijk mee, ik ben gewend om véél vrije tijd te hebben, tijd waarin je kunt lummelen, in de natuur kunt zijn of kunt koken. Door helemaal niks te plannen in het weekend haal ik dit een beetje in. En gelukkig zijn de avonden bij de Hobbitstee heerlijk. Dan hang ik in een hangmat, is de houtkachel aan en wordt er om mij heen muziek gemaakt. Ook hoeven we als vrijwilligers nooit te koken, wat een ontzettende luxe is!

Na twee maanden elke week een andere plek te hebben gezien heb ik gemerkt dat dat voor mij te vluchtig is. Vandaar dat ik sindsdien minstens een paar weken op een plek verblijf en het echt even mijn thuis kan worden.

Vooral mijn eigen tijd indelen, alleen-tijd hebben en lekker kunnen lantefanteren mis ik soms. Maar dat is eigenlijk vooral bij de Hobbitstee gebleken, als ik kampeer of op een huis pas is dat natuurlijk weer totaal anders.

Toekomstige activiteiten
Ik blijf nog twee dagen bij de Hobbitstee helpen, hierna heb ik een paar dagen alleen-tijd in m’n ouders huis (die op vakantie zijn), logeer ik bij Sofie waar ik werk aan Loka Loka en daarna help ik 4 dagen bij Fryslan Photo.

In november en december zal ik vrijwilliger zijn bij Boskanter, een plek in België waar ze een permacultuurtuin, zuurdesembakkerij en repaircafé hebben. Ze maken veel handgemaakte artikelen: houten speelgoed, sieraden, aardewerk, manden, lepels.. Het lijkt me heel mooi om te leren hout bewerken! Ook hebben ze twee kinderen, ze krijgen thuisonderwijs en ik zal waarschijnlijk veel met ze gaan ondernemen.

In Januari ga ik waarschijnlijk met Linda en Maaike liften naar Portugal!
En als ik op tijd terug ben heb ik eind Januari een 10 daagse Vipassana cursus.

Nog lang niet stoppen
Voor mijn gevoel ben ik nog maar net begonnen, waarschijnlijk ga ik dit nog lang vol houden! Er zijn nog tientallen projecten/tuinen waar ik wil vrijwilligen of deze weer opnieuw wil bezoeken. Permacultuurtuinen, boeddhistische centra, spirituele community’s, groene festivals, ecologische dorpen.. En uiteraard wil ik nog een grote fietstocht doen langs mijn 200 verzamelde adresjes in Nederland en België!

Genoeg plannen voor de komende .. jaren?

(Eigenlijk ben ik al 107 dagen zonder huis, maar 100 dagen klinkt beter!)

Bron: Groene Avonturen


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Wanneer de macht van de liefde de liefde voor macht overwint, zal de wereld vrede kennen.

Jimi Hendrix, Amerikaans gitaristBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.