Is koken op inductie schadelijk voor de gezondheid?

An induction cooktop with a pot for cooking rice. I'll cook with it tomorrow.

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:17815
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:aHealthylife.nl

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Technologie, Straling-Electrosmog, Gezondheid, Aarde en milieu, Bouwen en wonen

(aHealthylife | Juglen Zwaan) Regelmatig krijg ik de vraag of het koken op inductie kwaad kan. De overheid heeft besloten dat Nederland minder afhankelijk moet gaan worden van aardgas. Daarom wordt bij de meeste nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer geleverd in de keuken. Meestal wordt daarom gekozen om over te stappen op inductie. Maar is dat wel zo gezond?

Hoe werkt inductie?
In de inductiekookplaat produceren spoelen een magnetisch veld met een frequentie ergens tussen de 25 en 100 kiloHertz. Hierdoor wordt er een elektrische wervelstroom opgewekt in de magnetiseerbare bodem van de pan op de kookplaat. De weerstand van dit materiaal zet de energie vervolgens om in warmte.

Kan het kwaad?
We hebben met onze aangekochte meetapparatuur vastgesteld dat inductiekookplaten twee soorten straling produceren, namelijk een elektrisch veld en een magnetisch veld. In de betere merken is het elektrische veld gereduceerd tot nul door de inductieplaat goed te aarden. Bij veel types is dit vaak niet het geval. Blijft dus over de straling van het magnetische veld. Dit veld reikt 1 tot 2 meter ver en is dusdanig krachtig dat de handleiding van een inductie kookplaat het volgende vermeldt:

Houd tijdens het gebruik van de inductiekookplaat magnetiseerbare voorwerpen (creditcards, bankpasjes, diskettes, horloges e.d.) uit de buurt van het toestel. Wij adviseren pacemaker-dragers om eerst de hartspecialist te raadplegen.

Wij hebben vastgesteld dat het elektromagnetische veld (EM-veld) niet geheel wordt geabsorbeerd door de pannen en er is sprake van een lekstroom. De Zwitserse overheid heeft recent een rapport opgesteld waaruit blijkt dat er onvoldoende studies zijn naar de veiligheid op de lange termijn van de frequenties die gebruikt worden bij inductie. De sterkte van de straling komt in sommige situaties boven de veilige grensgebieden uit, wat een risico kan inhouden voor kinderen, zwangere vrouwen en professionele koks. Dat de straling ver boven de veilige limiet kan komen, bleek ook al uit een eerdere recente studie (1).

Steeds vaker wordt duidelijk dat mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische straling hier klachten van kunnen krijgen. In Nederland wordt het maximaal toegestane EM-veld bepaald door de industrievriendelijke ICNIRP limieten (International Committee on Non-Ionizing Radiation Protection). Deze limieten worden sterk bekritiseerd door o.a. de Raad van Europa (2). Er is veel discussie geweest over het wonen onder hoogspanningslijnen. In die situatie gaat het om magnetische velden met een frequentie van 50 Hertz (van het electriciteitsnet). De ICNIRP limiet voor deze 50 Hertz frequentie is 200.000 nanoTesla. Echter op basis van 10 epidemiologische studies naar kinderleukemie adviseert het RIVM een 250 maal strengere richtlijn van 400 nanoTesla en dit jaar worden honderden woningen uitgekocht die pal onder een hoogspanningslijn staan, waar de magnetische straling sterker is dan 400 nanoTesla. Bij de inductie kookplaat ligt de frequentie nog aanzienlijk hoger dan 50 Hertz, namelijk tot 100 kiloHertz (=100.000 Hertz). Bij deze hogere frequentie is zelfs de ICNIRP limiet al 32 keer strenger omdat hogere frequenties meer effect hebben op het lichaam.

Hoewel onderzoeksresultaten naar de kankerbevorderende werking van EM-velden volgens de Europese Commissie inconsistent en gemixt zijn, is er recent een uitgebreide analyse geweest waar er wel een verband tussen leukemie en EM-velden is vastgesteld (3). Volgens de onderzoekers zijn de verbanden in recentere studies zwak, maar tellen de studies onvoldoende deelnemers waardoor de uitkomsten niet valide zijn.

Welk alternatief is er?
Per toeval ontdekten we de keramische kookplaten. Deze werken op basis van licht. Meestal zijn dit halogeenstralers die infraroodlicht uitzenden. Wij hebben aanzienlijk minder EM straling vastgesteld, ondanks dat deze halogeenlampen ook op elektriciteit werken. Dit is dus een prima alternatief om in je nieuwe keuken in te laten bouwen.

Help ik heb al inductie ingebouwd!
Hoewel je bij gas of keramisch koken geen tot weinig straling hebt, hoef je nu ook weer niet meteen te panieken. Bedenk namelijk het volgende:

  • Hoelang sta je echt voor de inductieplaat en dus bloot aan de straling? Zolang je geen professionele kok bent, zal de effectieve blootstelling gemiddeld tien minuten per dag zijn, met een minimaal effect op je gezondheid.
  • Koop pannen van goede kwaliteit met een dikke magnetiseerbare bodem die geschikt zijn voor inductie, zo voorkom je onnodige lekstromen.
  • Zet pannen altijd precies midden op de inductie kookzone. Zorg dat de pan ook de gehele kookzone beslaat.
  • Werk op de achterste zones, zo kun je de blootstelling van je lichaam aan straling sterk verminderen. De sterkte van straling neemt met de afstand enorm snel af.

Zie hieronder het beeldmateriaal van de metingen:


Bron: aHealthylife


Geplaatst door Juglen Zwaan

Juglen Zwaan

Juglen Zwaan is afgestudeerd docent. De laatste jaren is hij werkzaam geweest op een middelbare school en verzorgde daar de lessen over voeding. Nu publiceert hij veelal artikelen over gezondheid en welzijn op het internet.

Voeding heeft bij hem al sinds jonge leeftijd zijn belangstelling...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Juglen ZwaanLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Geen enkele gedachte en geen enkel gevoel is vrijblijvend. Alles resoneert met alles en heeft effect op alles - op je geest, je lichaam en je omgeving.

Tijn Touber, Nederlands schrijver, componist en muzikantBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.