Home-Grown Happiness | Cursus gezond leven in en met de natuur | Portugal zomer 2014

Home-Grown Happines

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Living Natures Life | Aranka de Vries) Het paard in het weiland briest, een windvlaag steekt op. Herfst bladeren dwarrelen om ons heen en blijven steken in ons haar. “Nu ben ik echt gelukkig”. Ze zegt het met zo'n overtuiging dat ik ook een diep gevoel van geluk ervaar. Dat gevoel van pure liefde van verwondering, van waardering en dankbaarheid, dat wens ik iedereen.

Toni en ik hebben elkaar leren kennen in het Panya Project, een permacultuur leeromgeving en leefgemeenschap in Thailand. Ondanks haar Australisch roots en mijn Nederlandse paspoort, gebeurde het dat we elkaar weerzagen in België, waar permacultuur ook bloeit en groeit. We werkten in de tuin, maakten raampjes van oude wijnflessen en bakten heksen-vinger-koekjes voor Halloween. Tijdens het bakken (120 heksen-vingers duurden lang) besproken we dat wonderlijke gevoel van geluk.

Wat is geluk? Is het de zon op je huid? Dankbaarheid? Nieuwe schoenen? Promotie op je werk? Waarom kun je het de ene dag van de daken schreeuwen en de volgende dag nergens vinden? Is geluk voor iedereen verschillend of is het universeel? Mijn oma zou zeggen: “Joost mag het weten”. Maar ik ken geen Joost en dus zijn we het zelf gaan uitzoeken. Met onze intuitie en ervaring op zak zijn we gaan onderzoeken wat geluk is en hoe we geluk kunnen delen en verspreiden. Geluk is voor iedereen een persoonlijke zoektocht. Wij hebben onze manier ontwikkeld om mensen hun eigen geluk te laten ervaren, door middel van een éénweekse cursus.

De boodschap van de cursus: Geluk kun je zelf groeien. De naam: Home-grown Happiness.

Peter Pan

Wij geloven dat echt geluk bestaat. Soms raken we de schatkaart van de wereld-van-geluk kwijt, sommigen kregen hem nooit aangereikt. Stress, geweld, of te veel mensen om je heen die je vertellen dat het niet bestaat, kunnen redenen zijn om de kaart te verliezen. Maar de belangrijkste reden zit in jezelf. Als je gelooft in het bestaan van een echt gelukkig leven, dan heb je de schatkaart al in handen. Geloof je het niet, tja.. het is net als het verhaal van Peter Pan.

Naast het hebben van de schatkaart, is het ook belangrijk dat je weet hoe je hem kunt lezen. In Home-grown Happiness reiken we lessen en workshops aan om ieder zijn eigen onderzoek te laten ervaren. Ervaren als een innerlijk experiment. In de cursus hebben we veel aandacht voor het balanceren van drie fundamentele elementen van geluk: het hart, de handen en het hoofd. Wij zijn er van overtuigd dat waarheid alleen gevonden kan worden met deze drie in evenwicht. Ons hoofd, hart en handen dansen constant in een synergetische verbinding, ze vormen een eenheid en zijn niet los van elkaar te zien. We kunnen geluk ervaren als deze drie fundamenten optimaal kunnen samenwerken en alle drie even hoog op de weegschaal staan. Helaas, gevoelig als we zijn, is een mens niet moeilijk uit balans te krijgen. Voor de hand liggende factoren voor disbalans zijn gebrek aan veiligheid en voeding, maar meer onderschat zijn gebrek aan rust, aandacht, inspiratie, creativiteit en positiviteit.

Living nature's life

In onze huidige wereld hebben we de bizarre gewoonte om geluk te zoeken in externe factoren. Het goede  nieuws: je hoeft niet verder te kijken dan je neus lang is, geluk zit in ons. We zijn ontworpen om gelukkig te zijn. Geluk brengt evolutionair gezien de gezondste mens voort. Wat wij moeten doen is luisteren. Luisteren naar de informatie die ons hart, onze handen en ons hoofd ons geven. Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook, maar het betekent voor veel mensen wel een grote ommezwaai in hun leven. En dat is weer niet zo makkelijk.

Permacultuur is een manier om houvast te geven aan een leven volgens dé en jóuw natuur. In Home-grown Happiness willen we de persoonlijke zoektocht naar natuur zo leuk en inspirerend mogelijk maken. De hoofdthema's van de cursus zijn gebaseerd en geïnspireerd op permacultuur en natuurlijk leven. We besteden aandacht aan de gezonde aarde, gezonde planten, gezonde buiken en lijven, een gebalanceerde geest en aan de mens als gemeenschap. Elk thema wordt ervaren met de drie h's: ons hoofd, hart en handen. Enkele voorbeelden van workshops in Home-grown Happiness zijn: introductie op permacultuur, permacultuur tuinieren, voeding en gezondheid, beweging en dans, communicatie en samenwerking en kruidenkunde. We willen laten zien dat ieder zelf de kracht heeft om te leven volgens de eigen wensen en daar helemaal zelf verantwoordelijk voor is. Leven volgens je eigen natuur is simpel, als je maar onthoudt: 'Alles is mogelijk'.

Het zaadje
Natuurlijk was het niet het briesende paard, of de wind die door onze haren woei, dat ons die herfstdag zo gelukkig maakte. Het is ons geloof in geluk en ons bewustzijn van de pracht van de natuur om ons heen en in ons. Geluk is een zaadje van de mooiste bloem dat in ons allemaal aanwezig is. De hoeveelheid water dat je het geeft, de aarde waarin je het stopt, de compost waarmee je het voedt, dat zal bepalen hoe het groeit. Soms is stil staan en luisteren genoeg om te weten welke stap je kunt nemen. Toni en ik hebben ervaren dat het nog leuker en krachtiger is om dit innerlijke experiment, de ervaring, te delen met een groep. Geven en ontvangen, inspireren en geïnspireerd worden is een grote vreugde. En natuurlijk zijn de gezamenlijke lachbuien, pizza-feesten en ochtend-lessen bij zonsopgang behulpzaam voor een mooie ervaring. Om uiteindelijk tegen het paard te fluisteren, “Ik ben gelukkig”.

Wil je meer weten over Home-grown Happiness en onze cursussen in Portugal aankomende zomer? Neem dan een kijkje op livingnatureslife.wordpress.com, of stuur post naar [email protected]

 

 

 

 

 

 

 


Geplaatst door Ton Sieben

Ton Sieben

Hallo, mijn naam is Ton Sieben. Mijn overtuiging is dat ieder mens het recht heeft op geluk, gezondheid, liefde en al het moois dat onze aarde te bieden heeft. Ook weet ik door persoonlijke ervaring dat je alles wat je wilt bereiken ook kúnt bereiken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ton SiebenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

I never know what the next lesson is going to be, because we’re not supposed to know; we’re supposed to trust ourselves to discover it.

-- Melody BeattieBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.