Hoe paddenstoelen vervuiling opruimen, schadelijke organismes vernietigen en voedingsstoffen recyclen

DSC02268.JPG

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:10633
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Treehugger

Gekoppelde categorieen
Permacultuur, Aarde en milieu, Land- en tuinbouw

(Treehugger - Sami Grover | Vertaling Marieke Schoutens) Eerder werd er op Treehugger een video geplaatst over hoe je de bietenputzwam, ook wel bekend als de tuingigant, in je tuin kunt verbouwen. Deze paddenstoel bleek het perfecte eetbare gewas om in de schaduw te kweken.

Maar het schijnt dat de bietenputzwam ook andere toepassingen heeft – volgens de mensen van Mushroom Mountain kan het een deel van de ongewenste coliformen van kippenpoep en ander dierlijk afval opruimen en afbreken. En dat is nog maar het begin van hoe paddenstoelen het milieu een handje kunnen helpen.

In de onderstaande video van Mushroom Mountain – van dezelfde mensen van de video over de bietenputzwam – wordt uitgelegd hoe ze met een stop van houtmeel geënt met mycelium van de bietenputzwam een mycologische filter konden creëren. De paddenstoel vormt een dichte klit van wortelstokken die afstromend regenwater en bacteriën van de kippenpoep opvangt en afbreekt. En het lijkt erop dat er in dit proces ook een eetbaar gewas wordt gekweekt.


Maar daar blijft het niet bij. In navolging van de thema's in de presentatie van Paul Stamets voor TED over hoe paddenstoelen de wereld kunnen redden en zijn claims dat paddenstoelen kunnen helpen bij de opruiming van radioactieve vervuiling door de nucleaire crisis van Japan zijn de mensen bij Mushroom Mountain ook betrokken bij onderzoek naar mycologisch herstel en paddenstoelen als basis van pesticiden. (Voor meer hierover: zie de post van Stephen over paddenstoelen die mierenhersenen eten). En dan rest natuurlijk nog het feit dat paddenstoelen de ultieme hergebruikers van de natuur zijn, omdat ze biologisch afval afbreken en opnieuw omzetten in waardevolle teelaarde.

Meer over paddenstoelenteelt en mycologisch herstel (Engels)

Het kweken van de bietenputzwam in eigen tuin

Paul Stamets over hoe paddenstoelen de wereld kunnen redden

Kunnen paddenstoelen de nucleaire radioactie van Japan herstellen?

Paddenstoel verandert mieren in zombie en eet daarna hun hersenen

Bron: Treehugger.com


Geplaatst door Marieke Schoutens
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik hou vol dat Waarheid een land zonder wegen is, en dat je het niet kunt bereiken via welke weg, welke religie of welke sekte dan ook.

Jiddu Krishnamurti, Indiaas filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.