Permacultuur op de boerderij

A farm for the future

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:5786
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Permacultuur Nederland

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw, Permacultuur

(Permacultuur Nederland) Permacultuur is een ontwerpsysteem wat naar slimme win-win oplossingen zoekt door zo veel mogelijk samen te werken met de natuur om onder andere ons voedsel te verbouwen. In dit artikel een verkenning van permacultuur toepassingen op grotere schaal. Hoe kan permacultuur worden toegepast op de boerderij?

Een goede inleidende documentaire hierover is: A Farm for the Future van Rebecca Hosking. In deze documentaire wordt ingegaan op de problemen die de huidige monocultuur landbouw met zich meebrengt en wordt gekeken bij verschillende boeren die o.a. via permacultuur oplossingen hebben gevonden voor deze problemen. De documentaire heeft Nederlandse ondertitels.

Er zijn telkens meer boeren die permacultuurprincipes aan het integreren zijn op hun boerenbedrijf. Om te beginnen een aantal voorbeelden uit het Nederlandse taalgebied:

Samenland is een CSA boerderij/bedrijf in het Vlaamse deel van België dat volledig met permacultuurprincipes werkt. CSA is een afkorting voor “Community-Supported Agriculture” oftewel gemeenschapsgesteunde landbouw. Dit houdt in dat een landbouwer een partnerschap vormt met een aantal consumenten, waaraan hij direct zijn producten levert. De landbouwer wordt ondersteund doordat de consument zijn aandeel vooraf betaalt. Daardoor hoeft hij niet bij de bank aan te kloppen voor een lening. Ook wordt de landbouwer ondersteund doordat de consument een deel van het risico op zich neemt. Als een oogst mislukt, is de landbouwer daardoor niet meteen geruïneerd. Het voordeel voor de consument is een redelijke prijs, vanwege de directe verkoop. CSA is dus een win-win situatie voor consument en landbouwer!

Een andere serie bedrijven die een aantal permacultuur principes toepast in Nederland is puregraze. Zo laten zij kippen achter de koeien rouleren om cycli uit de natuur te simuleren wat voordelen voor het landschap en de dieren oplevert.

Daarnaast zijn er internationaal ook verschillende boeren die inspirerende dingen doen met Permacultuur:

Sepp Holzer heeft in Oostenrijk al vele decennia een succesvol boerenbedrijf dat werkt met permacultuur. Fruitbomen, groentes, varkens en vissen zijn een greep uit de producten die hij in zijn systeem gebruikt. Op YouTube zijn verschillende video's met hem te vinden waarin hij de principes die hij gebruikt helder uitlegt.

Joel Salatin maakt met zijn polyface farm in de Verenigde Staten furore en gebruikt vele van dezelfde principes die het bedrijf puregraze in Nederland ook toepast. Hij is een enthousiaste spreker van wie ook verschillende video's op het internet te vinden zijn waarin hij zijn methodes uiteenzet.

En ook Mark Shepard heeft met zijn bedrijf New Forest Farm de principes van permacultuur centraal gesteld bij het opzetten en inrichten van zijn boerenbedrijf. Ook van Mark Shephard zijn verschillende video's te vinden waarin hij toelichting geeft op het hoe, wat en waarom van zijn keuze voor permacultuur bij het inrichten van zijn bedrijf. Hieronder een korte beschrijving van Mark Shepard zijn New Forest Farm.

Rijen bomen worden afgewisseld met rijen hazelnoten en o.a. asperges en courgettes, maar ook stroken weiland. Hij heeft koeien en varkens e.d. in dienst. Ze doen aan rotatiegrazen, plaagbeheer en meer. Doordat deze landbouwhuisdieren onderdeel zijn van het ecosysteem op zijn bedrijf heeft hij weinig kosten wat betreft inkoop van veevoer en heeft hij bovendien minder werk. Als het appelseizoen aanbreekt dan mogen de varkens de appels die vallen opeten, een prima manier van plaagbeheer want de appels waar wat mee is die vallen het eerst. Op een ander moment eten de varkens eikels, hazelnoten, moerbeien. En de koeien, die helpen met snoeien. daar waar de bomen gesnoeid mogen worden, worden de koeien binnengelaten. Ze grazen van de bomen en de kruiden en het gras.” (…) “Wat Mark Shepard op zijn bedrijf al 18 jaar doet, is leren van de natuur, meteen de kortste definitie van permacultuur die ik ken. Het sluit ook prachtig aan bij het doel van permacultuur: voorzien in menselijke behoeften terwijl we de gezondheid van ecosystemen verbeteren of in stand houden.

Bron: permacultuuronderwijs.nl

Mark Shephard heeft daarbij een prachtig boek geschreven over zijn ervaringen hoe je permacultuur centraal kunt stellen in je boerenbedrijf, dat boek is inmiddels vertaald naar het Nederlands en levert een prachtige bron van inspiratie op voor boeren in Nederland die willen kijken hoe zij hun bedrijf meer in harmonie met de natuur kunnen brengen via de principes van permacultuur.

Het vertaalde boek heet Herstellende landbouw, voor de liefhebbers is hier de inhoudsopgave en een voorwoord te bekijken. Een aantal pagina’s uit het boek van hoofdstuk 6 is hier te bekijken.

Met deze inspiratie uit verschillende hoeken zowel in film als in boekvorm is het mogelijk voor de Nederlandse boer om eens te kijken hoe hij of zij permacultuur zou kunnen gaan toepassen op het boeren bedrijf. Mochten er nog vragen zijn, stel die dan vooral in de permacultuur facebookgroep.

Bron: Permacultuur Nederland


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je moet het leven in zijn totaliteit begrijpen, niet slechts een klein gedeelte daarvan. Daarom moet je lezen, daarom moet je naar de lucht kijken, daarom moet je zingen en dansen, en gedichten schrijven en lijden en begrijpen, want dat alles is het leven.

Jiddu Krishnamurti, Indiaas filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.