Bouw je eigen geodome broeikas

Geodome

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:10547
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Permacultuur Nederland

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw, Permacultuur

(Permacultuur Nederland) Buckminster Fuller was een man met vele constructieve uitvindingen. De Geodesic-dome; ook wel geodome genoemd is daar eentje van.

Via het internet is er inmiddels een boel te vinden over hoe mensen zelf een geodome kunnen bouwen, bijvoorbeeld om als broeikas te dienen en zo het seizoen waarin je zelf gezond, vers en lokaal eten kunt verbouwen flink te verlengen. Onderstaand filmpje (2 min) geeft een mooie time-lapse registratie van iemand die met simpele materialen zijn eigen geodome kas in elkaar zet.

Geodesic-domes zijn supersterk, materiaalefficiënt en je kunt ze relatief gemakkelijk zelf leren bouwen.

Deze Engelse website heeft alle benodigde informatie voor de enthousiaste doe-het-zelver die nog een leuk project voor de herfst en winter van dit jaar zoekt:  www.geo-dome.co.uk.

En voor de mensen die nog een paar stappen verder willen gaan. Bigelow Brooks Farm bouwde een geodesic-dome met daarin een aquaponics systeem en een aangelegen ruimte. In de tweede video een mooie rondleiding waarin een prachtig geïntegreerd systeem een heleboel vis en gezonde verse groente produceert:


Deze twee filmpjes en website zijn slechts een kleine greep uit wat er allemaal voor praktische informatie te vinden is over het zelf bouwen van een geodome. Zijn er mensen in Nederland die zelf al ervaring hebben met het bouwen van een geodome en hun ervaringen wellicht kunnen delen? En wellicht zijn er mensen die deze herfst en winter aan de gang willen met het bouwen van een eigen dome? Samenwerken en -leren kan wellicht handig zijn in dat geval.

Aanverwante informatie en artikelen: 
- www.geo-dome.co.uk
- Instructables – Geodesic dome greenhouses
- Do It Yourself (DIY) projects A Geodesic Dome for $300
- Bigelow Brooks Farm
- Buckminster Fuller Institute

Bron: Permacultuur Nederland


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Vriendschap met onszelf is van het hoogste belang, want zonder dat kan men geen vrienden zijn met wie dan ook ter wereld.

Eleanor Roosevelt, Amerikaans First LadyBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.