Top vijf eetbare bostuinplanten

Japanse kornoelje in bloei

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:8753
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:roosgoesgreen

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw, Permacultuur

(Roosgoesgreen | Rozemarijn van West) Leuk en aardig zo’n eetbaar bos; maar waar haal je in dit overvolle land zo snel een hectare vandaan? Gelukkig is dat helemaal niet nodig. Ook in een kleine (achter)tuin kan je eetbare vaste planten kwijt door de hoogte in te gaan met (kleine) bomen en klimplanten. En ook allerlei schaduwranden langs schuttingen kun je prima benutten als je er eetbare bosplanten neer zet. Het najaar is de ideale tijd om bomen en struiken aan te planten; wellicht brengt dit je op ideeën!

In permacultuurtuinen maak je zo veel mogelijk gebruik van de verschillende lagen die je ook in een natuurlijk bos hebt: hoge bomen, middelgrote bomen, struiken, klimplanten, kruidachtigen, wortelplanten en bodembedekkers. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte. Hier een greep uit mijn favoriete planten die ik bij Martin Crawford in het eetbare bos tegenkwam; van hoog naar laag!

1. Japanse kornoelje (chinese dogwood, cornus kousa chinesis)
Deze boom heeft in het voorjaar prachtige witte bloemen en heerlijk fruit in het najaar (afgaande op Martin Crawford, ik heb de vruchten helaas nog nooit gezien/gegeten). Maar alleen al voor de esthetiek zou ik deze boom in m’n tuin willen hebben. Hij groeit langzaam en is pas na vele jaren op volledige grootte (ongeveer zes meter hoog en breed). Hij staat het liefst op een vochtige plek in de zon.

2. Kleinbladige linde (lime, tilia cordata)
Dit is volgens Martin Crawford het lekkerste blad om als basis voor salades te gebruiken. Je gebruikt de jonge bladeren. Het is dan wel handig om de boom te knotten zodat je makkelijk bij het blad kunt (anders kan de boom behoorlijk groot worden). Deze boom doet het ook in de schaduw.

3. Peperboom (pepper tree, zanthoxylum)
Hoe leuk is het om je eigen peper te kunnen verbouwen? Een stuk duurzamer dan zwarte peper die van de andere kant van de wereld moet komen. Sechuan peper, oorspronkelijk wel afkomstig uit China, doet het prima in ons klimaat. Het roze vruchtvlees is een perfecte vervanging van zwarte peper; maar ook het blad geeft al een goede pepersmaak. De struik is na tien jaar 2,5 meter hoog. Zet sechuanpeper het liefst in de zon, of in halfschaduw. Het is ook een bijenplant.

4. Knolcapucien (mashua, tropaeolum tuberosum)
Een hele sierlijke snelle klimmer die zich overal aan vasthecht (familie van de oostindische kers). Ideaal dus ook voor in een kleine tuin. De plant krijg pas in het late najaar bloemen en vormt dan ook de paarsrode knollen (er zijn ook andere kleuren trouwens). Die moeten voor de eerste vorst geoogst worden. Maar ook het blad is eetbaar in salades. De plant is heel resistent tegen ziektes. In principe is het een éénjarige plant, maar als je een paar knollen laat zitten (wat meestal wel gebeurt) heb je er het volgende jaar weer profijt van. Ik heb 'm dit jaar voor het eerst in m’n tuin en hij is in no time twee meter lang geworden.

5. Roomse kervel (sweet cicely, myrrhis odorata)
Dit is een vaste kervelplant, waarvan je de bladeren kunt gebruiken als zoetstof. Bijvoorbeeld door ze mee te koken met appels of rabarber, leuk! De wortels en de zaden zijn ook eetbaar. Er zijn trouwens ook giftige kervelrassen in het wild; dus wel opletten dat je de goeie hebt.

En als toegift: de eeuwige prei (allium ampeloprasum, var. babingtonii), omdat die er zo geweldig leuk uitziet als hij in bloei is. En daarnaast prei voor de winter oplevert.

Het is soms even zoeken om dit soort minder bekende planten te pakken te krijgen. Vreeken zaden heeft veel van de kleinere bijzondere planten, voor de bomen kun je Esveld in Boskoop proberen.

Bron: Roosgoesgreen


Geplaatst door Rozemarijn van West

Rozemarijn van West

Hoi, ik ben Rozemarijn. 37 jaar, sinds 7 jaar zzp-er met als rode draad gezonde voeding van grond tot mond. Ik schrijf artikelen over gezonde voeding, geef kookworkshops en ontwerp eetbare tuinen.

Gezond ZIJN

Sinds ik 7 jaar besloot eens een tijdje geen suiker meer te eten,  ben ik er achter gekomen dat gezond-zijn met veel meer te maken heeft dan alleen suiker uit je dieet schrappen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Rozemarijn van WestLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

En op de achtste dag schiep de mens God.

Loesje, Nederlands postermeisjeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.