Permacultuurcursus: bijna boerin, alleen nog een boerderij

Biggetjes

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4558
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:roosgoesgreen

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw, Permacultuur

(roosgoesgreen) Het lukt helaas niet om foto’s van t boerenleven hier te uploaden, a la campagne is internet toch iets minder snel… Maar dan toch een korte impressie met woorden van deze Permaculture Desing Course (PDC) bij Permaculture Eden in Frankrijk. We zijn met een klein groepje, een Frans stel, en twee meiden uit Australië en Duitsland. Allemaal zonder ‘thuis’ want ze reizen rond en zijn op zoek naar een plek om een eigen boerderij/gemeenschap op te zetten.

Mijn gastheer en vrouw, Steve en Fiona, wonen sinds zes jaar hier in Frankrijk op een boerderijtje met vijf ha land en ze zijn al indrukwekkend ver in een zelfvoorzienende levensstijl. Er zijn twee koeien (en twee kalfjes), één wordt elke dag gemolken, wat zo’n 8-12 liter melk oplevert! Genoeg dus om voor twee mensen melk, boter, yoghurt, roomkaas en kaas te leveren. Van 9 liter melk kan je al 1 kilo kaas maken. Zelfs blauwe kaas maken ze zelf!

Ze zijn niet vegetarisch en dat is te merken; bijna elke dag vlees van eigen dieren. Gelukkig had ik al wat geoefend in Afrika long time ago… Kip (als er één verminkt is door een buzzerd moet 'ie wel dood…), alles van een varken (de moeder met acht biggetjes is m’n favoriet op de boerderij, maar de vader zit dus in de vriezer), lam en zelfs konijnen (gelukkig hebben we die nog niet gegeten, dat gaat me denk ik niet lukken).

Over de indeling van het land is in detail nagedacht; alles heeft een functie in het geheel zoals permacultuur bedoelt is. De schapen in de boomgaard bemesten de grond, de kippen eten de bacteriën uit de poep van de schapen, zodat er geen ziektes ontstaan, de bijen bestuiven de bloemen. Er worden greppels gegraven op de helling om het water vast te houden, etc. Teveel om allemaal op te noemen, maar ik vind 't machtig interessant.

Gister hebben we een composthoop gemaakt, geleerd over alles wat in de grond leeft, en de principes van permacultuur. We kijken bijna elke avond een film over de staat van de wereld nu; niet erg hoopgevend. Zelfs bijna ontmoedigend… Kijk bijv. naar Food inc over de huidige voedselproductie (of Meat the truth van partij voor de dieren), Money as debt of Earth 2100. Alle systemen die we nu hebben zijn absoluut oneerlijk en niet slim / duurzaam. We weten dat olie eindig is en toch is onze hele comsumptiemaatschappij daarop gebaseerd. Als er morgen geen olie meer wordt aangevoerd raken de supermarkten leeg omdat voedsel niet meer aangevoerd kan worden; kunnen de meeste (plastic) producten niet meer gemaakt worden; is er geen kunstmest meer, geen electriciteit en ga zo maar door.

Ik hoop dat tegen de tijd dat dat gebeurt ik een mooie permacultuurtuin heb opgebouwd die minstens twee keer zoveel opbrengst kan hebben als reguliere landbouw, en dan kunnen jullie bij mij wel wat voedsel komen oogsten…
Als het goed is, is mijn tuin dan zo ontworpen dat ik de grond kan blijven voeden met dode planten en mest van mijn koeien; zodat ik jaar na jaar mijn grond kan gebruiken. De huidige landbouw put de grond uit en het verdwijnen van bebouwbare grond is bijna nog een groter probleem dan de olie die we nog kunnen vervangen door duurzame energie. Want goede grond die is weggespoeld naar de zee, kan je pas in heel veel jaren weer opbouwen.

Nou goed, elke dag dit soort informatie, je snapt dat ik er helemaal in zit. Gelukkig is permacultuur echt een hele positieve benadering van hoe het wel kan.
Een leuke en inspirerende film daarover is Farm for the future.

Bron: roosgoesgreen


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Er zijn elke dag mensen die afdwalen van de kerk en terugkeren naar God.

Lenny Bruce, Amerikaans stand-upcomedianBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.