Wetenschappers wekken met succes electriciteit op met zout en zoet water

Salt

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:9272
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Natural News

Gekoppelde categorieen
Waterenergie, Energie, Aarde en milieu

(Natural News | Door: Ethan A. Huff | Vertaling Karin van den Berg) Door simpelweg gebruik te maken van wat de natuur te bieden heeft aan water, hebben wetenschappers van de Universiteit van Stanford een effectieve manier ontwikkeld om op een natuurlijke wijze electriciteit op te wekken, zonder vervuiling te veroorzaken. Yi Cui, professor van materiaalwetenschappen en techniek bij Stanford, en zijn collega's hebben een systeem ontwikkeld dat electriciteit opwekt door middel van electroden en een combinatie van zoet water en zout water - niet meer en niet minder.

Het proces maakt gebruik van ionen die van nature in zout water voorkomen, en ionen die worden gegenereerd door electroden die in water ondergedompeld worden. Een positieve en een negatieve electrode worden eerst gebruikt om zoet water te laden met ionen, wat vervolgens wordt verwijderd en vervangen door zout water. Het zoute water, dat van nature tot 100 keer zoveel ionen bevat als zoet water, verhoogt het voltage wat resulteert in een netto electriciteitswinst. Deze electriciteit wordt vervolgens afgevangen en opgeslagen in batterijen.

"Het voltage is afhankelijk van de concentratie natrium- en chloorionen" zegt Cui. "Als je laadt met een laag voltage in zoet water, en vervolgens ontlaadt met een hoog voltage in zeewater, dan win je energie. Je krijgt meer energie dan je erin stopt."

Voor een diagram dat laat zien hoe de technologie in de praktijk werkt, zie http://www.eurekalert.org/multimedia/pub/30900.php?from=182000

Het team heeft gekozen voor mangaandioxide als primair materiaal voor de positieve electrode omdat het milieuvriendelijk is, in grote hoeveelheden voorradig en geschikt voor grootschalige energiecentrales. Het team zoekt echter nog naar geschikt materiaal voor de negatieve electrode, omdat het zilver dat in de experimenten wordt gebruikt te duur is voor grootschalig gebruik.

Optimale locaties voor de energiecentrales van Cui en zijn team zouden zijn aan riviermondingen en deltagebieden waar zoet water van nature mengt met zout water als het de zee instroomt. Volgens berekeningen van het team zou de energie die op deze manier wordt opgewekt in 13% van de huidige wereldconsumptie kunnen voorzien als aan alle rivieren wereldwijd deze waterenergiecentrales worden gebouwd.

Bronnen voor dit artikel komen onder andere van:
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-03/su-sru032911.php

Klik hier om het originele artikel te lezen.

Aanvullende Nederlandse links:

http://www.energieportal.nl/Nieuws/Waterkracht/Energie-opwekking-door-overgang-zout-zoet-water-bij-Afsluitdijk-2458.html (is van 5 november 2007!)

http://www.energieraad.nl/newsitem.asp?pageid=7960

http://www.kennislink.nl/publicaties/blauwe-energie (deze dateert van 2004)

http://www.duurzameenergiethuis.nl/energie/mengen-van-zoet-en-zout-water-enorme-bron-van-duurzame-energie-3352.html (uit 2009, tekeningetje hetzelfde als van de vorige link uit 2004)


Geplaatst door Karin van den Berg

Karin van den Berg

Hallo, mijn naam is Karin van den Berg (1963) en Arjan heeft mij overgehaald toe te treden tot het auteursgilde van Earth Matters. Omdat ik het toch niet kon laten zijn aandacht te trekken met zaken die mij aan het hart gaan en waarvan ik denk dat zoveel mogelijk mensen ze zouden moeten weten...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Karin van den BergLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free.

GoetheBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.