Zonne-energie: de zoektocht naar goedkoop

Solar Panels

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:11965
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Businessweek

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Bouwen en wonen, Energie, Zonne-energie

(Businessweek | Joel Stonington | Vertaling Pauline Fransen voor Earth Matters) Het grote getal is 50. Als bedrijven in staat zijn om zonnecellen te produceren die minder dan 50 dollarcent per watt kosten, dan zal zonne-energie rechtstreeks kunnen concurreren met steenkool. Op dit moment is de kostprijs van de goedkoopste zonnecellen een kleine 70 dollarcent per watt. De cellen worden verkocht voor ongeveer $1,26  per watt, met de verwachting dat de prijzen volgend jaar zullen dalen tot $1,17 . De meesten verwachten dat 50 dollarcent per watt binnen vier of vijf jaar gehaald wordt.

(Noot vertaler: Wisselkoersen veranderen voortdurend. 50 dollarcent was in oktober 2011 36 eurocent, momenteel is het 41 eurocent)

Om een gevoel te krijgen hoeveel de prijzen gedaald zijn: een van de grootste producenten, First Solar (FSLR) uit Tempe, Arizona, verkocht in 2005 zonnepanelen voor $3,00 per watt.

Terwijl de prijzen dalen, groeit de vraag. Volledige zonne-installaties groeiden in het tweede kwartaal (van 2011) met 69 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Het aantal Amerikanen dat in de zonne-energie-industrie werkt is meer dan verdubbeld tot 100.000 tussen 2009 en 2011, zegt het Solar Energy Industries Association (Vereniging van zonne-energiebedrijven). Dat zijn er aanmerkelijke meer dan de 80.600 mijnwerkers in de kolenmijnen van de VS, volgens het Bureau of Labor Statistics (vergelijkbaar met CBS).

"Op het moment dat je zegt, 'Het is goedkoper om zon te gebruiken dan aardgas of steenkool,' zul je een echte stormloop zien", zegt Jeff Siegel, hoofdredacteur van Green Chip Stocks, een onderzoeksbureau dat zich richt op alternatieve energiebronnen.

Slachting tussen lagere kosten

Tussen de prijsdalingen zitten lagere maakkosten, lagere kosten voor cruciale grondstoffen zoals silicium, en snel verbeterende technologie. Goedkopere fotovoltaïsche cellen gemaakt in China en verkeerde gokken op duurdere technologieën en materialen hebben aandelen onderuit gehaald en zakelijke wrakken gecreëerd zoals het nu failliete Solyndra en het minder bekende maar niet minder failliete Evergreen Solar (ESLRQ) en SpectraWatt. Naar verwachting volgen er meer.

"Zonne-energie is nog steeds een zeer jonge industrie; het beleeft enorm roerige tijden", zegt Frank van Mierlo, uitvoerend manager van 1366 Technologies, een maker van silicium fotovoltaïsche cellen uit Lexington, Massachusetts. "De afgelopen zes jaar is er ieder jaar een ander bedrijf het grootste zonne-energiebedrijf. Dit is een jonge markt waar orde op zaken wordt gesteld. In de basis -- voor ons als land -- is dit goed nieuws. Je wilt dat zonne-energie goedkoop is."

Tientallen startende bedrijven in de VS hebben ideeën die mogelijk tot transitie kunnen leiden. De vraag is welke boven komen drijven. De grote variëteit aan bedrijven die concurrerende technologie ontwikkelen om zonne-energie te vangen en distribueren onderstreept het onvolgroeid zijn van de markt. Momenteel experimenteren onderzoekers met materialen variërend van silicium tot gallium-arsenide tot cadmium-telluride, kostenramingen worden gebaseerd op uiteenlopende techologieën die zonnecellen produceren.

Het doel is om er een te maken die concurrerend is zonder overheidssubsidies. SunShot, een initiatief van het VS Ministerie van Energie, heeft sinds 2007 $59 miljoen uitgegeven om nog eens $1,2 miljard aan private investeringen in zonne-energie aan te trekken, met het uitgesproken doel van 50 dollarcent per module.

Kan de VS China afweren?

Afgezien van de concurrentie met China zullen de kosten het meest waarschijnlijk dalen door technologische vooruitgang. "Dit is een industrie waarin we kunnen winnen", zegt 1366 Technologies' Van Mierlo. "We kunnen winnen en we kunnen concurreren. We moeten het doen gebaseerd op technologie. Het goede nieuws is dat we een technologische voorsprong hebben."

Een veel belovende startup is Alta Devices in Santa Clara, California. Terwijl 80 procent van de markt gedomineerd wordt door silicium zonnecellen, probeert Alta Device door te breken met gallium-arsenide, een materiaal dat meestal te duur wordt gevonden voor alles behalve gebruik door bedrijven als NASA.

Het voordeel van gallium-arsenide is dat het zeer efficiënt is en better werkt dan standaardsilicium bij weinig licht en bij hoge temperaturen. De fundamenten van Alta's productieproces werden gepatenteerd in 1979, maar op de plank gelegd tot het kostenefficiënt zou worden door verbeteringen in chemische beschikbaarheid. Omdat het materiaal zo dun is, kunnen Alta's zonnepanelen in dakbedekking ingebouwd worden of uitgerold worden als een tapijt.

"Alta gaat langs een andere weg proberen om een zelfstandig bedrijf op te zetten", zegt Steve Eglash, uitvoerend directeur van het Stanford Universiteit Energie & milieu-partnerprogramma. "Ze werken aan een volledige module en doen dat op een nieuwe en verstorende manier."

Alta kijkt naar doorbraak

Tot juni was Alta Devices een sluipende starter. CEO Christopher Norris zegt dat het bedrijf momenteel werkt aan een eerste serie en in 2012 de schop in de grond zet voor een fabriek, gebaseerd op schattingen dat de productiekosten ongeveer 50 dollarcent per watt zullen zijn in 2014.

"Een ding dat duidelijk is, is dat je concurrerend moet zijn op kosten om in deze markt concurrerend te zijn", zegt Norris. "Dat zijn we. Daar maken we ons geen zorgen over. Je moet accepteren dat het een heel competative markt zal zijn."

Alta Devices bracht recent $72 miljoen bij elkaar van investeerders, waaronder Kleiner, Perkins, Caulfield & Byers, New Enterprise Associates, and Dow Chemicals (DOW). Het is een van de eerste drie bedrijven die gefinancieerd wordt door een joint venture van General Electric (GE), ConocoPhilips (COP) and NRG Energy (NRG).

De glazende kant van First Solar

De bedrijven die momenteel de zonne-energiemarkt domineren kijken ook uit naar goedkopere eenheidprijzen. First Solar, 's werelds grootste maker van dunne-filmzonnepanelen, heeft al een technologisch voordeel. Het bedrijf brak door door met goedkoper methoden fotovoltaïsche cellen te maken van cadmium-telluride. First Solar heeft investeerders verteld dat de productiekosten in 2014 tussen 52 en 63 dollarcent zullen liggen.

Het bedrijf maakt al meer dan twee gigawatt aan panelen per jaar, genoeg om tussen de 1,5 en 2 miljoen huishoudens per jaar van energie te voorzien in markten als India, Duitsland en de VS. Zo'n volume legt de lat hoog voor andere bedrijven. Niet dat de starters het niet proberen. Solyndra werkte vanuit dat model.

"Er zijn waarschijnlijk een paar honderd zonne-energie start-up bedrijven", zegt Eglash van Stanford. "De meeste zullen er niet in slagen een zelfstandig bedrijf te bouwen."

1366 Technologies, bijvoorbeeld, probeert om hoger efficiëntie te halen in de productie van silicium zonnecellen. Het bedrijf beweert dat zijn verbeteringen in het productieproces producenten de mogelijkheid geven om cellen te maken voor 50 dollarcent binnen twee tot vijf jaar.

"Voor de maatschappij is het goed dat de kosten van zonne-energie omlaag gaan", zegt Alan Bernheimer, woordvoerder van First Solar. "De industrie krijgt vaste vorm. Zonne-energie heeft een sterke positie, groeit, met een keten aan ontwikkelingsprojecten in de VS. Kosten dalen, prijzen dalen, de markt dikt in, maar dat is goed, want het brengt de kosten van zonne-energie tegelijkertijd naar beneden."

50 dollarcent lijkt dichterbij dan ooit.

Bron:

www.businessweek.com


Geplaatst door Pauline Fransen

Pauline Fransen

Ik ben bij Earth Matters terecht gekomen toen ik op zoek was naar vrijwilligerswerk op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is een heel breed onderwerp. Mijn interesse ligt vooral bij duurzaamheid op het gebied van voedsel en energie. Hoe gaan we (als mensheid) om met schaarste? Schaarste aan grondstoffen, maar ook schaarste aan schone lucht om te ademen en schoon water om in te zwemmen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Pauline FransenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je kunt je afvragen of de droom van hemel en grootsheid in ons graf op ons zou moeten wachten - of dat we die hier en nu en op aarde moeten neerzetten.

Ayn Rand, Amerikaans filosofeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.