Zonne-energie bezig met mega-doorbraak..!!!

solar energy

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7157
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Want to know nl

Gekoppelde categorieen
Zonne-energie, Energie, Aarde en milieu

(Wanttoknow.nl | Guido Jonkers) Het ziet ernaar uit dat we stilzwijgend, zonder veel kabaal een volledig nieuw tijdperk zijn binnen getreden, in het kader van ‘alternatieve energiebronnen’.. We spreken hier over de revolutie in het kader van energiewinning via ZONNE-ENERGIE.. De afgelopen 2 maanden blijken de kosten van zonnepanelen en aanverwante apparaten, te zijn gedaald, waarbij je bijna kunt spreken over ‘instorten’.. Het truukje schijnt namelijk zó makkelijk te zijn, dat vele, vele fabrikanten en gebruikers, zonnepanelen omarmen als de nieuwe Bron..

Het ziet er ook allemaal uit alsof het zo gaat blijven. “Er is”, zo zegt Frank Wouters, directeur van ‘Masdar Clean Energy, “geen enkele reden aan te nemen dat er weer sprake zal zijn van prijsstijgingen.” En inderdaad, als overheden en maatschappelijk ‘vernieuwers’ op deze wijze blijven doorgaan met het installeren van meer en meer zonne-energie apparaten, dan lijkt Wouters’ statement volstrekt logisch. In de afgelopen 5 maanden zijn de prijzen voor solarpanelen met zo’n 25% gezakt..! Dit blijkt uit offertes die worden uitgebracht door grote solarpanelfabrikanten op de wereldmarkt.

Foto: De mega-oppervlakte van de  daken van de IKEA-warenhuizen is natuurlijk een uiterst perfecte locatie voor zonnepanelen..! IKEA gebruikt haar initiatief ook meteen om haar duurzaamheidsbeleid aan de wereld te tonen.

Zo vraagt een Chinese fabrikant (HIER) omgerekend US$ 0,46/kW voor een 500MW zonne-energiecentrale en in Dubai (HIER) komt een prijs tevoorschijn van US$ 0,023/kWh voor een centrale met een opbrengst van 1.2 GigaWatt. Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag liggen aan deze mega-prijsdalingen. In China wordt door de overheid, mede natuurlijk om de mega-luchtvervuiling tegen te gaan, zonne-energie enorm gepromoot. Ook de prijzen van grondstoffen die nodig zijn om de zonnepanelen te maken, zijn behoorlijk in prijs gezakt.

Foto: Simpele zonne-energie bespaart het aanleggen van kostbare en niet-efficiënte energiecentrales in dunbevolkte gebieden.

En natuurlijk is het in Abu Dhabi zo, dat zonnepanelen een veel hogere opbrengst geven, dan deze panelen in de rest van de wereld. Maar Abu Dhabi is niet de enige plek in de wereld waar ideale condities zijn voor solar-energiecentrales. Zo is vorige jaar in Costa Rica een ongelooflijk record bereikt, doordat 299 dagen van het jaar, energie betrokken werd van alternatieve bronnen, dan olie-gestookte (HIER)  Onafhankelijk van de ligging van een bepaald land, zijn steeds meer overheden zonne-energie als belangrijke energiebron aan het steunen.

In Nevada gaat een nieuw solarproject van 100MW (HIER) energie leveren voor een prijs van US$0,04/kWh. Ook Chili (HIER) en India (HIER) maken dergelijke efficiency-sprongen. Het punt waar nu veel aandacht voor is, is het opslaan van deze zonne-energie voor de avond, wanneer de zon natuurlijk verdwenen is. Er zijn gelukkig al veel bedrijven die met oplossingen voor dit vraagstuk komen. Een van die oplossingen is de Tesla Powerwall (HIER) die op het moment van lanceren al een doorslaand succes was. Het apparaat, dat vorige jaar werd geïntroduceerd, is inmiddels volledig uitverkocht en men verwacht voor dit jaar een omzet rond de US$ 1 miljard..!! (HIER).

Het systeem van de uitvinders van TESLA is zó ontworpen, dat er altijd energie is, ook wanneer het electriciteitsnet uitvalt.. Een hele industrie is inmiddels operationeel, wereldwijd, om zonne-energie nóg efficienter te maken en nog toegankelijker voor het grote publiek. En terwijl dit gebeurt, is een energy-efficiente wereld, meer en meer betaalbaar geworden.

Inmiddels de industrie die veel, heel veel banen biedt..!
Solar energie houdt inmiddels in de VS meer mensen aan het werk, datn de traditionele energie-industrie GEZAMENLIJK..! Dus meer mensen werken in de alternatieve zonne-energiesector, dan die in de gas-, olie- en kolenindustrie sámen..! Daar gaat Donald Trump’s argument dat groene energie-ontwikkelingen niet goed voor de economie zou zijn…

Het laatste rapport van het Amerikaanse ministerie van Energie (Department of Energy (DOE)) Dit rapport (HIER pdf) onthult dat het grootste deel van werknemers in de electriciteitssector werkzaam is in de solar-energie, met windenergie op de 3e plaats. Er waren in het jaar 2015-2015 maar liefst 374.000 mensen aan het werk in deze zonne-energie-sector, wat 43% van het arbeidpotentieel is in de energiesector.

Traditionele fossiele energiewinning zet slechts 22% van dit potentieel aan het werk, namelijk 187.117 personen, aldus het rapport. De enorme groei in de zonne-energiesector, wordt grotendeels veroorzaakt door de enorme bouw van nieuwe zonne-centrales en thuis-installaties, waardoor vorig jaar maar liefst een stijging genoteerd werd van arbeiders in deze industrie van 25%, terwijl dat in de windindustrie zelfs op 32% lag. Bij het arbeidspotentieel in de zonne-energiesector, gaat het om bijna 40% van de arbeiders dat in deze bouwsector bezig is. Daarna komt arbeid in de groothandelsindustrie, dan de productie van zonnepanelen en -apparaten en dan de professionele dienstverlening in deze sector.

In het teken van de belofte van deze booming business, zeggen werkgevers in deze industrie, dat zij verwachten dat de komende jaren een groeipercentage van 7% haalbaar is. Niet zo gek, als je bedenkt dat voor de burgers, zonne-energie steeds goedkoper wordt; in feite de GOEDKOOPSTE VORM van energie is geworden, aldus economisch persbureau Bloomberg’s New Energy Finance. De grens is nu definitief OP GROTE SCHAAL overschreden, waarbij zonne-energie goedkoper wordt dan de kosten van traditionele manieren van energiewinning. (HIER).

 

Donald Trump de spelbreker..?
De nieuwe VS-president heeft zich nogal neerdunkend uitgelaten over ‘alternatieve energie’ en het ongeloof van Trump in deze nieuwe energie-opwekking heeft ertoe geleid, dat hij in zijn plannen een ‘Energy revolution’ presenteerde, gebaseerd op volledig ‘oude koek’. Volgens Trump zou Amerika erin kunnen slagen ‘US$ 50 biljoen aan onaangeroerde olie, schaliegas en natuurlijke gasreserves ‘aan te boren’, met daar bovenop nog eens ‘ruim 100 jaar van schone kolenreserves’.. We gaan het allemaal zien waar dit in de VS toe leidt. Elders in de wereld gaat de race naar het openen van gratis zonne- en windenergie gewoon door.  Trump schijnt zelfs als een moderne Don Quichote gezegd te hebben: “Ik haat windturbines en ik zal alles doen om hen te bevechten.”

Het zijn met name dit soort solarenergie-isntallaties, die het substantieel kantelen van de prijzen van zonne-energie voor hun rekening hebben genomen. Arbeidsplaatsen als bijkomende factor zijn méér dan substantieel; ze zijn fundamenteel!!

Bron: Wanttoknow.nl


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik droomde dat ik wakker was en toen werd ik wakker en merkte ik dat ik sliep.

Stan Laurel, Amerikaans komiekBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.