Wat is waarheid?

question

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4502
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Inspiratie

(Earth Matters | Dick Nijssen) Ons leven lang maken we voortdurend keuzes. In de mate waarin de grote keuzes in ons leven gebaseerd zijn op onze hoogste innerlijke waarheid, in die mate zijn ook de fundamenten en de draagmuren van het huis van ons leven duurzaam gebouwd.

Wanneer mensen mij hun problemen vertellen, word ik regelmatig geconfronteerd met een kluwen van waarheden en onwaarheden. Ik krijg soms het gevoel dat ik via een nauw gangetje meegenomen word naar een kamertje op de derde verdieping van hun huis om te helpen een nieuwe pleisterlaag op hun muur aan te brengen, terwijl ik onderweg naar boven kan waarnemen dat de trap op instorten staat, het huis verzakt is, de muren afbrokkelen en de riolering niet meer werkt. Dan voel ik altijd een zekere machteloosheid omdat ik weet dat de oplossing van het probleem niet daar op die derde verdieping te vinden is.

Dat maakt dat ik mezelf ervan kan weerhouden op de stoel te gaan zitten die ze me daar aanbieden. Als ik dat zou doen, zou ik meewerken aan het ontkennen van de grotere leugen waarin geleefd wordt en zou ik de "derde verdieping" waarheden slikken die gepresenteerd worden om de onrechtvaardigheid van hun situatie aan te tonen. Terwijl de problemen in werkelijkheid ontstaan door de onwilligheid om de toestand van hun hele huis eerlijk onder ogen te zien, om daarna ongeacht de consequenties dat te doen wat nodig is orde op zaken te stellen. Als dat geweigerd wordt, kan het nodig zijn dat zo iemand door een proces moet gaan waarbij het leven als een slopersbal alle valse muren van leugen en illusie moet neerhalen opdat er uit de puinhopen een nieuw en veel mooier huis kan verrijzen.

Zo'n waarheid van de derde verdieping kan zijn dat je je partner kwalijk neemt dat hij jou te weinig liefde en intimiteit geeft.

De waarheid van de tweede verdieping is dat je erachter komt dat je een partner hebt gekozen die past bij het vertrouwde patroon uit je kinderjaren waar je als kind al te weinig liefde ontving. Je ontdekt dat het kind in jou eist dat die liefde aan jou gegeven wordt.

De waarheid van de eerste verdieping kan zijn dat je tot de ontdekking komt dat je moeilijk liefde en intimiteit kan toelaten omdat het je in contact brengt met de pijn van alles wat je al die jaren gemist hebt. Door eindelijk je heimelijke wrok op te geven, laat je je pijn van het gemis toe en begin je je te openen voor liefde.

De waarheid van de begane grond is dat je ontdekt dat liefde een toestand van overstromen is vanuit jezelf, zonder eisen en verwachtingen en onafhankelijk van de ander.

De waarheid van je diepste fundament kan zijn dat jij en de liefde één geworden zijn waarbij je jezelf in alles en iedereen liefhebt.

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Dick Nijssen

Dick Nijssen

Het sterven van mijn vader toen ik 13 jaar oud was, stortte mij in een crisis over de zin van het leven. Pas toen ik op mijn 20ste leerde mediteren begon alles in mijn leven weer op zijn plek te vallen. Mijn worsteling met de grote levensvragen transformeerde zich in een levenswijze waarin ik mijn spirituele ontwikkeling centraal stelde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Dick NijssenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Wanneer je niets vraagt van de wereld, of van God, wanneer je niets wilt, niets zoekt, niets verwacht, dan zal de opperste toestand van geluk ongenodigd en onverwachts over je komen.

Sri Nisargadatta Maharaj, Indiaas Advaita-leraarBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.