Muziek opent

jan

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:7135
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Gezondheid, Muziek, Eigen producties

(Earth Matters |door Marianne Jaspar) Jan Linssen groeide op als oudste van een groot gezin, Limburgers in een boeren dorpje in het Gooi van na de oorlog. Het verenigingsleven en de St.Jansharmonie speelden daarin een grote rol. Het was een “zoete inval” thuis. Zijn vader gaf muzieklessen en zo leerde Jan muziek lezen. Hij speelde al jong bugel, cornet en piston.

Jan werd docent drama (spel en toneel) Zijn hart ging vooral uit naar het werken met mensen die van zichzelf dachten dat ze niet creatief zouden zijn. Jan is er van overtuigd dat iedereen op zijn eigen manier creatief kan zijn, spelen is mensen eigen. Kinderen spelen om onderzoekend de wereld te verkennen. Dit wordt kinderen al vroeg afgeleerd, daardoor denken veel mensen dat ze niet creatief zijn. Jan wil die eigen creativiteit bevrijden. Vele jaren in het onderwijs maakten duidelijk dat onderwijs steeds meer een zaak is van het verstand. En hoewel het verstandig lijkt, is het ook zweverig, want het is niet geaard, niet doorleefd, niet van het hart. Het onderwijs moet tegenwoordig beheersbaar en controleerbaar zijn. Be-heersen  is de baas willen zijn, maar beheersen vertroebelt het zicht op wat wezenlijk belangrijk is, het dood ieders unieke energie. Leren is niet een bedacht proces, leren is de weg wandelen van de ont-dekking, van ver-kennen, de weg van het hart volgen, dat waarvan je tot ontplooiing komt. Muziek is voor Jan waarheid en vreugde, muziek gaat voorbij “ik”, het gaat niet om hemzelf, het komt uit een diepere bron. Het geeft richting aan zijn leven. Dat verlangen naar waarheid is een zoektocht geweest, die al vroeg is begonnen. Een tocht via India, naar waarden, vrede, en liefde.

De mantra’s, het herhalen van teksten, namen hem op. De muziek van het Soefisme: “Dansen van universele Vrede” bracht hem in balans. Hij zag, dat iedere Godsdienst het in zich heeft te zoeken naar waarheid, en heeft teksten die waarde – vol zijn. Overal zijn dezelfde waarden, die komen uit één bron en verwijzen naar die ene bron. Jan zingt en speelt gitaar in het Trio Sagaro (= oceaan in het Sanskriet) alle waterloopjes, beekjes, rivieren stromen naar de oceaan, alle zijn anders, maar komen allemaal uit in die ene bron, waarvan al het water uitgaat en weer terugkeert. Jan speelt gitaar en zingt solo. Daarnaast geeft hij workshops “Dansen van Universele Vrede”. In Trio Sagaro speelt en zingt hij samen met harpiste  Diana Saraswati de Vries en zangeres Anadya Wouters. De liederen die zij zingen en spelen zijn afkomstig uit allerlei tradities. Soms heel verstillend, dan weer uitbundig. Liederen die je hart openen, die ontroeren en verblijden. Het is alsof de optredens elkaar steeds meer vanzelf opvolgen. Optredens op verschillende plekken, voor verschillende groepen en gelegenheden in Nederland, en in België. Vanuit optreden komen weer nieuwe verzoeken.       

 

Maar natuurlijk wilde hij als 16  jarige  in de zestigerjaren met een vriend gitaar leren spelen en liedjes maken. Wat een plezier om je fantasie en creativiteit de vrije loop te laten, om blij te worden van zingen. Blij om samen te spelen, om elkaar daarin te ontmoeten, aan te vullen, van elkaar te leren, om je gevoel te volgen en dit gevoel aan anderen mee te geven. Optreden was heerlijk, was logisch. Ze maakten eigen nummers of zochten onbekende liedjes, want bekende liedjes naspelen, daar was niets aan. Van creativiteit de vrije loop laten en van zingen werd hij blij, en hij kon zich niet voorstellen dat mensen niet creatief waren. Ook op school deed hij mee aan cabaret en toneel … maar artiest worden wilde hij niet.

Als oudste leerde hij verantwoordelijkheid dragen, helpen, en voor zijn ouders van betekenis te zijn. Zijn ouders voelden goed aan “wie hij was als mens” en hadden veel vertrouwen in hem. Geld, materiële zaken en aanzien waren voor Jan geen richtinggevers, en ook de zo in trek zijnde drugs en drank, het “meedoen om erbij te horen” interesseerde hem niet. Wat hem wel interesseerde was muziek, spel, vrolijkheid en echte vriendschap.

En nu … nu is er een periode van verandering aangebroken. Hij ervaart, dat hij een enorme behoefte heeft meer tijd in muziek te steken, en weet, dat wanneer hij die stap nu niet zou zetten, hij verdort, ziek wordt. Zijn droom is muziek maken, veel optreden, mensen aanraken in hun hart, ze stil laten worden, ze openen, ruimte herwinnen … dat wezenlijke gevoel maakt mensen blij. Zoals het “Onze Vader” in het Aramees, de tekst wachtte al een tijd op een melodie. En plotseling was het er, rijp om harten te raken … om stil en blij van te worden.  

Jan voelt dat deze passie hem gegeven is, dat hij dit mag doorgeven. Hij is niet nerveus, hij hoeft geen prestatie te leveren, het gaat niet over hemzelf, de liederen komen op het juiste moment boven, ze passen bij de sfeer, het onderwerp waarin een groep op die plek de energie in laat doorstromen. Hij laat zichzelf los, verliest zich in de muziek, stelt zijn talent ten dienste van het lied, voor anderen. Bescheidenheid, die hem zo eigen is, gaat hij wat achter zich laten (hij is een traag-bloeier) Hij wil , nee er is een i

nnerlijke drang een boodschap over te brengen via muziek, zang en mantradans.  Jan wil ruimte geven aan “tot volledige bloei komen” die droom krijgt gestalte … als hij maar voelt dat hij blijft

Bron: earth-matters.nl


Geplaatst door Marianne Jaspar

Marianne Jaspar

Mijn “zijn” interesseert zich voor dit leven hier op aarde … wat wil ik hier wil doen …
Dat betekende al van jongs af aan veel kijken, luisteren en denken. Opgegroeid in het zuiden kreeg ik via allerlei Katholieke instanties en mensen waardevolle verhalen mee over liefde, aandacht voor mensen, en van bezit delen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Marianne JasparLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Toen ik 6 was wilde ik kok worden, toen ik 7 was Napoleon. Daarna werd ik Dali, een belangrijke promotie.

Salvador Dali, Spaans KunstenaarBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.