Helemaal oké?

Dick Nijssen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4486
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Meditatie

(Earth Matters | door Dick Nijssen) Vanochtend zat ik in meditatie. Hoewel ik mijn hele volwassen leven al dagelijks mediteer tovert het denken mij vaak nog een bont scala van gedachten, beelden en herinneringen voor. Ga ik daar tegen in verzet, omdat ik vind dat het stil moet worden in mijn meditaties, dan maak ik de moeder van alle fouten! De fout waaraan mijn ego zijn bestaan dankt. Deze luidt als volgt: er is iets niet oké aan hoe het nu is. Het moet anders zijn. 

Let op! Wat ik nu ga onthullen is misschien wel de diepste en meest bevrijdende spirituele waarheid die er is. Een die al vele eeuwen lang door de Wijzen onder ons verkondigd wordt: 

WAT ER NU IS, IS HELEMAAL OKÉ!
'Het zal wel' zegt jouw denken nu misschien: 'Weer zo'n fraaie klinkende spirituele waarheid waar ik niks aan heb.' Maar hoe zou het zijn als we deze hypothese eens als (voorlopige) waarheid gaan toepassen, gewoon als experiment? Als dit waar is, dan mogen al je gevoelens en al je gedachten er volkomen zijn! 
Zelf neem ik deze waarheid als uitgangspunt van mijn meditaties.
Ik ga zitten. Innerlijk neem ik de houding aan dat alles wat zich aandient er helemaal mag zijn zonder dat ik er ook maar iets aan ga proberen te veranderen. Ik hecht mij niet aan wat er verschijnt aan gedachten en gevoelens maar ik duw ze ook niet weg. Dit is een heel subtiel gebeuren, zoiets als dansen op het slappe koord. Ik val er dan ook regelmatig vanaf. Dan ontstaat er toch weer een vorm van subtiele manipulatie van mijn ervaringen. Dat is dan gelijk weer een oefening om daar weer oké mee te zijn. 

Nu moet je weten dat het ego zijn bestaan ontleent aan het geloof dat er iets niet oké is. Er moet dus altijd tot manipulatie en controle van de ervaringen worden overgegaan willen de dingen (en ikzelf) oké worden.
De bodem valt weg uit het ego-bestaan als ik bewust de houding ga aannemen dat alles wel oké is! Wat er dan gebeurt, is dat ik terugval in dat wat altijd al op de achtergrond aanwezig is: de Innerlijke Getuige, mijn Ware Zelf. Dat wordt nu voorgrond! 

Dat ervoer ik vanochtend in mijn meditatie als een wegvallen van begrenzingen en het doorbreken van een soort innerlijke zon. Dit baden in het heldere licht van mijn eigen aanwezigheid was zo heerlijk en krachtig dat de gedachtenmachine in mijzelf spaak begon te lopen: gedachten vielen al uiteen voordat ze goed en wel gevormd werden. Er was (tijdelijk) geen ego die ze voedde met zijn aandacht en geloof. Het werd stil! 

In meditatie oefen ik dus om 'af te blijven' van alles wat er in mij verschijnt en er tegelijkertijd weerstandsloos bij aanwezig te blijven. De grootste uitdaging is natuurlijk om mij deze meditatieve houding ook door en door eigen te maken in het gewone dagelijkse leven. De zitmeditatie steunt mij hierbij: als een ego-oplossend infuus dat elke dag urenlang voelbaar doorwerkt in mijn 'gewone' dagelijkse leven. Met elk stukje ego dat wegvalt ervaar ik meer innerlijke ruimte en een vreugdevol verwevenheid met alles wat is. Desondanks blijven er nog allerlei leerzame momenten waarin ik de verkramping die ik ego noem weer zie ontstaan bij mijzelf. Het mag er allemaal zijn! 
 
Dick


Geplaatst door Dick Nijssen

Dick Nijssen

Het sterven van mijn vader toen ik 13 jaar oud was, stortte mij in een crisis over de zin van het leven. Pas toen ik op mijn 20ste leerde mediteren begon alles in mijn leven weer op zijn plek te vallen. Mijn worsteling met de grote levensvragen transformeerde zich in een levenswijze waarin ik mijn spirituele ontwikkeling centraal stelde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Dick NijssenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ter uwer informatie zou ik u graag een vraag willen stellen.

Samuel Goldwyn, Amerikaans filmproducentBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.