Juffrouw, je ondermijnt mijn creativiteit

Anna Amsing

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:5725
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Kunst en kind

Gekoppelde categorieen
Opvoeden, Bewustzijn

(Karin Haanappel) Het is alweer enkele jaren geleden dat ik mijn oudste zoon ophaalde van zijn kleuterklas. De juffrouw kwam uit de klas naar mij toe gelopen om te vertellen dat mijn zoon lastig was geweest want hij had absoluut niet willen kleuren en had zelfs de woorden ’juffrouw je ondermijnt mijn creativiteit’ uitgesproken. Dat mag je toch van een vierjarige kleuter niet verwachten, zo’n brutaliteit!

Ik vroeg haar wat er was gebeurd en ze stak van wal: De kinderen hadden een kleurplaat gekregen en kleurpotloodjes met de bedoeling deze kleurplaat keurig netjes binnen de lijntjes in te kleuren. Mijn zoon had geweigerd en om een leeg vel papier gevraagd waarop hij zijn eigen tekening wilde maken om die vervolgens te kleuren. Toen ze hem nogmaals had uitgelegd dat hij toch echt die kleurplaat moest inkleuren, had hij boos gezegd: ‘juffrouw je ondermijnt mijn creativiteit’. Ik vroeg de juffrouw waarom het zo’n halszaak was dat hij die kleurplaat moest maken, waarop zij antwoordde dat het noodzakelijk was voor zijn motoriek en dat hij zijn motoriek uitsluitend kan ontwikkelen door binnen de lijntjes te kleuren…….

Van de week moest ik een college geven over de CoBrA-groep en terwijl ik sprak over Karel Appel en zijn fascinatie voor de authenticiteit van kinderen, schoot dit incident van mijn eigen zoon door mijn hoofd.
Juffrouw had destijds gehoopt in mij een medestander te vinden, maar helaas voor haar, ik gaf mijn zoon groot gelijk! Naast dat is de (fijne) motoriek ook op allerlei andere manieren te ontwikkelen. Het is belangrijk om creativiteit te laten ontstaan en niet af te remmen of in hokjes te stoppen. Daarmee kun je iemand zelfs een levenslang trauma geven ten aanzien van ‘kunst’. Hoeveel kinderen zijn er niet opgezadeld met het idee dat ze niet kunnen tekenen of schilderen? In wezen kunnen wij allemaal kunstenaars zijn, als we daar de kans voor krijgen en niet in een bepaalde richting worden geduwd of afgeremd worden in onze eigen creativiteit. Carl Henning Pedersen (een van de Deense leden van de CoBrA-groep) zei in 1944 al: “Wij moeten alle mensen tot kunstenaars maken. Want zij zijn het. Zij geloven het alleen zelf niet. Zij geloven dat kunst iets is wat men leert en wat slechts heel bijzondere mensen in staat zijn te leren. Zij weten niet dat de kunst in de mens woont en slechts te voorschijn komt door het tasten van de mens en het spel van de mens met stenen, kleuren, woorden en tonen.”

Tekening: Anna Amsing

Video: https://www.youtube.com/watch?v=H_hGQuTjI3U&feature=player_embedded

 


Geplaatst door A3boeken

A3boeken

A3 boeken is opgericht in 2004 door Adrie Beyen. Het fonds is te vangen onder de paraplu van oude wijsheden, nieuwe inzichten en leven met de natuur. Oftewel A3 boeken geeft boeken en kaartspellen uit over spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, sjamanisme, leven en dood, cultuurhistorie, astrologie, (natuur)religies, natuurbeleving en (dagboek)schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van A3boekenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Er is geen verlichting buiten het leven van alledag.

Tich Nhat Hahn, Vietnamees monnikBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.