Het recht van elk kind bij een scheiding

Child

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6542
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Onderwijs en opvoeding

(Isabelle Hofstra) Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een kind. Eigenlijk zou elk kind recht hebben op ondersteuning. Want hoe het ook gaat verlopen, het heeft impact hoe dan ook.

Maar jonge kinderen hoeven toch niets te merken van een scheiding?
Is dat waar? Krijgen jonge kinderen niets mee als er wordt gescheiden en het rustig verloopt? Of zijn kinderen zodanig met ons verbonden dat ze eigenlijk alles meekrijgen? Janita Venema, de schrijfster van het boek Het Fluisterkind, legt in dat boek uit dat er een zielsdraad loopt tussen kinderen en hun ouders. Zij voelen wat wij voelen wij voelen wat zij voelen. We zouden ook kunnen zeggen dat kinderen als het ware op ons zijn aangelinkt. Dat zou ogenblikkelijk een antwoord geven op bovenstaande vragen. Ja, ook hele jonge kinderen voelen de emoties die voortkomen als de ouders scheiden. Echter, ze kunnen er niets mee. Ze ervaren dingen en kunnen het niet duiden, ze bewegen mee en kunnen zo jong geen woorden geven aan wat ze voelen.

En oudere kinderen dan?
Hoe goed er soms ook gescheiden kan worden, kinderen kiezen er bijna nooit voor. Dat is ook niet gek, want levenslang blijven dit zijn ouders, zijn oorsprong. Ouders kunnen kiezen voor een andere partner, maar je hebt nou eenmaal maar één ouderpaar. Als kinderen voelen dat er veel spanning en ruzie is, gaan ze hoe dan ook nadenken over hun rol in het geheel. Zonder dat ze het zelf beseffen, voelen ze zich vaak verantwoordelijk en gaan beide of soms één van de ouders dragen. In sommige gevallen leunt de ene ouder, of soms beide, op een kind door heel veel te delen met het kind. Veel teveel en heel belastend voor kinderen. Als de ruzie te groot is geven kinderen soms aan dat het misschien wel beter is dat hun ouders uit elkaar gaan. Maar heel veel kinderen blijven lang, zo niet heel lang hunkeren naar de oorsprong van het gezin; hun ouders weer bij elkaar. Soms zelfs als er alweer nieuwe gezinnen zijn ontstaan en dus tegen beter weten in.

Wat is de wens van een kind als zijn ouders scheiden?
Eigenlijk willen kinderen maar één ding en dat is dat als de ouders bij elkaar zijn in bijvoorbeeld wisselmomenten, dat ze respectvol omgaan met elkaar waar ze als kinderen bij zijn. Het zijn namelijk momenten waarop een kind even ervaart: dit was ons gezin, zo was het. In het belang van elk kind zou het zo moeten zijn dat ouders zichzelf aan de kant kunnen schuiven en zich gedragen overeenkomstig ze hun kinderen zelf hebben opgevoed; met respect.

Loyaliteit
Kinderen zouden stuk voor stuk begeleid moeten worden in het proces dat het niet hun probleem is dat hun ouders scheiden, maar dat het iets is dat door de ouders moet worden opgelost. Dat ze er wel heel veel last van kunnen hebben, maar het niet van hen is. Omdat kinderen vanuit loyaliteit hun ouders beschermen, is het wenselijk dat een onafhankelijk iemand met kinderen praat over hun gevoelens. Uiten betekent verwerken. Een scheiding is een rouwproces dat doorlopen moet worden, wil een kind zich weer vrij voelen van binnen. Zo kan een verwarrende periode, waarin kinderen zichzelf soms de schuld geven, een traject worden waarin een kind zichzelf en zijn emoties leert ontdekken. Als we dat laatste woord in twee stukken verdelen, zien we dat ont-dekken, niet bedekken betekent. En dat is het precies. We gaan er geen lagen overheen leggen die afleidend zijn, want dan laten we een kind in de steek. Het is het recht van ieder kind in een scheiding dat het serieus genomen wordt in zijn of haar weg. Die weg heeft hobbels en bobbels. Hulp vragen voor je kind betekent dat het met behulp van een professional de hobbels leert nemen. Maar wel met hulp, met steun, met begrip en geheel onafhankelijk. Dat heeft elk kind nodig in zo'n situatie.

Wie kan hulp bieden?
Een kindercoach, maar uiteraard ook kinderpsychologen en orthopedagogen, kunnen veel betekenen voor een kind. Het zijn vaak kortdurende trajecten waarin kinderen leren omgaan met gevoelens en hun verdriet, angst en pijn leren verwoorden en soms uitbeelden. Elke gemeente in Nederland heeft daarin een aanbod en zeker de moeite waard om te onderzoeken.

Lezing
Deze lezing is bedoeld voor mensen die zwanger willen worden, die het zijn en mensen die kleine kinderen hebben. Er komt steeds naar buiten door onderzoek hoe de hersenen zich ontwikkelen en wat onze imput daarmee te maken heeft. We zijn als moeder, maar ook als vader, zoveel belangrijker dan we denken en vaak ook weten. We hopen kennis te vergroten, maar ook willen we stimuleren om zoveel mogelijk tijd en aandacht te schenken aan zwanger zijn en de eerste jaren van je kind. Met een kritische noot richting de Kinderopvang. Want krijgt een baby daar wat het nodig heeft om in zijn hersenen de juiste verbindingen te leggen?. 


Geplaatst door Isabelle Hofstra

Isabelle Hofstra

In 1992 kreeg ik van iemand het boek : ‘Luisteren naar kinderen ‘van Thomas Gordon. Ik was direct gefascineerd door de praktische benadering die hij heeft naar communicatie en omgang met kinderen.

Balans in de relatie ontstaat door de grondtoon van deze methodiek: ik ben belangrijk, jij bent belangrijk...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Isabelle HofstraLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Make the lie big, make it simple, keep saying it, and eventually they will believe it.

Adolf HitlerBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.