Alle Dagen Heel Druk? Start micro-beoefening!

Aandacht

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:8192
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Inspiratie, Gezondheid, Meditatie

(Earth Matters | door Dick Nijssen) Ben jij iemand die best wel regelmatig zou willen mediteren, yoga of qigong doen omdat je weet dat het goed voor je is? Alleen lukt het je telkens niet, om daar op dagelijkse basis voldoende tijd voor vrij te maken omdat je ... (vul zelf maar in) ...

Dan kan het je ook een hoop opleveren als je overgaat op wat ik 'micro-beoefening' noem. Er zijn namelijk talloze momenten op een dag waarop je iets kunt doen om een ruimere Zijnsdimensie in jezelf te verlevendigen en meer innerlijke rust te ervaren. Je kunt daarbij meestal zelfs gewoon doorgaan met te doen waar je mee bezig was. 
Ik ga nu een aantal van deze micro-beoefeningen beschrijven die ik zelf regelmatig gedurende de dag doe.

  1. Breng je aandacht uit het denken naar je buik. Observeer daar het rijzen en dalen van je buik op de ademhaling.

  2. Maak minuscule langzame bewegingen met je hele lichaam terwijl je zit. Dit geeft een dieper contact met je lichaam en helpt onbewust gespannen spieren te ontspannen.

  3. Als er niemand is die naar je kijkt, terwijl je bijvoorbeeld staat te wachten tot het water kookt voor je thee, doe dan spontane, zelfbedachte t'ai chi oefeningen en langzame strek- en rek-oefeningen. Bedenkt ze niet maar laat ze spontaan vanuit de behoefte van je lichaam ontstaan.

  4. Luister aandachtig naar de stilte achter de geluiden om je heen. Door je op uiterlijke stilte af te stemmen ontstaat er innerlijke stilte.

  5. Maak de aandacht heel ruim, waarbij je je naar alle kanten voorstelt dat je bewustzijn zich tot aan de horizon uitstrekt. Breng dan je aandacht terug naar je lichaam. Stel je daarbij voor dat er energie via je handen en voeten naar binnen stroomt. Omdat energie aandacht volgt is dit ook zo. Breng dan de aandacht weer naar de horizon. Wissel dit ritmisch af. Dit is pure qigong zonder dat je daarbij lichamelijk hoeft te bewegen.

  6. Voel je lichaam in zijn geheel en stem je daar doorheen af op je eigen energieveld dat te voelen is als een tintelenden/bruisende levendigheid. Heb je Reiki geleerd dan ervaar je dat energieveld met name sterk rondom je handen. Naarmate je je er vaker op afstemt ga je je 'energielichaam' steeds beter waarnemen. Er valt een hoop subtiel genot te ervaren in het verlevendigen van deze energetische dimensie van jezelf! 

Veel plezier hiermee!

Dick Nijssen, www.helioscentrum.nl


Geplaatst door Dick Nijssen

Dick Nijssen

Het sterven van mijn vader toen ik 13 jaar oud was, stortte mij in een crisis over de zin van het leven. Pas toen ik op mijn 20ste leerde mediteren begon alles in mijn leven weer op zijn plek te vallen. Mijn worsteling met de grote levensvragen transformeerde zich in een levenswijze waarin ik mijn spirituele ontwikkeling centraal stelde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Dick NijssenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

We kunnen leven zonder religie en meditatie, maar we kunnen niet overleven zonder menselijke genegenheid.

Dalai Lama, Tibetaans monnikBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.