Trancedans e-zine - november 2011: Wat bezielt de Sjamanenratel?

Trance

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5945
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Trancedans

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Sjamanisme en natuurvolken

(Trancedans - Aernoud Knecht) * (Boven)Natuurlijke klank. Op een zonnige dag in oktober waad ik me een weg door een veld. De grassen en kruiden vormen zo'n dikke laag dat het net een oceaan is waarin ik traag voortbeweeg. Hier stonden enkele weken geleden nog duizenden bloemen in volle kleurenpracht. Die zijn nu verdord en verdroogd. Een geluid trekt mijn aandacht. Mijn waarneming verscherpt. Er ritselt iets in de begroeiing. Het geluid is zo verfijnd, en tegelijkertijd zó indringend, dat het rechtstreeks uit de hemel lijkt te komen. Het roept een magische sfeer op. Ik stop. Terwijl mijn hart versnelt en mijn adem verdiept, spits ik mijn oren... Alles verstilt.

Zodra ik weer in beweging kom hoor ik het opnieuw. De vibratie verspreidt zich. Ik krijg kippenvel. Het land komt tot leven en begint te ademen. Na een poosje ontdek ik dat het geluid ontstaat wanneer ik tegen een bepaald plantje aan beweeg. Het zijn de overblijfselen van waar eens die bloemen stonden. Nu hangen er gedroogde zaaddozen aan de stengels en zodra die in beweging komen klinkt er een betoverend geluid: Shhhhhhhrrrr.....!

Die middag blijf ik een tijdje in het veld en maak ik muziek, wadend door de begroeiing. Als een kind geniet ik van de betoverende sfeer en van mezelf als tovenaar. Zo zal dat gegaan zijn in de prehistorie, toen mensen bewust klanken begonnen te ontdekken. Geen complexe instrumenten, die moeilijk zijn om te maken en te bespelen, maar klanken die rechtstreeks uit de natuur komen. Speels en eenvoudig. Puur.

* Trom en Ratel

Ik hou ervan om tijdens het begeleiden van een trancedans zoveel mogelijk met live instrumenten te werken. Sjamanen werken vaak met klank en zeggen dat de wereld gemaakt is van trillingen. Met de vibraties van hun instrumenten brengen ze rimpelingen van schepping teweeg in het lied van het bestaan (zie ook artikel Klank en Creatie). Het meest bekende instrument waarmee ze dat doen, is de trom. De puls en het voorkomen van de trom maakt natuurlijk indruk. Ook ik verzamelde door de jaren heen een indrukwekkende collectie trommels, sommige zelfgemaakt.

De ratel of rammelaar is een ander fascinerend sjamaans instrument, maar deze is minder bekend dan de trom. Toch kan een ratel die van een eenvoudige vrucht gemaakt is moeder van alle klankinstrumenten genoemd worden. Een ratel gemaakt van kalebas, zoals ik ze maak, is een eenvoudig te vervaardigen natuurproduct. Het is een handzaam instrument, eenvoudig te bespelen, en ook gemakkelijk in een buideltje op te bergen, of mee op reis te nemen. Anders dan de trom is de ratel ook heel goed bestand tegen weersinvloeden, en hoeft bijvoorbeeld nooit te worden bijgestemd.

* Een instrument van kracht

De klank van een ratel of rammelaar is spannend, verkwikkend en opwekkend. De vibratie prikkelt en transformeert. Van een ratel gaat er iets tintelen, iets fonkelen. Zelfs jarenlang vastgelopen energie kan met enkele eenvoudige vibraties van een sjamanenratel losgemaakt en getransformeerd worden. In de juiste handen kan een ratel een echt instrument van kracht zijn, waarmee een sacrale of magische sfeer kan worden opgeroepen, energie in beweging kan worden gebracht, processen kunnen worden aangestuurd, en trancereizen kunnen worden ondernomen.

Soms gaan dingen met je op de loop. De eerste keer dat het ritme van een ratel met me op de loop ging herinner ik me nog heel goed. Ik had een kalebas ratel gekregen van Rudie Tegelaers, en speelde er thuis mee tijdens een meditatie. Na een tijdje experimenteren kwam er steeds meer bezieling in mijn spel, en waren er momenten waarop het instrument mij bespeelde, in plaats van andersom. Het was een wonderlijke ervaring.

* Kringloop van het leven

Het is fantastisch om een krachtvoorwerp of instrument zelf te maken. Zo maakte ik een djembé en een doun bij Hein Oxenaar, een sjamanentrom bij Roel Crabbé, en maak ik intussen ratels naar eigen inzicht. Als je een instrument zelf maakt dan hebben jouw handen een bezielende kracht. Je blaast er zelf leven in, en bezielt daarmee niet alleen de ratel en de relatie die jij ermee hebt, maar het hele web van met elkaar resonerende relaties. Zo wordt jouw ratel een instrument van kracht. 

Els inspireert mij om, als ik ratels maak, de kringloop van het leven te eren en alleen composteerbare en recycleerbare materialen te gebruiken. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar intussen heb ik mijn draai gevonden en is alles wat ik gebruik, tot en met de inhoud, lijm en verf, van duurzame natuurproducten gemaakt. Mijn ratels zijn dus, dankzij Els, 100% 'cradle to cradle'.

Ik hou van Els. En ik hou van de kringloop van het leven. Ik wil eraan deelnemen! En onbewust speel ik, die nazomerdag in oktober, mijn rol natuurlijk al. Want, terwijl ik muziek maak en de middag vordert, strooi ik duizenden zaden in het rond. Zo help ik ervoor zorgen dat dit veld volgende zomer opnieuw vol bloemen zal staan. Ook verzamel ik enkele zaaddozen, om ze mee te nemen naar andere plekken. En zo zal het millennia lang gegaan zijn want, zoals ook Terence McKenna ons wist te vertellen:"Dieren zijn slechts een bedenksel van planten, om zaden te verspreiden."

© Aernoudt Knecht november 2011

Wat is Trancedans?

In veel hedendaagse dansvormen ligt de nadruk op de recreatieve en sociale aspecten, zoals het kijken en bekeken worden. Trancedansen zijn niet bedoeld om te communiceren met de buitenwereld, maar vinden plaats binnen de context van spiritualiteit, persoonlijke groei en transformatie. Muziek, dans en spiritualiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bewegen op ritmische en melodieuze klanken is niet alleen leuk, maar muziek en dans kunnen ons ook in geestvervoering brengen en bijdragen aan onze gezondheid.

De Wortels van onze Spiritualiteit

Meestal is een trancedans ingebed in een ritueel. Dit soort rituelen zijn oeroud en vind je terug in culturen van over de hele wereld, zoals de Inuit, de Navajo en de Sioux van Noord-Amerika, de Siberische sjamanen, de Vodou van Benin en Haïti, de Santeria van Cuba, de Saami van Scandinavië, de Huichol van Mexico, de wervelende Soefi’s en de Yoruba van West-Afrika. De Umbanda van Brazilië combineren Rooms-Katholicisme met de religieuze gebruiken van de Yoruba. Zij geloven dat je tijdens een trancedans vervuld wordt van Spirit en anderen kan genezen. Ook tijdens de Ierse rivierdansen, de Balinese maskerdansen en de Indische tempeldansen gaan de dansers in trance. Trancedans is van alle tijden, en tot op de dag van vandaag zoekt de energie van trance en extase haar weg, bijvoorbeeld via de party's van dansende jongeren.
 
Hedendaagse Trancedans Workshops
 
Een hedendaagse trancedans is een krachtige ervaring die je uitnodigt om je maskers van beperkende conditionering en afgescheidenheid af te leggen en thuis te komen in jezelf. Je gaat geblinddoekt dansend op verkenning naar jezelf en je plaats in het grotere geheel. Het ritueel vindt plaats binnen een veilig afgebakende ruimte, en er wordt goed voor je gezorgd. Sinds 2002 bieden wij trancedans rituelen aan in de vorm van workshopsreeksen en meerdaagse programma's.

Zie ook filmpje ~--Wat is Trancedans of Trancedance--> uitgezonden door VRT.
Zie ook filmpje ~--Trancedans --> uitgezonden door VRT.

Hoe werkt het?

Beweging

Het ligt in de natuur van de mens om te bewegen, te transformeren, te groeien. Steeds terugkerende patronen in je denken en handelen doen je vastroesten en vernauwen je bewustzijn. In een Trancedans bestaan er geen vaste passen. Je exploreert en danst je eigen dans vanuit je diepste verlangen. Wanneer je dans transformeert, verandert er iets in jezelf en hoe je in de buitenwereld staat.

Adem

We beginnen een Trancedans met een kort moment van intensieve en bewuste ademhaling. In je lichaam liggen al je persoonlijke levenservaringen opgeslagen, en tijdens de dans kunnen spanningen zich ontladen, of oplossingen voor problemen ineens 'opborrelen'. Bewust ademen activeert je levenskracht. Lees meer in het artikelAdem, poort naar inspiratie en genezing.

Intentie

Vóór het ritueel sta je stil bij datgene wat je bereid bent te ontvangen. Je kiest een aspect van je leven waar je helderheid en beweging in wilt brengen. Je kunt bijvoorbeeld dansen om een inzicht te ontvangen, om iets te verwerken, of om het leven te vieren. Door het kiezen van een intentie geef je richting aan je dans en is het gemakkelijker om je innerlijke reiservaringen te interpreteren en een plaats te geven in je dagelijkse leven.

Blinddoek

Tijdens de meeste van onze dans-activiteiten draag je een blinddoek. Je blinddoek schermt je af van de visuele prikkels uit je omgeving. Je wordt je scherper bewust van al je zintuigen en maakt gemakkelijker contact met je innerlijke wereld en de wijsheid in jezelf. Je blinddoek is het zwarte scherm waarop je je innerlijke wereld projecteert. De begeleiders zorgen voor de veiligheid.

Muziek

De muziek neemt je mee op reis, en je laat je lichaam vrij bewegen op etnische klanken en studiomuziek uit de hele wereld. Je danst op klanken die een helend en bewustzijnsveranderend effect hebben. Meestal werken we met een combinatie van muziek uit de geluidsinstallatie en live instrumenten. Zie ons artikel over klank en creatie en onze pagina over trancedans muziek.

Trance

Via je zintuigen neem je 400 miljard bits informatie per seconde op. Daarvan worden er slechts tweeduizend bewust verwerkt in je hersenen. Tijdens een Trancedans maak je contact met de informatie die je niet-bewust opgenomen hebt. Trancedansers vertellen vaak dat ze inzichten over zichzelf en hun leven hebben gekregen tijdens de dans (zie ervaringen). Lees meer over trance in het artikel: Ontwaken in de Droom, over slapen, waken, hersengolven, dromen en trance.

Waarom Trancedans?

Je kan deelnemen aan onze activiteiten om verschillende redenen:

Trancedans is een gezonde vorm van beweging voor mensen van alle leeftijden. Je kan je danstempo aanpassen aan je fysieke conditie. Tijdens het sporten en dansen maken je hersenen endorfines aan, en die zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt.

Trancedans is een goede manier om beperkende conditioneringen los te laten. Tijdens ons leven leren we allerlei vaardigheden om te leven op deze planeet en te functioneren in onze cultuur. Maar soms leren we ook dingen die ons slecht doen voelen over onszelf en een gelukkig leven in de weg staan. Sommige ideeën en gewoonten zijn ook niet mee geëvolueerd met de veranderende kennis en omstandigheden, en zijn aan vernieuwing toe. Een trancedans ritueel kan je helpen omverouderde gewoonten te transformeren naar een levenshouding die beter aangepast is aan deze tijd.

Trancedans kan je helpen om een overgang in je leven te maken: een nieuwe baan, samenwonen, een kind dat het huis verlaat,… Zo kan je van midzomer en midwinter vaste momenten in het jaar maken, om dansend op het ritme van de natuur, oude dingen los te laten en nieuwe te verwelkomen.

Trancedans kan een bron van inspiratie zijn voor allerlei aspecten van je leven, vb het opstarten van een bedrijf, het maken van kunst, het schrijven van een boek, …

Trancedans kan een bewegingsmeditatie zijn, of een dansgebed. Je kan ook als groep samen één intentie kiezen en zo je krachten bundelen, vb samen dansen voor vrede, samen dansen voor inspiratie om de ecologische voetafdruk van je stad te verkleinen, ...

Traditionele sjamanen dans(t)en vaak voor andere leden van de stam. Net zoals je een kaarsje brandt of bidt voor iemand, kan je ook dansen voor iemand. Je kan tijdens de dans een foto van je geliefde bij je dragen, of deze op het altaar leggen.

Trancedans kan een manier zijn om trauma’s gericht naar boven te brengen en te verwerken*. Wanneer je naar muziek luistert gaan je hersenen meer dopamine**(een beloningsstof in je hersenen) aanmaken waardoor het gemakkelijker wordt om een pijnlijk trauma onder ogen te zien. Blinddoek en ademhaling zorgen voor een gemakkelijke toegang tot het onderbewuste. Het formuleren van je intentie helpt om gericht en stap voor stap te werken.

Waarom trance?

Trance is een bewustzijnsstaat die door ieder mens regelmatig wordt ervaren: tijdens het doen van sport, wanneer je wegdroomt in de trein, tijdens het peulen van erwtjes, tijdens meditatie,… Onze hersenen zenden hele snelle beta-golven uit tijdens ons alerte alledaagse waakbewustzijn. Wanneer je het normale denkproces ontspant, en in trance gaat, zakken deze frequenties naar alfa (rust, ontspanning) en naar theta (verruimde waarneming, creativiteit, dromen). 

Via je zintuigen neem je een enorme hoeveelheid informatie op. Daarvan wordt slechts een klein deel bewust verwerkt in je hersenen. In trance kan je contact maken met de informatie die je niet-bewust opgenomen hebt. Je ziet verbanden die je eerder niet zag en bekijkt dingen op een andere manier. Net als tijdens het dromen kan je in trance dingen verwerken en je systeem opschonen, zoals je bij een computer af en toe de prullenbak leegt en de harde schijf defragmenteert.

Lees meer in het artikel: Ontwaken in de Droomover slapen, waken, hersengolven, dromen en trance.

* De groepen die momenteel doorgaan zijn niet gericht op intensief therapeutisch werk. Je kan ervoor kiezen om tijdens de bestaande groepen aan traumaverwerking te doen, maar doe dit dan in samenspraak met je therapeut. Je komt dan ook best samen met een goede vriend(in), die meedanst en er na de dans voor zorgt dat je veilig thuisgeraakt. We hopen in de toekomst de mogelijkheid te bieden voor individuele trancedans en deelname aan kleine therapeutische groepen, maar momenteel zijn hiervoor nog te weinig therapeuten opgeleid. Zie ook de informatie over onzeprofessionele training.

** Omdat er tijdens een psychose teveel van de neurotransmitter dopamine in de hersenen aanwezig is, kan je beter niet trancedansen tijdens een psychotische periode.

Trancedans ervaringen van onze deelnemers

Heb je zelf een ervaring die je wil delen? Stuur dan een berichtje aan onze redactie.

Trancedans workshops & droomtijdconcerten

"Voor wie graag danst, is trancedansen de ultieme vorm van therapie. Geen zweverige prietpraat, maar loeiharde muziek: dit voel je, en hoe! De combinatie van blinddoek, intense ademhaling en stevige muziek brengt je in een anderhalf uur durende high die steeds intenser wordt. Ik geloof ervaren trancedansers op hun woord als ze beweren dat het effect ervan doorwerkt in hun dagelijkse leven. En zelfs al doet het niets met je, dan nog is het een intensieve work-out. Van geen enkele training kreeg ik zoveel energie. Een aanrader!..." 

Caroline, Antwerpen

"Ik vond het echt ongelooflijk (hoewel ik er met een zekere scepsis aan begon, met mijn rationele achtergrond zie ik alles eerder als neurologische processen). Ik heb geslapen als een os (ook geen evidentie voor mij), en heb in mijn slaap alles verder verwerkt. Hoewel ik aan de toneelschool één en ander heb meegemaakt aan 'losmaken', heb ik dit nog nooit in deze mate ervaren. Ik ben mezelf dankbaar dat ik heb meegedanst, en ik ben ook jou dankbaar, omdat je het met je rust en deskundige begeleiding zo goed aanpakte. Heel erg bedankt!"

Clara, Berchem

"De hoogste tijd voor een radicale ommezwaai. Weg met die verkrampte houding, onzekere pasjes en het mezelf voortdurend afvragen wat andere mensen van me vinden. Ik wil zorgeloos kunnen dansen, mezelf laten meevoeren op de maat van de muziek, tot mezelf komen op een manier die voor mij goed voelt... 

... Vaarwel muurbloem, voortaan laat ik me gaan met trancedansen!" 

Fleur, Rijswijk

"Na een moeilijke periode in mijn leven kwam ik bij Aernoudt terecht ... De eerste trancedans was een ongelooflijke ervaring ... Geblinddoekt gaf ik mezelf terug de vrijheid van binnenuit en stap voor stap verlegde ik mijn grenzen. Ik brak los uit de vicieuze cirkel en stond open voor wat zou komen. Een loslaten dat nog lang zou nazinderen, ik was terug op weg... Ik heb terug vertrouwen in het leven en in de mensen. Ik kan opnieuw voelen, genieten en houden van. Maar vooral heb ik rust en totale ontspanning gevonden. Ik bewandel nu een pad waar ik van hou, en ik voel mij meer dan ooit tevoren mezelf." 

Carla, Antwerpen

"Voordat ik het weet, sta ik te dansen. Eerst nog voorzichtig, om de ruimte af te tasten. Maar al gauw laat ik me gaan. Ik doe lekker wat in me opkomt en dat blijken de raarste bewegingen te zijn." 

Floor, Delft

"Het kostte enige tijd om te beseffen wat er precies gebeurde maar nu realiseer ik me dat mijn innerlijke stem, die me zo vaak weghaalt van mijn gevoel, nu stil was. Ik ben nogal visueel ingesteld en misschien kwam het daardoor. Ik voelde me bevrijd en kon mezelf eindelijk accepteren zoals ik was. Dit heeft een poort geopend naar een reis waaraan ik al veel eerder had moeten beginnen. De reis naar mezelf, naar wie ik werkelijk ben... dank jullie wel... voor de veiligheid en de begeleiding".

Marleen, Haarlem

"Ik weet het nog die eerste week een 5-tal jaartjes geleden toen ik voor het eerst kennismaakte met trancedans. Mijn ego ging zo in de weerstand toch vond ik de moed en kracht om erdoor te gaan en ondertussen verlangt mijn lichaam met regelmaat naar beweging en loslaten. Zelfs wanneer ik een periode heb stilgelegen en er een dans zich aandient maakt mijn ziel een sprongetje de herinnering herleeft en vanbinnen stroomt de levenskracht terug. Bedankt lieve vrienden voor al die jaren van ont-moeten en zijn."

Cynthia, Deurne

"... De kentering komt op het moment dat ik loslaat en me volledig overgeef aan de muziek. LOSLATEN IS OVERGAVE AAN WAT IS. Het gevoel dat ik zoveel meer bent dan mijn fysieke omhulsel, vervult mij met vreugde. Ik voel dat de spirits met me meedansen. Ik voel dat ik veilig kan zijn wie ik ben.

De energie begint volop te stromen in en rond mijn lichaam, en het is net of mijn handen in vuur en vlam staan ...

Ann, Assenede

Baden in de levensstroom - Herbronningsvakantie

"Vijf dagen trancedans: Elke keer een nieuwe beleving. Elke keer een laag dieper, een reis verder. In het water: Of ik nu in het water lig en zij mij door het water danst of omgekeerd, de dans gaat verder. Ik ben danseres-vogel-vis tegelijkertijd in elkaar vloeiend, vliegend, dansend. Er is geen ruimte meer, alles is ruimte. Er is geen tijd meer, alles is tijd..."

Helene, Antwerpen

"Ik wil jullie nog eens bedanken voor de ongelooflijke week in Bad Sulza. Mijn oorspronkelijke intentie was ontstressen en mijn batterijen herladen om weer fris in mijn job als grafisch webdesigner te kunnen vliegen. Die intentie is ingelost... ik heb het enthousiasme teruggevonden dat ik in de begindagen van mijn job had. Maar ik kreeg zoveel meer in Bad Sulza. Ik kwam om te ontstressen, maar ik vertrok als herboren mens. De trancedans zomerweek heeft van mij een ander mens gemaakt op religieus, emotioneel, relationeel en rationeel vlak..."

Manu - Deurne

"Ik geniet nog heel erg na... Als ik over onze week vertel aan mensen, zeggen ze dat mijn ogen schitteren!"

Ingrid - Wilrijk

"Dank je voor de ongedwongen manier waarop jullie deze week aanboden. Ik heb me uitgenodigd gevoeld, nooit gedwongen. De bedding van de bijzondere samenstelling van juist déze mensen was een fijn draagvlak. Het warme thermaalwater is een fantastische ondersteuning om ONTVANKELIJKER te worden... En ik vond jullie programma absoluut geslaagd! Ik voel me dankbaar dat ik hier bij mocht zijn."

Hilde - Wilrijk

'Verwondering...
Ik had een ervaring...
Ik kan het niet bewijzen ... 
Ik kan het zelfs niet verklaren...
Maar alles wat ik weet als menselijk wezen,
alles wat ik ben zegt me dat het echt was...
Ik kreeg iets prachtigs, iets wat me voor altijd veranderde...'

Erika - Antwerpen

Ontwaken in je Levenskracht - Lente  2008  &  2009

"Het is ochtend en we beginnen aan ons dagelijkse trancedans ritueel. Vandaag dansen we om een krachtdier te ontmoeten. Ik heb nog geen ervaring met krachtdieren en ben benieuwd wat deze reis me brengen zal. We beginnen met een geleide meditatie. Aernoudt neemt ons mee naar het bos, waar we langzaam in de richting van een open plek wandelen. Tussen de bomen zie ik vaag iets wits voorbijflitsen, maar telkens wanneer ik er bewust probeer naar te kijken, verbergt het zich tussen de bomen"
Mieke, Nijlen

"Ik heb fantastisch genoten en geniet nog steeds van de lenteworkshop! Het zindert nog steeds na. Alle mensen zijn zo mooi! En de natuur is zo prachtig De kracht straalt gewoon van alles en iedereen af. Sinds ik terug ben van Orval, merk ik vele nieuwe dingen op, mijn intuïtie is verscherpt."
Daniëlle, Antwerpen

“Ik heb een geweldige liefdevolle meerdaagse ervaren die veel losgeweekt heeft, verandering in gang gezet heeft en mij heel veel inzicht gegeven heeft. Bedankt allemaal en veel liefs.”
Wikke, Rotterdam

“Ik geniet van het leven met een warm en open hart en een duidelijk beeld van wat ik wil, wie ik ten diepste ben en een gevoel van waaaw, wat hou ik van het leven. Dank jullie allemaal, dank aan het leven, dank aan mezelf en dank aan de aarde, de bloesems en de zon. Ik draag jullie allemaal in mijn hart...”
Joke, Lanaken

"Dankjewel allemaal. Dat gaat voor eeuwig blijven nazinderen... want als ziele-delen terug komen, dan blijven ze... ."
Steven, Antwerpen
www.Lichtkunst.be

“Ik wil jullie bedanken voor de warmte , de vriendschap , het mezelf mogen zijn dat ik bij jullie ervaarde. Het is geen vaarwel maar tot ziens !!!”
Ann, Nieuwkerken-Waaswww.TuinVanAvalon.be

Veelgestelde vragen over onze activiteiten

Is het nodig om danservaring te hebben?

Nee, je hebt geen danservaring nodig, enkel zin om te dansen. 

Moet ik iets meebrengen?
De volgende dingen heb je nodig als je deelneemt aan een trancedans:

 1. een blinddoek
 2. danskleding - hoe het er uitziet is niet belangrijk, wel dat je er vrij in kunt bewegen
 3. een dekentje (eventueel) – tijdens het laatste deel van het ritueel lig je op de grond, en dan kunnen we je dekentje over je heen leggen
 4. een krachtvoorwerp (eventueel) – een voorwerp dat een bijzondere betekenis voor je heeft en/of dat te maken heeft met je intentie (vb een foto van een geliefde)

Hoe zit het met de veiligheid? 

Tijdens een trancedans is iedereen geblinddoekt, behalve de begeleiders. Wij bewegen ons door de dansruimte om, al dansend tussen de deelnemers, ernstige botsingen te voorkomen. De dansruimte is ook afgebakend met tapijtjes, om ervoor te zorgen dat je de muur niet raakt. 

Kan ik meedansen zonder blinddoek?

Neen. De blinddoek is een essentieel onderdeel van de meeste van onze rituelen. Je bent uiteraard vrij om tijdens de dans je blinddoek af te doen, maar dan vragen we je vriendelijk om de dansruimte te verlaten uit respect voor de andere dansers. Laat dan graag aan één van de begeleiders weten hoe het met je is. Als je het tijdens de dans moeilijk krijgt met je blinddoek, dan raden we je aan om eerst rond dat thema te dansen, en dan pas te beslissen of je je blinddoek af wilt doen. 

Op welke muziek wordt er gedanst?

De muziek varieert naargelang het moment en het thema van de dans…  van natuurgeluiden en etnische klanken uit de hele wereld tot hedendaagse studiomuziek…  Vaak worden ook live instrumenten bespeeld. Soms wordt er enkel live muziek gespeeld, dat wordt dan expliciet vermeld.

Wat is trance?

Trance is een bewustzijnsstaat die door iedere mens met regelmaat wordt ervaren: tijdens het doen van sport, wanneer je wegdroomt in de trein, tijdens meditatie,… Tijdens je alledaagse waakbewustzijn zenden je hersenen snelle beta-golven uit. Wanneer je in trance gaat, vertragen die golven naar alfa (verruimde waarneming, creativiteit, informatieopname,…) en teta (dromen). Je kan hierover meer lezen in het artikel 'Ontwaken in de Droom'.

Is het nodig om ervaring te hebben met sjamanisme, trance of meditatie? 
Het is niet nodig om ervaring te hebben met sjamanisme, trance of meditatie. Als je vragen hebt kan je die stellen aan de begeleider(s). Dit kan in de groepscirkel, of individueel voor en na de dans. Vragen kan je ook stellen via e-mail.

Hoeveel mensen kunnen deelnemen aan een trancedans?

Dit varieert naargelang de ruimte, de omstandigheden, en het aantal begeleiders. Op het Eigentijds Festival 2007 (Vierhouten, NL) dansten naar schatting zo’n 300 geblinddoekte mensen mee tijdens de openingsdans in open lucht. Datzelfde festival werd er ook een trancedans gehouden voor één persoon in een workshop-tent. Meestal nemen er zes tot vijfentwintig mensen deel aan de workshops.

Kunnen kinderen en jongeren meedansen?

Tijdens onze gewone activiteiten kunnen kinderen en jongeren tot 18 jaar samen met een begeleidende volwassene meedansen. We hebben goede ervaringen met de deelname van jonge mensen vanaf negen jaar. Soms worden er speciale activiteiten georganiseerd voor jongeren en kinderen, dan wordt de leeftijd van de deelnemers vermeld.

Kan ik meedansen tijdens mijn zwangerschap?

Trancedans kan een mooie manier zijn om contact te maken met je kindje in je buik. Daarom kunnen vrouwen met trancedanservaring meedansen tijdens hun zwangerschap, maar... dit dien je vooraf aan ons te laten weten. We zorgen dan voor een apart afgebakende dansruimte waarin je veilig kan dansen.

Kan ik meedansen tijdens mijn maantijd?

Je kan meedansen tijdens je maantijd. Hou er wel rekening mee dat trancedansen tijdens de eerste dagen van je menstruatie de ervaring intenser kan maken. 

Kan ik meedansen met een lichte blessure?

Je kan meedansen met een lichte blessure, zolang je maar de grenzen van je lichaam respecteert. Je kan heel rustig dansen. Je kan zittend dansen. Je kan op ieder moment in de dans gaan liggen.

Kan ik meedansen in een rolstoel?

Het is niet vanzelfsprekend om met je rolstoel tussen dansers op blote voeten te bewegen. Je kan natuurlijk altijd ‘zittend’ meedansen. Neem in ieder geval vooraf contact op met ons, dan kunnen we, aan de hand van de ruimte, het aantal deelnemers en het aantal begeleiders, bepalen wat mogelijk is.

Ik ben verlegen. Is trancedans iets voor mij?

Trancedans is een bijzonder geschikte dansvorm voor verlegen mensen. Alle dansers zijn geblinddoekt, je kan dus experimenteren met verschillende dansbewegingen zonder bekeken te worden. De begeleiders zijn niet geblinddoekt, maar zij zijn bezig met de veiligheid en het bespelen van instrumenten. We doen er alles voor om van de dansruimte een oordeelvrije ruimte te maken, waar iedereen (met goede intenties) welkom is. 

Kan iedereen deelnemen aan een trancedans?

Neen. Trancedans wordt afgeraden voor mensen met zware hartklachten, en tijdens een psychotische episode. Vanzelfsprekend is het belangrijk om iedere medische situatie die van belang kan zijn met ons te bespreken.

Worden er tijdens een trancedans drugs gebruikt?

Neen. Een trancedans kan een diepgaande ervaring zijn, die sommigen met een psychedelische ervaring vergelijken, maar er worden geen drugs gebruikt tijdens onze activiteiten. Bij aanvang van de dans werken we met bewuste ademhaling. Zo krijg je op een natuurlijke manier een extra dosis zuurstof en energie binnen.

Ontmoeting

Met deze website en met ons maandelijkse E-zine 'De Geblinddoekte Danser' willen we onze inspiraties met je delen over trance, dans en muziek. We bieden je artikels, boek-, film-, en muziektips, en natuurlijk de activiteiten die we organiseren.

We nodigen je uit om je dromen te dansen, steeds meer jezelf te worden, en bewust een scheppende rol te spelen in het leven op onze prachtige planeet!

Aernoudt en Els

Aernoudt Knecht

Aernoudt studeerde psychologie (Radboud Universiteit Nijmegen) en verdiepte zich in cultuur- en godsdienstpsychologie. Hij krijgt onderwijs van verschillende leraars en bestudeert hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van religie en spiritualiteit. Aernoudt is ook muzikant en trancedans begeleider en -trainer. Hij geeft voordrachten, workshops en trainingen in Nederland, België en Duitsland. Aernoudt is ookwebdesigner en imker.

   "De uitdaging ligt in het ontwikkelen van je visie op je leven en je plek in de wereld.Adem, muziek en trance zijn poorten tot de kennis en kracht in jezelf. De lege ruimte in het duister is een oceaan vol oude herinneringen en ongekende mogelijkheden!"

contact met Aernoudt >>

contact met Els >>

 Els Van Sonhoven

Els studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en verdiepte zich in rituele vormen van theater en dans aan het Trinity College in Dublin. Ze deed de driejarige opleiding therapeut Interactionele Vormgeving en de jaaropleiding permacultuur, en kreeg les van verschillende leraars. Centrale thema's in haar werk zijn levenskwaliteit en interculturele spiritualiteit. Ze is oprichtster en webmaster van MoederAarde.org.

"Trancedans is een leuke manier om de veranderingen in je eigen leven en in de samenleving te ondersteunen. Om zo een leven te creëren waarin duurzaamheid en levenskwaliteit centraal staan."

”het Grote Mysterie
wordt met vele namen aangesproken

sommige mensen zeggen God,
anderen zeggen Allah of Brahman,
Jahwe of Wakan Tanka,
Spirit of de Schepper

ontelbaar zijn de namen van
het Grote Mysterie

alle mensen op deze planeet
drinken water uit haar rivieren
eten voedsel van haar land
ademen haar lucht

ontelbaar zijn de vormen van 
het Grote Mysterie"

(Els, januari 2008)

We zijn dankbaar dat we tijdens onze programma's mogen samenwerken met lesgevers, die allemaal jaren ervaring hebben in hun vakgebied: 

Een overzicht van al onze mensen: 

 Dimitri De Veerman

"Ik ontdekte mezelf en het spirituele pad door de opleiding tot Trancedans begeleidersuccesvol af te ronden. Het was een proces waarbij alle puzzelstukjes beetje bij beetje op hun plaats vielen. Het is mijn droom deze rituelen de wereld in te sturen en op die manier mijn eigen inspiratie en ideeën te delen met mensen."

Joyz

“Ik hou van kleur, klank en beweging in mijn leven… al trancedansend, als fotografe, als schrijfster, als reizigster,… In de natuur kom ik tot rust, zij is de basis van mijn kracht en ik maakte reeds lange reizen om haar pracht te verkennen. Op mijn weg laat ik me leiden door wat puur is, met mijn wortels in het chakrasysteem en het natuursjamanisme, en gefascineerd door energetisch veldwerk, massage, soundhealing en trancedans.

Vanuit mijn jarenlange ervaring in de jeugdhulpverlening wil ik graag een coachingpraktijk voor tieners uitbouwen om hen te begeleiden, en ik ben nog op zoek naar een plek om dit te realiseren.”

Nicole Nacinovic

“Dansen is altijd al belangrijk geweest in mijn leven. Als klein meisje deed ik klassiek ballet, later ontdekte ik de oerkracht van Afrikaanse dans en de vrouwelijke kracht van buikdans. Vanuit mijn levensvragen begon ik met een studie theologie en momenteel volg ik de jaaropleiding sjamanisme bij Roelien de Lange.

In de opleiding tot Trancedans begeleider kwamen deze passies samen. Trancedans is een krachtige manier om mijzelf te mogen dansen vanuit het diepst van mijn ziel, een magische reis die mij de dans zelf doet worden. Trancedans is een helingsdans die mij veel vreugde brengt en inzichten geeft, die mijn spirituele pad heeft verdiept en de ‘vrouwelijke krijger’ in mij heeft wakker gemaakt. Dat wil ik graag delen met anderen.”

Nandi van Houwelingen

Nandi deed in 2010 de opleiding tot trancedans begeleider. Nandi is Natuurgeneeskundig Holistisch Psychotherapeute en deed daarnaast nog een heleboel andere opleidingen. Ze is de bezielster van Centrum N-Joy in Etten-Leur (NL), waar ze samen met haar man Frans individuele consulten geeft en groepen begeleidt.

“Via Trancedans ontdekte ik de magische wereld die achter mijn blinddoek verscholen zit. In het donker zag ik een wereld van ongekende schoonheid, een wereld vol met wijsheid. In die duisternis heb ik mezelf weer een beetje beter leren kennen en ben ik  weer een beetje verder gekomen op mijn levenspad. Het voelt als mijn levenstaak en als thuiskomen voor mijn ziel, om deze wijsheid in te zetten om mijn medemensen kennis te laten maken met hun eigen prachtige innerlijke wereld.”

Afra Kortram

"Reeds in mijn kindertijd was ik geboeid door het alternatieve en het spirituele, maar op dat moment wist ik niet goed wat er mee te doen. Na vele uren lezen in de bibliotheek werd het een en ander me langzaam duidelijk. In mijn jeugdjaren kreeg ik regelmatig visioenen, en merkte ik dat ik energieën van mensen kon aanvoelen, ik wist ook van te voren dat bepaalde situaties gingen gebeuren."

Begin 2008 kwam ik op het punt dat ik wist wat ik kan en wilde en vond ik de tijd rijp om een eigen praktijk te starten. Ik heb bewust gekozen voor een thuispraktijk, ik wil dat iedereen zich op zijn gemak voelt en het geeft mezelf ook een 'kleinschaliger' gevoel, gevoelsmatig is dit voor mij beter. In mijn thuispraktijk en op locatie geef ik consulten: healingen, Bach bloesems, Moxa, Kleurenpunctuur, Massages, Trancedans,... " www.Freewebs.com/Afrak/

Anna de Kuyer

“Mijn inspiratie komt voort uit de helende werking van dans. Niets kan meer stil blijven staan wanneer je je lichaam in beweging brengt. Elke cel, tot in de vingertoppen, danst mee, extatisch of verstild. Wat me ontroert is de verrassing die ik bij mensen zie als ze ervaren dat dans hun leven verandert en vreugdevoller maakt.”

Anna is een bevlogen danseres en danslerares. Ze kreeg jarenlang les in traditionele dansvormen en volgde een opleiding voor danstherapie, waarna ze zich specialiseerde in dansexpressie, improvisatie, ritmes en danstechnieken, en het maken van dansproducties. www.Heartbeat-Dans.nl

Nens Stam

“Ik koester de rimpelingen die dartelen over het water wanneer mijn adem zich vermengt met de twinkelende golven. Mijn ziel ontwaakt, een diepe zucht, dansend naar een nieuw leven...”

Nens is een bijzonder fijne en liefdevolle vrouw, die met haar sprankelende wijsheid en ontroerende nederigheid, het groeiende netwerk van trancedans begeleiders verrijkt. We verwelkomen Nens als gewaardeerd collega. www.flowenergy.be

Opleiding Trancedans & Transformatie

Traject voor dansers en begeleiders

Locatie & Verblijf ~ Veelgestelde vragen Inhoud vd Opleiding ~

Lesgevers ~ Praktisch ~ Aanmelden ~

Wil jij...

je verdiepen in trance, dans en rituelen?

de kracht van muziek, adem, blinddoek en beweging ervaren?

leren hoe trancedans kan bijdragen aan groei en levenskwaliteit?

Centrale thema's:

~ Een veilige en heilige ruimte ~

het faciliteren van trancedans

~ Trance en dans ~

het exploreren van geest & lichaam

~ Ademhaling ~

het verwelkomen van Spirit in je Leven

~ Het archetype van de sjamaan ~

sjamanisme in een hedendaagse context

~ Een muzikale reis scheppen ~

het werken met klank en muziek

~ Voorouders en gidsen ~

het sluiten van bondgenootschappen

~ Heel-wording ~

het integreren van verloren stukken zelf

~ Wetenschap en spiritualiteit ~

context scheppen en je droom dansen

Opleidingstraject in 2 modules

eerstvolgende gelegenheid om deel te nemen:

module 1 - 7-daagse - 30 juli t/m 5 augustus 2012
module 2 - 4-daagse - 3 t/m 6 januari 2013 

Lesgevers

 Aernoudt Knecht, Els Van Sonhoven en gastdocenten

Is deze training iets voor jou?

 • Wil jij een persoonlijk groeiproces aangaan door middel van trance, dans en muziek?
 • Wil jij meer levenskwaliteit ervaren en scheppen voor jezelf en anderen?
 • Wil jij leren hoe je met dans en muziek ruimte kan scheppen voor groei, levenskwaliteit en inspiratie?
 • Wil jij je verdiepen in universele en hedendaagse rituelen?
 • Wil jij de transformatieprocessen in je eigen gemeenschap ondersteunen?
 • Wil jij, volgens je eigen kracht en inspiratie, een trancedans ritueel leren begeleiden?
 • Ben jij hulpverlener, therapeut of coach, en wil je trancedans inzetten in je werkveld? 
Residentieel programma Wellspring
 
Beide modules van deze opleiding vinden plaats in onze groepsaccomodatie, gelegen in een peipklein dorpje in de prachtige bosrijke streek van de Duitse Eifel, waar de beken en bronnen in het bos uitmonden in een prachtige rivier. 

Bij aanmelding vragen we je om een formulier in te vullen. We willen graag van je weten wat je achtergrond is, en wat je motivaties zijn om deze opleiding te volgen. Iedere aanmelding wordt individueel bekeken.

Open Info Avonden

Als je wil proeven van geblinddoekte trancedans, kennismaken met lesgevers, collega-begeleiders en een bruisende gemeenschap van trancedansers, ben je welkom op één van onze workshops. 

'De Geblinddoekte Danser'

gratis tweemaandelijks Trancedans e-zine


Wij delen veel van ons werk en onze persoonlijke inspiraties via e-zine de Geblinddoekte Danser, veel meer dan een gewone nieuwsbrief. Naast nieuwtjes en aankondigingen vind je er ook artikels, achtergrond-infotips om je danservaring te verdiepenervaringen van dansersboek- en muziekrecensies...

Geschenken voor onze leden

Leden hebben toegang tot speciale ledenpagina's, met downloads.

I am Uman
mp3 - Trance Two - 7:08
mp3 - Crazy Wolves - 4:26
mp3 - Not Bedtime Yet - 6:58
mp3 - Second Born - 5:52

Professor Trance 
& The Energizers

mp3 - Eternity 2009 - 4:54

Het e-zine verschijnt gemiddeld eens per 2 maanden.

Je kan altijd gemakkelijk weer uitschrijven.

* Extra mailings versturen we max één per maand.

Artikels

We publiceren regelmatig nieuwe artikels op deze website. 

Je blijft op de hoogte door je in te schrijven op ons gratis maandelijkse E-zine

Teksten zijn welkom bij de redactie.

Artikels over trance, dans, spiritualiteit, wetenschap...

~ Trance en dromen 
~ Trancedans en sjamanisme
~ Trancedans en transitie
~ Ademhaling 
~ Dans in verschillende culturen

Interviews en portretten

~ Els Van Sonhoven
~ Aernoudt Knecht
~ Roel Crabbé
~ Alain Eskinasi

Journalisten van bekende tijdschriften dansten mee

~ Margriet Lijf & Leven
~ Goed Gevoel Magazine 
~ de Standaard
~ Den Haag Centraal

~ NL70

Weblinks

~ Onze andere engagementen ~

www.Well-Spring.eu

www.MoederAarde.org

www.DroomWever.net

www.Trancedans.net/Aqua


~ Onze vrienden ~

www.AnamCara.be

www.SacredTrust.org

www.PianoLigConcert.be

www.Body-Wise.nl

www.Sweatlodge.nl

www.TrancedansRitueel.be

www.ThuisInJezelf.be

www.BronVanVreugde.be

www.CentrumN-joy.nl

www.World-Children-Unity-Dance.be

www.FlowEnergy.be

www.Heartbeat-Dans.nl

Contact: tel. +32 (0)479 423 411


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Journalist: "Mr. Gandhi, hoe denkt u over de beschaving van het westen?" Gandhi: "Ik denk dat het een goed idee zou zijn."Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.